Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει το ποσό ρεκόρ των τουλάχιστον 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα και οδήγησε σε κλιμάκωση των συγκρούσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έκθεση για το πρόγραμμα «Costs of War» του Πανεπιστημίου Brown, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
Επιπλέον 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, ανέφεραν οι ερευνητές στα ευρήματα που δόθηκαν για πρώτη φορά στο Associated Press.
DW: Το Ισραήλ, το Ιράν και οι συνέπειες για την οικονομία
Αυτό περιλαμβάνει το κόστος μιας εκστρατείας υπό την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την καταστολή των χτυπημάτων κατά της εμπορικής ναυτιλίας από τους Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι τα πραγματοποιούν σε αλληλεγγύη με την επίσης υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χαμάς.
Η έκθεση -που ολοκληρώθηκε πριν το Ισραήλ ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο, αυτό εναντίον των μαχητών της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Λίβανο, στα τέλη Σεπτεμβρίου- είναι ένας από τους πρώτους υπολογισμούς του εκτιμώμενου κόστους των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει το Ισραήλ στις συγκρούσεις του στη Γάζα και το Λίβανο και προσπαθεί να περιορίσει τις εχθροπραξίες των ένοπλων ομάδων που συνδέονται με το Ιράν στην περιοχή.
Η οικονομική επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στο κόστος σε ανθρώπινες ζωές: Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο και πήραν άλλους ομήρους. Η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 42.000 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών στην καταμέτρησή του.
Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι στο Λίβανο, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ επέκτεινε σημαντικά τις επιδρομές του στη χώρα αυτή στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το οικονομικό κόστος υπολογίστηκε από τη Linda J. Bilmes, καθηγήτρια στη Σχολή Κυβερνήσεων John F. Kennedy του Χάρβαρντ, η οποία έχει εκτιμήσει το πλήρες κόστος των αμερικανικών πολέμων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και τους συναδέλφους της William D. Hartung και Stephen Semler.
Ακολουθεί μια ματιά στο πού πήγαν κάποια από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων:
Στρατιωτική βοήθεια 251 δισ. δολαρίων
Το Ισραήλ – προστατευόμενο μέλος των Ηνωμένων Πολιτειών από την ίδρυσή του το 1948 – είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην ιστορία, λαμβάνοντας 251,2 δισεκατομμύρια δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό από το 1959, αναφέρει η έκθεση.
Ακόμη και έτσι, τα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σε δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, είναι μακράν η μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια που έχει σταλεί στο Ισραήλ μέσα σε ένα έτος. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να παρέχουν δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ και την Αίγυπτο κάθε χρόνο όταν υπέγραψαν την ειρηνευτική συνθήκη του 1979 με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, και μια συμφωνία από την κυβέρνηση Ομπάμα καθόρισε το ετήσιο ποσό για το Ισραήλ σε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028.
Η αμερικανική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα περιλαμβάνει στρατιωτική χρηματοδότηση, πωλήσεις όπλων, τουλάχιστον 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποσύρσεις από τα αμερικανικά αποθέματα και παραδόσεις μεταχειρισμένου εξοπλισμού.
Μεγάλο μέρος των αμερικανικών όπλων που παραδόθηκαν κατά το έτος αυτό ήταν πυρομαχικά, από βλήματα πυροβολικού μέχρι πυρομαχικά 2.000 λιβρών και βόμβες ακριβείας.
Οι δαπάνες κυμαίνονται από 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανανέωση των συστημάτων πυραυλικής άμυνας Iron Dome και David’s Sling του Ισραήλ μέχρι μετρητά για τουφέκια και καύσιμα αεροσκαφών, αναφέρει η μελέτη.
Σε αντίθεση με τη δημοσίως τεκμηριωμένη στρατιωτική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία, ήταν αδύνατο να μάθουμε τις πλήρεις λεπτομέρειες για το τι έχουν στείλει οι ΗΠΑ στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, οπότε τα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος είναι ένα μερικό ποσό, είπαν οι ερευνητές.
Επικαλέστηκαν τις «προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποκρύψει τα πλήρη ποσά της βοήθειας και τους τύπους των συστημάτων μέσω γραφειοκρατικών ελιγμών».
Η χρηματοδότηση του βασικού συμμάχου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που έχει προκαλέσει βαρύ φόρο αίματος στους αμάχους έχει διχάσει τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας. Αλλά η υποστήριξη προς το Ισραήλ έχει από καιρό βαρύτητα στην αμερικανική πολιτική και ο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει το Ισραήλ περισσότερο από εμένα».
Η παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, με στόχο να αποτρέψει και να απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις κατά των ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων.
Αυτές οι πρόσθετες επιχειρήσεις κόστισαν τουλάχιστον 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση, χωρίς να περιλαμβάνεται η ενισχυμένη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο και άλλους εταίρους στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ είχαν 34.000 δυνάμεις στη Μέση Ανατολή την ημέρα που η Χαμάς έσπασε τα ισραηλινά οδοφράγματα γύρω από τη Γάζα για να επιτεθεί. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε περίπου 50.000 τον Αύγουστο, όταν δύο αεροπλανοφόρα βρίσκονταν στην περιοχή, με στόχο να αποθαρρύνουν τα αντίποινα μετά από ένα χτύπημα που αποδόθηκε στο Ισραήλ και σκότωσε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στο Ιράν. Ο συνολικός αριθμός είναι τώρα περίπου 43.000.
Ο αριθμός των αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών που αναπτύχθηκαν – ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, μια ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας, μοίρες μαχητικών και συστοιχίες αεράμυνας – στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν έχει ποικίλλει κατά τη διάρκεια του έτους.
Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει ότι μια άλλη ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου κατευθύνεται πολύ σύντομα στην Ευρώπη και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι το σύνολο των στρατευμάτων, εάν δύο αεροπλανοφόρα βρίσκονται και πάλι στην περιοχή ταυτόχρονα.
Οι επιθέσεις των Χούθι
Ο αμερικανικός στρατός έχει αναπτυχθεί από την αρχή του πολέμου για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα κλιμακούμενα πλήγματα των Χούθις, μιας ένοπλης παράταξης που ελέγχει την πρωτεύουσα και τις βόρειες περιοχές της Υεμένης, και πυροβολεί εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν το κόστος των 4,86 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ΗΠΑ ως μια «απροσδόκητα περίπλοκη και ασύμμετρα δαπανηρή πρόκληση».
Οι Χούτι συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία που διασχίζουν την κρίσιμη εμπορική οδό, προκαλώντας τα αμερικανικά πλήγματα σε θέσεις εκτόξευσης και άλλους στόχους. Η εκστρατεία έχει εξελιχθεί στην πιο έντονη διαρκή ναυμαχία που έχει αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πολλαπλά αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά, καταδρομικά και ακριβούς πυραύλους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον φθηνών ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούτι που κοστίζουν 2.000 δολάρια», ανέφεραν οι συγγραφείς.
Μόλις την Παρασκευή, ο αμερικανικός στρατός έπληξε περισσότερους από δώδεκα στόχους των Χούτι στην Υεμένη, στοχεύοντας οπλικά συστήματα, βάσεις και άλλο εξοπλισμό, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Οι υπολογισμοί των ερευνητών συμπεριέλαβαν τουλάχιστον 55 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες αμοιβές μάχης από τις εντατικοποιημένες επιχειρήσεις στην περιοχή.
Latest News
Κάτι τρέχει με την Temu - Σε ελεύθερη πτώση ο κινεζικός κολοσσός
Δεν έπιασε τους στόχους η PDD με την Temu - Προειδοποιεί για εντατικοποίηση του ανταγωνισμού στο ηλεκτρoνικό εμπόριο
Γιατί επιβραδύνονται σε όλον τον κόσμο οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας εκτός από το Τόκιο
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στις αγορές πολυτελείας αυξήθηκε - Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου της LVMH, από 7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Εσπρέσο... τέλος στα McDonald's
Άλλο ένα κακό συναπάντημα βάζει νάρκη στις πωλήσεις της McDonald's
«Μειώστε τα ενοίκια» - Νέα διαδήλωση των κατοίκων της Βαρκελώνης
Οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ζητούν προσιτά ενοίκια για όλους - Σε πολλές πόλεις στην Ισπανία η εκτόξευση του τουρισμού και το Airbnb αφήνουν χωρίς σπίτια τους κατοίκους
Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
Η Shein, προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως μία παγκόσμια εταιρεία και όχι ως αμιγώς κινεζική, σημειώνει ο Economist
Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μια μπανάνα για 6,2 εκατ.
Ο Τζάστιν Σαν είναι Κινέζος επιχειρηματίας και λάτρης των κρυπτονομισμάτων, γνωστός για την ίδρυση της πλατφόρμας blockchain TRON
Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά
Περισσότεροι millenials επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά αλλά αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία
Η Μεγάλη Παραίτηση επανέρχεται; - Γιατί αυξάνεται ξανά η δυσαρέσκεια των εργαζομένων
Η αγορά εργασίας θα μπορούσε να περιμένει ένα νέο κύμα παραιτήσεων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Glassdoor.
Νέα δολιοφθορά στη Βαλτική θάλασσα - Οι καταστροφές στα υποβρύχια καλώδια [διάγραμμα]
Μετά την καταστροφή του αγωγού Nordstream μια ακόμα δολιοφθορά, σε υποδομές στη Βαλτική θάλασσα, προβληματίζει
Αντληση αερίου με δέσμευση άνθρακα από την BP - Επένδυση μαμούθ στην Ινδονησία
Η παραγωγή φυσικού αερίου της BP από το κοίτασμα Ubadari στην Ινδονησία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028