Μερίδιο αξίας περίπου 1 δισ. δολ. στην Pfizer, φέρεται ότι απέκτησε η Starboard Value, που λειτουργεί ως ακτιβιστής επενδυτής, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη φαρμακοβιομηχανία να προωθήσει αλλαγές ώστε να βελτιώσει τις αποδόσεις της.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Starboard προσέγγισε δύο πρώην στελέχη της Pfizer, τον Ian Read και τον Frank D’Amelio, για να βοηθήσουν στις προσπάθειές της, και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Ο Read ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer από το 2010 έως το 2018 και επέλεξε τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Albert Bourla ως διάδοχό του. Ο D’Amelio ήταν ο οικονομικός διευθυντής της από το 2007 έως το 2021.

Ο Read ήταν ο επικεφαλής της Pfizer από το 2010 έως το 2019 και κληρονόμησε μια εταιρεία σε αναταραχή. Αλλά τα μερίδια της Pfizer υπερδιπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς τα στελέχη καθιέρωσαν αυτήν την κουλτούρα που εστιάζεται στο κόστος και τον πυρήνα από την οποία έχει τώρα προφανώς μετακινηθεί.

Pfizer: Ετοιμάζει εντατικά τη δική της απάντηση με χάπι αδυνατίσματος

Άλλες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών σχεδίων και των αλληλεπιδράσεων του Starboard με την εταιρεία, δεν έγιναν γνωστές.

Η WSJ αναφέρει ότι ο Μπουρλά δέχεται πιέσεις από επενδυτές να βελτιώσει τη πορεία της φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι υπερεκτίμησε τη μελλοντική ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία.

Διαφωνίες με την ηγεσία της Pfizer

Σύμφωνα με το CNBC, η Starboard πιστεύει ότι η τρέχουσα ηγεσία της Pfizer υπό τον Μπουρλά έχει απομακρυνθεί από την ιστορικά πειθαρχημένη δομή κόστους και τις επενδύσεις της σε νέα φάρμακα.

Τα έσοδα και οι δωρεάν ταμειακές ροές της Pfizer αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, χάρη στο γρήγορο εμβόλιο της εταιρείας. Αλλά η μετοχή της δεν τα πήγε καλά, διαπραγματεύοντας περίπου 30% χαμηλότερα από ό,τι το 2019. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια δαπανηρή στρατηγική εξαγορών —σχεδόν 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε συγχωνεύσεις και εξαγορές από το 2020— την απόδοση της οποίας ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν.

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική συμφωνία ήταν η εξαγορά της Global Blood Therapeutics από την Pfizer . Η Pfizer έβγαλε ένα φάρμακο για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία που πήρε μόλις πριν από δύο χρόνια μέσω της εξαγοράς περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία υποβάθμισε τον οικονομικό αντίκτυπο τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι το φάρμακο, Oxbryta, απέφερε λίγο περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Σίγουρα, η εταιρεία έχει λάβει μέτρα για να μειώσει το κόστος. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα περικοπής δαπανών 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια ανακοίνωσε έναν δεύτερο γύρο περαιτέρω μειώσεων. Ωστόσο, περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία μετόχων έχουν εξατμιστεί από τότε που η πανδημία Covid-19 ξεθώριασε σε μεγάλο βαθμό στον καθρέφτη.

Το Starboard διευθύνεται από τον Jeff Smith και έχει επικεντρωθεί ιστορικά στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτήν τη στιγμή αμφισβητεί τη δομή μετοχών διπλής κατηγορίας της News Corp και τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει καμπάνιες στο Autodesk, το Salesforce και το Match Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή