Η βιομηχανία χάλυβα στη Βρετανία ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει περαιτέρω προστατευτικά μέτρα καθώς η Κίνα έχει κατακλύσει την διεθνή αγορά με προϊόντα ωθώντας προς τα κάτω τις τιμές και πιέζοντας τις εγχώριες βιομηχανίες.

Κίνα: Στις συμπληγάδες της υπερπροσφοράς και της αδύναμης ζήτησης η παγκόσμια δύναμη στον χάλυβα

Η UK Steel, βρετανικό λόμπι στον κλάδο χάλυβα, δήλωσε ότι η παγκόσμια βιομηχανία έχει 543 εκατομμύρια τόνους περίσσειας χάλυβα, μια ποσότητα 70 φορές μεγαλύτερη από ό,τι χρησιμοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ενώ εκτίμησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί στο «χείλος του γκρεμού» το 2026 όταν εξαντληθούν τα τρέχοντα προσταυτικά μέτρα.

Η βιομηχανία χάλυβα της Κίνας διέρχεται μια σκληρή ύφεση εν μέσω μιας πολυετούς κρίσης στη βιομηχανία ακινήτων της χώρας

Η βιομηχανία χάλυβα της Κίνας διέρχεται μια σκληρή ύφεση εν μέσω μιας πολυετούς κρίσης στη βιομηχανία ακινήτων της χώρας, η οποία έχει παρασύρει προς τα κάτω την εγχώρια ζήτηση χάλυβα. Τον Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο, China Baowu Steel, δήλωσε ότι η βιομηχανία διέρχεται έναν «σκληρό χειμώνα» που θα μπορούσε να είναι χειρότερος από την οικονομική κρίση του 2008 ή το κραχ της ζήτησης του 2015, όταν χιλιάδες βρετανικές θέσεις εργασίας στον κλάδο χάλυβα περικόπηκαν. Η κινεζική υπερβάλλουσα διάθεση προϊόντων χάλυβα έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών σε όλο τον κόσμο.

Ο Gareth Stace, γενικός διευθυντής της UK Steel, είπε ότι η Βρετανία πρέπει να «εξισορροπήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις με το εθνικό συμφέρον» και να ενεργήσει για να προστατεύσει τη βιομηχανία, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την προοπτική οι πρόσφατες βρετανικές επενδύσεις στη βιομηχανία χάλυβα να είναι «για το τίποτα».

Βρετανία: Λήγει το 2026 η προστασία του εγχώριου χάλυβα

Η Βρετανία έχει σε ισχύ επί του παρόντος τις λεγόμενες διασφαλίσεις στον χάλυβα που περιορίζουν την εισαγωγή φθηνού χάλυβα στη Βρετανία. Εισήχθησαν το 2018 για να αποτραπεί η αθρόα εισαγωγή του κινεζικού χάλυβα, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι διασφαλίσεις λήγουν το 2026 και δεν μπορούν να παραταθούν σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ωστόσο, η βιομηχανία θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να εξετάσει το ενδεχόμενο προστασίας της χαλυβουργίας του ανεξάρτητα από το τι ορίζει ο ΠΟΕ.

Ο Ράσελ Κόντλινγκ, διευθυντής μάρκετινγκ και επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο για την Tata Steel, δήλωσε: «Η πλεονάζουσα προσφορά στην παγκόσμια αγορά από την Κίνα απλώς κατακλύζει κάθε γωνιά. Οι μηχανισμοί προστασίας του εμπορίου που υπάρχουν δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση αυτών των περιστάσεων».

Οι χαμηλότερες τιμές ωφελούν τους χρήστες χάλυβα, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών κατασκευής κτηρίων και μεγάλων υποδομών. Ωστόσο, οι βιομηχανίες χάλυβα τείνουν να έχουν πολιτική επιρροή και η ικανότητα παραγωγής χάλυβα στην εγχώρια αγορά εκτιμάται επίσης ως δείκτης βιομηχανικής και γεωπολιτικής ισχύος.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας υπό τους Συντηρητικούς και τώρα υπό το Εργατικό Κόμμα έχει δεσμεύσει 500 εκατομμύρια στερλίνες για τη μετάβαση από υψικάμινους σε καθαρότερο εξοπλισμό με κλιβάνους ηλεκτρικού τόξου στο εργοστάσιο της Tata Steel στο Port Talbot, στη νότια Ουαλία. Η ινδική Tata έκλεισε την τελευταία της υψικάμινο την περασμένη εβδομάδα, με την απώλεια 1.900 θέσεων εργασίας, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επένδυσή της θα βοηθήσει στη διατήρηση της βρετανικής βιομηχανίας χάλυβα. Η κινεζικής ιδιοκτησίας British Steel προσπαθεί επίσης να διαπραγματευτεί την κρατική υποστήριξη για τη μετάβαση σε κλίβανους ηλεκτρικού τόξου.

Η απόφαση για την επιβολή προστατευτικών μέτρων θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη για την κυβέρνηση των Εργατικών. Άλλες χώρες –κυρίως οι ΗΠΑ– ουσιαστικά αγνόησαν τον ΠΟΕ, ενώ οι πιέσεις αυξάνονται εντός της ΕΕ για να υπερβούν τα όρια αυτού που επιτρέπουν οι κανόνες.

Η UK Steel υποστήριξε ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη εκτροπή διεθνών προϊόντων χάλυβα προς την εγχώρια αγορά εάν δεν ενεργήσει άμεσα. Εκτιμά ότι η χώρα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο. Οι προσαρμογές των ορίων άνθρακα, οι οποίες θέτουν μια τιμή στις εκπομπές άνθρακα από «βρόμικους» υψικάμινους, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε.

«Η αύξηση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που καθοδηγείται και συντηρείται από δυνάμεις εκτός της αγοράς είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας για την παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα», δήλωσε ο Stace. «Έχει τη δυνατότητα να ξανασχεδιάσει τον χάρτη της παγκόσμιας χαλυβουργίας, καθώς δεν υπάρχει πλέον θεμιτός ανταγωνισμός».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή