Στην εξαγορά του 9,8% των μετοχών του ομίλου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Orsted, έναντι 2,5 δισ. δολ. προχώρησε η νορβηγική Equinor, σε ένα deal που την καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά την κυβέρνηση της Δανίας.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας η μετοχή της Orsted ενισχύθηκε κατά 3,4%, ενώ της Equinor υποχώρησε κατά 1,9%.

Η Equinor είπε ότι έχει μακροπρόθεσμη προοπτική για την επένδυση, αλλά δεν σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιό της πέραν του 10%.

Η Orsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, έχει πληγεί από το αυξανόμενο κόστος και τις καθυστερήσεις των έργων καθώς ο πληθωρισμός αύξησε τις τιμές των ανεμογεννητριών και άλλων υλικών εξοπλισμού, αλλά και των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να έχουν υποχωρήσει κατά 65% από τις αρχές του 2021.

Ο Νορβηγός που έκοψε τη φόρα της Gazprom στην Ευρώπη [γραφήματα]

Τα οφέλη της Equinor από την άνοδο των τιμών

Η Equinor, εν τω μεταξύ, επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η τιμή της μετοχής της σχεδόν διπλασιάστηκε την ίδια περίοδο, αλλά η εταιρεία δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρά το ότι έθεσε φιλόδοξους στόχους .

Η επένδυση στην Orsted είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της Equinor για «αύξηση με γνώμονα την αξία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε η εταιρεία.

«Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή μια σειρά από προκλήσεις, αλλά παραμένουμε σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου και η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο CEO Anders Opedal.

Η Equinor υποστηρίζει τη στρατηγική και τη διαχείριση της Orsted και δεν επιδιώκει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, δήλωσε ο νορβηγικός όμιλος.

«Πρόκειται για μια επένδυση σε έναν κορυφαίο κατασκευαστή και ένα premium χαρτοφυλάκιο εκμετάλλευσης υπεράκτιων αιολικών στοιχείων ενεργητικού», δήλωσε η Opedal.

«Η έκθεση σε παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων της Equinor με μεγάλα έργα υπό ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή