Η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι φαίνεται, γεγονός που ενδεχομένως να αναγκάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ήδη από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Anders Åslund.

Σε πρόσφατο άρθρο του στο Project Syndicate, ανέφερε ότι οι οικονομικοί, τεχνολογικοί και δημογραφικοί αντίθετοι άνεμοι επιβαρύνουν τη ρωσική οικονομία που οδεύει κοντά στη στασιμότητα και εκτίμησε ότι οι δυτικές κυρώσεις μειώνουν το ΑΕΠ κατά 2%-3% κάθε χρόνο.

«Επιπλέον, η κατάσταση θα γίνει μόνο χειρότερη για τον Πούτιν, εμποδίζοντας ίσως ακόμη και την επιθετική εκστρατεία του κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Åslund, σύμφωνα με το Fortune.

Πού «σκοντάφτει» η ειρήνευση στην Ουκρανία

Πούτιν: Τι δείχνουν στοιχεία που έχει η Ουκρανία

Σημείωσε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι έχει στην κατοχή της ρωσικά έγγραφα που δείχνουν ότι το Κρεμλίνο θέλει να ολοκληρώσει τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό μέσα στο 2025, εν μέσω της αυξανόμενης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πίεσης.

«Είτε αληθινό είτε όχι, αυτό το σενάριο θα είχε νόημα», δήλωσε ο Åslund, ο οποίος έγραψε το βιβλίο Russia’s Crony Capitalism: The Path from Market Economy to Kleptocracy», δήλωσε.

Δυτικές κυρώσεις και πλήγμα στον Πούτιν

Για ένα λόγο, οι δυτικές κυρώσεις έχουν υποδαυλίσει τον «κρυφό πληθωρισμό» στη Ρωσία, ενώ την εμπόδισαν να αντλήσει κεφάλαια από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και, αντίθετα, την ανάγκασαν να στηριχθεί σε αποθεματικά.

Εν μέσω των περιορισμών, το Κρεμλίνο έχει περιορίσει το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού του στο 2% του ΑΕΠ, ή περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά δεδομένου ότι τα αποθεματικά σε ρευστό στο ταμείο εθνικού πλούτου της Ρωσίας είχαν μειωθεί στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο, τα κρατικά αποθέματα θα πρέπει να εξαντληθούν το επόμενο έτος, είπε.

Καθυστέρηση στην τεχνολογία

Εν τω μεταξύ, η τεχνολογική καθυστέρηση της Ρωσίας έχει επιδεινωθεί από τη brain drain από τους καλύτερους και εξυπνότερους που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την εισβολή, καθώς και από τις δυτικές κυρώσεις, τη σοβιετικού τύπου καταστολή και την «κλεπτοκρατία» του Πούτιν, πρόσθεσε ο Åslund.

Σε άλλα σημεία της ρωσικής οικονομίας, οι εξαγωγές όπλων έχουν καταρρεύσει, καθώς η ζήτηση από τα ίδια τα στρατεύματα της χώρας εμποδίζει τις πωλήσεις σε ξένες χώρες. Η πολεμική μηχανή του Πούτιν αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού, καθώς η χαμηλή ανεργία, η μαζική έξοδος των Ρώσων και οι αυξανόμενες απώλειες στον πόλεμο περιορίζουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσει περισσότερα στρατεύματα.

Εξάντληση αποθεμάτων

Με τα οικονομικά αποθέματα να εξαντλούνται, η Ρωσία θα δυσκολευτεί να κάνει τα μαθηματικά του προϋπολογισμού να λειτουργήσουν. Ο Åslund εκτίμησε ότι η Ρωσία θα δαπανήσει περίπου 190 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 10% του ΑΕΠ, για τον πόλεμο φέτος, και το Κρεμλίνο εξαντλεί τα σημεία από τα οποία μπορεί να κάνει περικοπές -εκτός από τις πολεμικές δαπάνες- καθώς η εισβολή πλησιάζει στην τριετή επέτειο της.

«Η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο αν είχε επιπλέον 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, καθώς και το πράσινο φως για να βομβαρδίζει στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας», είπε.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις

Και άλλοι έχουν επίσης διατυπώσει δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη ρωσική οικονομία. Το ινστιτούτο της Τράπεζας της Φινλανδίας για τις αναδυόμενες οικονομίες δημοσίευσε την Πέμπτη μια έκθεση που αναφέρει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε μόλις 1% το 2025 και το 2026 από 3,5% φέτος. «Για να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης, η Ρωσία θα πρέπει να σημειώσει σημαντικά κέρδη στην παραγωγικότητα, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο λόγω όλων των επενδύσεων που πηγαίνουν στον στρατό και στον πόλεμο», αναφέρει η έκθεση.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η αδυναμία να αγοράσει ανταλλακτικά ή νέο εξοπλισμό από τη Δύση θα εμποδίσουν επίσης την οικονομική ανάπτυξη, προστίθεται.

«Δεδομένων των μυωπικών πολιτικών αλλαγών της Ρωσίας, οι συνθήκες στην οικονομία της εν καιρώ πολέμου θα μπορούσαν να αλλάξουν ξαφνικά», αναφέρεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή