Η βιομηχανία του πετρελαίου έχει αναδειχθεί σε όλο και πιο σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι τιτάνες της βιομηχανίας ανοίγουν τα πορτοφόλια τους για να ενισχύσουν την εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Οι δισεκατομμυριούχοι που υποστηρίζουν τον Τραμπ περιλαμβάνουν τον Κέλσι Γουόρεν, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών Energy Transfer LP, τον Χάρολντ Χαμ, ιδρυτή της Continental Resources Inc. και τον Τζεφ Χίλντεμπραντ, διευθύνοντα σύμβουλο της Hilcorp Energy Co.

Η έκκληση-έκπληξη των Big Oil προς τον Τραμπ: «Μην καταργήσεις τον νόμο του Μπάιντεν για το κλίμα»

Ο Τραμπ αναζήτησε περισσότερη υποστήριξη την περασμένη εβδομάδα με συγκεντρώσεις χρημάτων στο Μίντλαντ του Τέξας, την καρδιά της παραγωγικής λεκάνης Πέρμιαν και στο Χιούστον, την αυτοαποκαλούμενη «ενεργειακή πρωτεύουσα του κόσμου».

Τα στελέχη της βιομηχανίας έχουν αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία για τον Τραμπ, καθώς η βάση συγκέντρωσης χρημάτων του έχει περιοριστεί. Η βιομηχανία είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή μετρητών του, έξι θέσεις πάνω από τον εκλογικό κύκλο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκστρατείας που αναλύθηκαν από το OpenSecrets.

Η δυναμική αυτή υπογραμμίζει τον στενότερο δεσμό μεταξύ της πετρελαϊκής βιομηχανίας, του GOP και του Τραμπ.

Παρόλο που τα αφεντικά της ενέργειας αναζητούσαν εδώ και καιρό Ρεπουμπλικάνους συμμάχους στην Ουάσινγκτον για να προωθήσουν τις πολιτικές τους προτεραιότητες, η εστίαση αυτή έχει ενταθεί.

Οι επικεφαλής των πετρελαϊκών εταιρειών έχουν γίνει «σχεδόν ένα απύθμενο πηγάδι μετρητών» για τον Τραμπ, δήλωσε ο Τάισον Σλόκαμ, διευθυντής του ενεργειακού προγράμματος στην ομάδα παρακολούθησης Public Citizen. «Οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν λεφτά – και έχουν έναν πολύ ώριμο αγωγό πίεσης και επιρροής στην Ουάσιγκτον».

Ο Τραμπ υπόσχεται να διευκολύνει τις γεωτρήσεις και να καταργήσει τους περιορισμούς ρύπανσης της εποχής Μπάιντεν για τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Έχει επίσης υποσχεθεί να τερματίσει αμέσως την παύση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις νέες άδειες εξαγωγής φυσικού αερίου.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η βιομηχανία αντιμετώπισαν με ψυχραιμία την υποψηφιότητα του Τραμπ για μια ακόμη θητεία. Ορισμένοι συνεισέφεραν ποσά στους αντιπάλους του Τραμπ, όπως ο Ρον ντε Σάντις, ενώ ο Τζέφρι Χίλντεμπραντ και η σύζυγός του Μελίντα έδωσαν μαζί επιταγές σε τουλάχιστον πέντε άλλους προεδρικούς υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων.

Αλλά καθώς το πεδίο των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων περιορίστηκε, οι δωρητές συσπειρώθηκαν πίσω από τον Τραμπ.

Μεταξύ αυτών ήταν ο ιδρυτής της Parsley Energy, Μπράιαν Σέφιλντ, ο οποίος έστειλε 844.600 δολάρια στην επιτροπή πολιτικής δράσης Trump 47 τον Μάιο. Ο Τραμπ είναι «υπέρ της ενέργειας» και «υπέρ των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Σέφιλντ σε συνέντευξή του. «Αλλά δεν νομίζω ότι μας έβαλε ποτέ στην κορυφή της λίστας». Ακόμη και έτσι, πρόσθεσε ο Σέφιλντ, ο Τραμπ είναι πολύ καλύτερος για την πετρελαϊκή βιομηχανία από τον αντιπρόεδρο Χάρις.

Οι μεγάλες επιταγές από τους δωρητές πετρελαίου είναι ακόμη πιο σημαντικές για τον Τραμπ από ό,τι πριν. Ο Τραμπ ξόδεψε 32 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα συγκέντρωσε τον Αύγουστο. Και τον Σεπτέμβριο, η εκστρατεία του δαπάνησε μόλις 72 εκατομμύρια δολάρια σε μέσα ενημέρωσης – λιγότερο από το ήμισυ των 192 εκατομμυρίων δολαρίων που δαπάνησε η εκστρατεία του Χάρις, σύμφωνα με την AdImpact.

Εν τω μεταξύ, οι συμμαχικές πολιτικές επιτροπές του Τραμπ, που χρηματοδοτούνται από δωρητές με μεγάλη τσέπη, βοήθησαν να καλυφθεί ένα μέρος της έλλειψης, δαπανώντας 21 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τα μέσα ενημέρωσης από την εκστρατεία του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή