Η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι φαίνεται, γεγονός που ενδεχομένως να αναγκάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ήδη από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Anders Åslund.
Σε πρόσφατο άρθρο του στο Project Syndicate, ανέφερε ότι οι οικονομικοί, τεχνολογικοί και δημογραφικοί αντίθετοι άνεμοι επιβαρύνουν τη ρωσική οικονομία που οδεύει κοντά στη στασιμότητα και εκτίμησε ότι οι δυτικές κυρώσεις μειώνουν το ΑΕΠ κατά 2%-3% κάθε χρόνο.
«Επιπλέον, η κατάσταση θα γίνει μόνο χειρότερη για τον Πούτιν, εμποδίζοντας ίσως ακόμη και την επιθετική εκστρατεία του κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Åslund, σύμφωνα με το Fortune.
Πού «σκοντάφτει» η ειρήνευση στην Ουκρανία
Πούτιν: Τι δείχνουν στοιχεία που έχει η Ουκρανία
Σημείωσε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι έχει στην κατοχή της ρωσικά έγγραφα που δείχνουν ότι το Κρεμλίνο θέλει να ολοκληρώσει τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό μέσα στο 2025, εν μέσω της αυξανόμενης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πίεσης.
«Είτε αληθινό είτε όχι, αυτό το σενάριο θα είχε νόημα», δήλωσε ο Åslund, ο οποίος έγραψε το βιβλίο Russia’s Crony Capitalism: The Path from Market Economy to Kleptocracy», δήλωσε.
Δυτικές κυρώσεις και πλήγμα στον Πούτιν
Για ένα λόγο, οι δυτικές κυρώσεις έχουν υποδαυλίσει τον «κρυφό πληθωρισμό» στη Ρωσία, ενώ την εμπόδισαν να αντλήσει κεφάλαια από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και, αντίθετα, την ανάγκασαν να στηριχθεί σε αποθεματικά.
Εν μέσω των περιορισμών, το Κρεμλίνο έχει περιορίσει το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού του στο 2% του ΑΕΠ, ή περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά δεδομένου ότι τα αποθεματικά σε ρευστό στο ταμείο εθνικού πλούτου της Ρωσίας είχαν μειωθεί στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο, τα κρατικά αποθέματα θα πρέπει να εξαντληθούν το επόμενο έτος, είπε.
Καθυστέρηση στην τεχνολογία
Εν τω μεταξύ, η τεχνολογική καθυστέρηση της Ρωσίας έχει επιδεινωθεί από τη brain drain από τους καλύτερους και εξυπνότερους που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την εισβολή, καθώς και από τις δυτικές κυρώσεις, τη σοβιετικού τύπου καταστολή και την «κλεπτοκρατία» του Πούτιν, πρόσθεσε ο Åslund.
Σε άλλα σημεία της ρωσικής οικονομίας, οι εξαγωγές όπλων έχουν καταρρεύσει, καθώς η ζήτηση από τα ίδια τα στρατεύματα της χώρας εμποδίζει τις πωλήσεις σε ξένες χώρες. Η πολεμική μηχανή του Πούτιν αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού, καθώς η χαμηλή ανεργία, η μαζική έξοδος των Ρώσων και οι αυξανόμενες απώλειες στον πόλεμο περιορίζουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσει περισσότερα στρατεύματα.
Εξάντληση αποθεμάτων
Με τα οικονομικά αποθέματα να εξαντλούνται, η Ρωσία θα δυσκολευτεί να κάνει τα μαθηματικά του προϋπολογισμού να λειτουργήσουν. Ο Åslund εκτίμησε ότι η Ρωσία θα δαπανήσει περίπου 190 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 10% του ΑΕΠ, για τον πόλεμο φέτος, και το Κρεμλίνο εξαντλεί τα σημεία από τα οποία μπορεί να κάνει περικοπές -εκτός από τις πολεμικές δαπάνες- καθώς η εισβολή πλησιάζει στην τριετή επέτειο της.
«Η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο αν είχε επιπλέον 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, καθώς και το πράσινο φως για να βομβαρδίζει στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας», είπε.
Δυσοίωνες εκτιμήσεις
Και άλλοι έχουν επίσης διατυπώσει δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη ρωσική οικονομία. Το ινστιτούτο της Τράπεζας της Φινλανδίας για τις αναδυόμενες οικονομίες δημοσίευσε την Πέμπτη μια έκθεση που αναφέρει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε μόλις 1% το 2025 και το 2026 από 3,5% φέτος. «Για να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης, η Ρωσία θα πρέπει να σημειώσει σημαντικά κέρδη στην παραγωγικότητα, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο λόγω όλων των επενδύσεων που πηγαίνουν στον στρατό και στον πόλεμο», αναφέρει η έκθεση.
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η αδυναμία να αγοράσει ανταλλακτικά ή νέο εξοπλισμό από τη Δύση θα εμποδίσουν επίσης την οικονομική ανάπτυξη, προστίθεται.
«Δεδομένων των μυωπικών πολιτικών αλλαγών της Ρωσίας, οι συνθήκες στην οικονομία της εν καιρώ πολέμου θα μπορούσαν να αλλάξουν ξαφνικά», αναφέρεται στην έκθεση.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...