Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν  μειώθηκαν τον Αύγουστο οι  παραγγελίες για τη γερμανική βιομηχανία, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η μεταποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Sueddeutsche Zeitung: Η Γερμανία αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% φέτος

Μια δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των αναλυτών είχε υποδείξει πτώση 2,0%.
«Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ζήτηση για τα γερμανικά βιομηχανικά αγαθά συνέχισε να εξασθενεί», δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της Commerzbank, Ralph Solveen. «Αυτό υποδηλώνει ότι η γερμανική οικονομία στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει στάσιμη το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Ανακάμψη απο το 2025

Μια ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το επόμενο έτος και ακόμη και αυτή είναι πιθανό να είναι πολύ μέτρια, δήλωσε ο Solveen.
Ένας λόγος για το αρνητικό αποτέλεσμα τον Αύγουστο ήταν οι πολύ μεγάλες παραγγελίες για εξοπλισμό μεταφορών – όπως αεροσκάφη, πλοία, τρένα και στρατιωτικά οχήματα – που δόθηκαν τον προηγούμενο μήνα.
Εξαιρουμένων των παραγγελιών μεγάλης κλίμακας, οι νέες παραγγελίες τον Αύγουστο ήταν κατά 3,4% χαμηλότερες από ό,τι τον Ιούλιο.
Η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία για όλα τα είδη για τον Ιούλιο, ώστε να παρουσιάσει αύξηση 3,9% σε σχέση με τον μήνα, από 2,9% που ήταν το προηγούμενο ποσοστό, λόγω του σημαντικού όγκου παραγγελιών που αναφέρθηκαν καθυστερημένα από τις επιχειρήσεις.

Η λιγότερο ευμετάβλητη τριμηνιαία σύγκριση έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες ήταν κατά 3,9% υψηλότερες την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Από όλες τις χώρες της G7, η Γερμανία έχει το υψηλότερο μερίδιο εξαγωγών στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις παραγγελίες από το εξωτερικό, δήλωσε ο Thomas Gitzel, επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank. «Εάν αυτές δεν υλοποιηθούν, ολόκληρη η οικονομία υποφέρει», δήλωσε ο Gitzel.

Οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με το μήνα. Οι παραγγελίες από χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,4%, ενώ οι παραγγελίες από τη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά 10,5% τον μήνα.

«Όσο οι εισερχόμενες παραγγελίες είναι αδύναμες, η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει την ξηρασία της», δήλωσε ο Gitzel.
Οι δείκτες δείχνουν ότι η ζήτηση θα είναι αδύναμη τους επόμενους μήνες.
Ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους τον Σεπτέμβριο, λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης, όπως έδειξαν τα στοιχεία PMI για τη μεταποίηση την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή