Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο, Rio Tinto, εξέφρασε ενδιαφέρον για την απόκτηση της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής λιθίου Arcadium, όπως επιβεβαίωσαν οι δύο εταιρείες σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τη Δευτέρα.

Λίθιο: Ψυχρός Πόλεμος Δύσης – Ρωσίας για ορυχείο αξίας 2,14 δισ. ευρώ

Δεν αποκαλύφθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες, ενώ η Rio Tinto ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα επικυρωθεί η εξαγορά.

Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, η Rio Tinto θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λιθίου στον κόσμο

Η χρηματιστηριακή αξία της Arcadium Lithium ανέρχεται επί του παρόντος στα 3,31 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας εκτινάχθηκε πάνω από 42% στις συναλλαγές νωρίς τη Δευτέρα.

Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, η Rio Tinto θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λιθίου στον κόσμο, πίσω μόνο από τις Albemarle και SQM. Η Rio θα αποκτήσει επίσης πρόσβαση σε ορυχεία λιθίου και εργοστάσια επεξεργασίας σε τέσσερις ηπείρους. Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς οι εταιρείες εξόρυξης επιδιώκουν να εξασφαλίσουν βασικά ορυκτά για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Πιέσεις στις τιμές του λιθίου

Οι τιμές του λιθίου δέχθηκαν πιέσεις ως αποτέλεσμα της κινεζικής υπερπροσφοράς. Οι τιμές του σημείου αναφοράς ανθρακικού λιθίου 99,2% έχουν πέσει πάνω από 20% από την αρχή του μέχρι σήμερα στα 10.800 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με στοιχεία από το FactSet.

Ο Saul Kavonic, επικεφαλής της ενεργειακής έρευνας στο MST Marquee, είπε στο CNBC ότι η Rio Tinto ανέμενε μια ύφεση λιθίου προκειμένου να επιδιώξει συγχωνεύσεις και εξαγορές που μπορούν να της προσφέρουν ένα μερίδιο από την παγκόσμια αγορά λιθίου.

«Η Arcadium ήταν πιθανότατα στο στόχαστρο της Rio Tinto για χρόνια, αλλά οι τιμές και οι αποτιμήσεις του λιθίου ήταν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.

«Τελικά, η Rio Tinto ήθελε να επενδύσει στο χώρο του λιθίου μόνο αν επρόκειτο να γίνει ένας από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς», είπε στο CNBC.

Rio Tinto: Το ορυχείο στη Σερβία

Η Rio Tinto αντιμετώπισε σημαντική αντίσταση στη Σερβία σχετικά με το προγραμματισμένο ορυχείο Jadar, το οποίο πίστευε ότι είχε τη δυνατότητα να αποτελέσει «παγκόσμιας κλάσης περιουσιακό στοιχείο βορικού λιθίου». Οι κάτοικοι προτρέπουν συνεχώς το Βελιγράδι να σταματήσει το έργο λόγω ανησυχιών ότι το έργο εξόρυξης θα μπορούσε να μολύνει το περιβάλλον.

Στα πρόσφατα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου της Arcadium, η εταιρεία προέβλεψε άλμα 25% στους συνδυασμένους όγκους πωλήσεων υδροξειδίου του λιθίου και ανθρακικού λιθίου για το 2024, σε σύγκριση με το 2023. Η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης τις προθέσεις της να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής στις πρόσφατες επεκτάσεις της στην Αργεντινή.

«Όλα εξαρτώνται από το τι είναι διατεθειμένο να πληρώσει η Rio Tinto και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της τιμής του λιθίου», είπε ο Kavonic, ο οποίος υπέθεσε ότι η Rio δεν θα είχε προσεγγίσει τη συμφωνία χωρίς να προσδοκά ότι θα υποχρεωθεί να πληρώσει ένα ασφάλιστρο υλικού.

Οι Rio Tinto και Arcadium δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του CNBC για σχόλια.

Άλλες μετοχές λιθίου που είναι εισηγμένες στην Αυστραλία σημείωσαν ράλι ανόδου. Η Liontown Resources σημείωσε άνοδο 12,84%, η Mineral Resources πρόσθεσε 4,94%, ενώ η Pilbara Minerals και η IGO διαπραγματεύθηκαν περίπου 3,11% και 3,71% υψηλότερα, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities