![Italgas: Επενδύσεις 15 δισ. για το δίκτυο αερίου έως το 2030 – Το 1 δισ. στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/italgas.jpg)
Τη δέσμευση του ομίλου της Italgas στην Ελλάδα για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου για την υποστήριξη των στόχων οικολογικής μετάβασης της χώρας, επιβεβαιώνει το νέο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2024-2030.
Το σχέδιο που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας υπό την προεδρία της Benedetta Navarra και παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Italgas, Paolo Gallo, αφορά επενδύσεις σε Ιταλία, Ελλάδα, φυσικό αέριο και ύδρευση, συνολικού ύψους 15,6 δισ. ευρώ.
ΔΕΠΑ Υποδομών: «ΕΝΑΟΝ» η νέα επωνυμία του ομίλου
Italgas: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Μέσω της θυγατρικής της Enaon, θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο.
Προγραμματίζονται για την επέκταση του δικτύου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, διευκολύνοντας έτσι τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη εξυπηρετηθεί και επιτρέποντας την διανομή ανανεώσιμων αερίων. Προβλέπεται επίσης μια μαζική εγκατάσταση του Nimbus στην Ελλάδα.
Οι επενδύσεις αυτές θα επιτρέψουν την επέκταση του ελληνικού δικτύου από 7.924 χιλιόμετρα το 2023 σε πάνω από 11.000 χιλιόμετρα μέχρι το τέλος του Σχεδίου (περίπου +40%) και να αυξηθεί ο αριθμός των πελατών που εξυπηρετούνται από 600.000 το 2023 σε λίγο κάτω από 1 εκατομμύριο μέχρι το 2030.
To στρατηγικό πλάνο
Συνολικά 15,6 δισ. ευρώ είναι οι αναμενόμενες επενδύσεις για την περίοδο 2024-2030, με αύξηση 7,5 δισ. ευρώ (+92% σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο) και αποσκοπούν στην εξαγορά της 2i Rete Gas, παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και την Ελλάδα, την ενίσχυση της παρουσίας στον τομέα της ύδρευσης, και την επιτάχυνση της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, με ισχυρή δέσμευση για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.
Η Italgas υπογραμμίζει τη δέσμευσή της για την εδραίωση του τομέα της διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία με την
στόχο τον πολλαπλασιασμό των συνεργειών για να εξασφαλιστούν σημαντικά οφέλη για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις όσον αφορά την ασφάλεια, την αποδοτικότητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την απαλλαγή από τον άνθρακα των τελικών χρήσεων και το κόστος. Η χρήση τεχνητών νοημοσύνης σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου θα επιτρέψει επίσης μια νέα φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, επιταχύνοντας την οικολογική μετάβαση.
Ο Όμιλος θα συνεχίσει να επωφελείται από μια σταθερή και αποτελεσματική χρηματοοικονομική δομή, με δέσμευση
για τη διατήρηση της τρέχουσας πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι αναμενόμενες συνέργειες και η λειτουργική αποτελεσματικότητα επιτρέπουν την πρόβλεψη για διψήφια αύξηση του καθαρού εισοδήματος κατά την περίοδο του σχεδίου1. Ως εκ τούτου, έχει καταστεί δυνατό να αυξηθεί το κατώτατο όριο της μερισματικής πολιτικής έως το 2026, εξασφαλίζοντας ρυθμό αύξησης 5% ετησίως αρχής γενομένης από το μέρισμα του 2023 ύψους 0,352 ευρώ ανά μετοχή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το 65% της διανομής.
Η Italgas με στόχο την ανάπτυξη
Με γνώμονα την εξαγορά της 2i Rete Gas και το επενδυτικό σχέδιο, η σωρευτική RAB (Ρυθμιστική Asset Base) για τις υποδομές φυσικού αερίου και ύδρευσης στην Ιταλία και την Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) περίπου 9,4%, φθάνοντας τα 18,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του του 2030. Με τη συμβολή των περιφερειακών διαγωνισμών, η ενοποιημένη RAB εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 19,2 δισ. ευρώ έως το 2030 (+10,2% CAGR).
Ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Paolo Gallo δήλωσε:
«Το Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2030 θα μείνει στην ιστορία της Italgas ως το σχέδιο για τη δημιουργία της
πρωταθλητή Ευρώπης στη διανομή φυσικού αερίου, ενισχύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή μας στην ψηφιακή
μετασχηματισμό των υποδομών, προς όφελος ολόκληρης της χώρας.
Η νέα κλίμακα του Ομίλου, σε συνδυασμό με την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι το αποφασιστικό
παράγοντας για να διασφαλίσουμε την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, της ασφάλειας του εφοδιασμού και της βιωσιμότητας του ενεργειακού κόστους για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.
Μια επένδυση ύψους 15,6 δισ. ευρώ θα δώσει ισχυρή ώθηση στην αναπτυξιακή μας πορεία, με τη μεγαλύτερη
μερίδιο που θα διατεθεί και πάλι για την ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση του φυσικού αερίου
δικτύου διανομής φυσικού αερίου τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Η δέσμευσή μας για την ευρεία χρήση της τεχνητής Νοημοσύνης θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε σε μια νέα φάση ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός παραμένει ο πρωταρχικός στρατηγικός μοχλός και για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας στον τομέα του νερού και της ενεργειακής απόδοσης. Με 750 εκατ. ευρώ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση την ενίσχυση του ρόλου μας ως βασικού παίκτη στον τομέα του νερού – ο οποίος επί μακρόν υπέφερε από την έλλειψη επαρκούς έξυπνων επενδύσεων σε δίκτυα – και να αναπτυχθούμε στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια
![Βαλτική: Αποσύνδεση από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας – Θα συνδεθούν με την ΕΕ οι 3 χώρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/california-revma-600x400.jpg)
Αποσυνδέεται από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας η Βαλτική – Θα συνδεθεί με την ΕΕ
Οι τρεις χώρες στη Βαλτική αποσυνδέθηκαν σήμερα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, ετοιμάζοντας την σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση
![Ηλεκτρική ενέργεια: Οι Βαλτικές χώρες λένε «αντίο» στον Πούτιν – Τι αλλάζει στα ευρωπαϊκά δίκτυα [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/ot_energy_ee333-600x352.png)
Οι Βαλτικές χώρες λένε «αντίο» στην ηλεκτρική ενέργεια του Πούτιν - Τι αλλάζει στα ευρωπαϊκά δίκτυα [χάρτης]
Η ρωσική ηλεκτρική ενέργεια θα πάψει από αύριο να τροφοδοτεί τις χώρες της Βαλτικής - Οι νέες γραμμές διασύνδεσης