Υπό το βάρος των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Οι προϋπολογισμοί του επόμενου έτους φαίνεται ότι δε βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων, παρά το γεγονός ότι επίκειται τόσο η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης  όσο και η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας μέσα στο μήνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα όσα γίνονται και στα όσα ακολουθήσουν στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, κάτι το οποίο καθιστά κρίσιμο το σημερινό Eurogroup.

Προϋπολογισμός: Εν μέσω αβεβαιοτήτων και εκρηκτικού κλίματος στη Μέση Ανατολή το προσχέδιο του 2025

Το θέμα της ύφεσης απασχολεί το Eurogroup

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι τοποθετήσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία τοποθετούνται πιο ανοιχτά περί ανάγκης μείωσης των επιτοκίων, καθότι τα σημάδια της έλευσης στασιμότητας ή και ύφεσης υπάρχουν στη γενικότερη ατμόσφαιρα, εν μέσω ανόδου των τιμών του πετρελαίου, κάτι που θα απασχολήσει το Eurogroup.

To μεγαλύτερο άλμα σε περισσότερο από έναν χρόνο κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου στη σκιά της γενίκευσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, με την περασμένη εβδομάδα. Και η φρενίτιδα ήταν ακόμη μεγαλύτερη στην αγορά options.

Καθώς οι traders ανησυχούσαν για τον κίνδυνο μιας μεγάλης απότομης ανόδου στις τιμές, τα call options για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δεύτερου μήνα για το αμερικανικό αργό εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε ανησυχίες για μείωση της προσφοράς πετρελαίου κατά εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τη Ρωσία.

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή άλλαξε τα πάντα. Ενώ ορισμένοι traders βγήκαν από τα call options που είχαν πουλήσει προηγουμένως, οι περισσότεροι επιζητούν τώρα να αγοράσουν ασφάλιση έναντι της αύξησης των τιμών.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενοι το Ισραήλ να «χτυπήσει» τους χώρους παραγωγής πετρελαίου του Ιράν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν αντλεί περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας το τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον ΟΠΕΚ. Μάλιστα, η Citigroup έχει υπολογίσει ότι ένα μεγάλο χτύπημα του Ισραήλ στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν θα μπορούσε να μειώσει την ημερήσια προσφορά κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Η ατζέντα του Eurogroup

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, την ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών και το ψηφιακό ευρώ καθώς επίσης και προετοιμασία της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου.

Στη συνεδρίαση του ECOFIN, που θα διεξαχθεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, οι Υπουργοί θα ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ αναμένεται να εγκριθούν τα αναθεωρημένα εθνικά σχέδια της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας.

Η ημερήσια συζήτηση περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο καθώς επίσης και συντονισμό των ευρωπαϊκών θέσεων ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών των G20 (23-24 Οκτωβρίου) και της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (21-26 Οκτωβρίου).

Αναμένεται επίσης να εγκριθούν συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφορικά με τη χρηματοδότηση για τo κλίμα, ενόψει της 29ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP29), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11-22 Νοεμβρίου.

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ερωτηθείς σχετικά με το πόσο προβληματίζει για τις οικονομικές εξελίξεις η κρίση στη Μέση Ανατολή απάντησε ότι «δεν υπάρχει κυβέρνηση στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη που να μην ανησυχεί. Κανένας, ωστόσο, δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Το θέμα της Μέσης Ανατολής μας απασχολεί όλους με τις εξάρσεις και τις υφέσεις του εδώ και δεκαετίες. Και πέρυσι είχαν υπάρξει ανησυχίες για το πώς η όξυνση που ξεκίνησε θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων. Τελικά δεν υπήρξε κάποια σημαντική επίδραση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ήσυχοι. Το αντίθετο. Γι’ αυτό παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η ελληνική κυβέρνηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή