Η ΕΚΤ είναι «πολύ πιθανόν» θα μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της που έχει προγραμματιστεί για τις 16 και 17 Οκτωβρίου. Αυτό δήλωσε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, με φόντο την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη που έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος προσδοκά ότι στο επιθυμητό ποσοστό θα πέσει μέσα στο 2025 και ο δομικός πληθωρισμός.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας είπε ακόμη ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό το 2025 είναι κάτω από 1,8% –χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Αλλάζουν σενάρια οι Deutsche Bank και Bank of America για τα επιτόκια

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ισορροπία των κινδύνων αλλάζει», εξήγησε ερμηνεύοντας τα δεδομένα. «Τα τελευταία δύο χρόνια, ο βασικός κίνδυνος ήταν να ξεπεράσουμε τον στόχο του 2%. Τώρα πρέπει να δώσουμε προσοχή και στον αντίθετο κίνδυνο, να υποβαθμίσουμε τον στόχο μας λόγω μιας αδύναμης ανάπτυξης και μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για παρά πολύ μεγάλο διάστημα».

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ απέφυγε τις τελευταίες εβδομάδες να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, μια περίοδο κατά την οποία  οι προσδοκίες για καινούργια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου έχουν εκτοξευτεί από σχεδόν μηδενικές σε σχεδόν βέβαιες.

Αμέσως μετά την τελευταία μείωση του κόστους δανεισμού της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Βιλερουά είχε εμφανιστεί συγκρατημένος για τα επόμενα βήματα της τράπεζας, τονίζοντας πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε να συνεχίσουν με μια σταδιακή προσέγγιση, αλλά με προσοχή ώστε να μην απειληθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό.

«Υποστήριξα σθεναρά στο τελευταίο ΔΣ να διατηρήσουμε την πλήρη προαιρετική δυνατότητα για τον Οκτώβριο, και δικαίως», είπε ο Βιλερουά στη συνέντευξη της Repubblica που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (7 Οκτωβρίου). «Δεν θα αλλάξω γνώμη σήμερα εγκαταλείποντας μια ρεαλιστική προσέγγιση, [να αποφασίζουμε] συνάντηση με συνάντηση».

Οχι επιτόκια πάνω από το ουδέτερο

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από 2% σε διάστημα μεγαλύτερο από από 3 χρόνια και οι έρευνες έχουν δείξει επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η αγορά τιμολογεί τώρα μια πιθανότητα περίπου 90% για μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο.

Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να κινηθεί πιο επιθετετικά προς μια πολιτική χαλάρωσης, ο Βιλερουά ντε Γκαλό υποστήριξε ότι εάν η κεντρική τράπεζα επιτύχει τον στόχο της δεν θα πρέπει να έχει επιτόκια πάνω από το ουδέτερο – ένα θεωρητικό επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε εμποδίζει την οικονομία.

«Εάν το επόμενο έτος βρισκόμαστε σταθερά σε πληθωρισμό 2%, και με μια ακόμη υποτονική προοπτική ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνει η νομισματική μας πολιτική περιοριστική», είπε.

Ο ίδιος υποβάθμισε επίσης τον κίνδυνο για την επίπτωση μια εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου με φόντο την κλιμάκωση τη Μέση Ανατολή: «Θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά αυτή την πολύ ασταθή κατάσταση», είπε. «Όμως, εφόσον θα είναι προσωρινό και δεν θα μεταφερθεί στον πυρήνα του πληθωρισμού, μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν θα πρέπει απαραίτητα να αλλάξει τη νομισματική μας πολιτική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή