«Χρυσοτόκος όρνιθα» για την ελληνική κτηματαγορά και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία από το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα (Golden Visa).

Aπό την 1η Σεπτεμβρίου 2024, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα λειτουργεί με αλλαγές για το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς ισχύουν τα αυξημένα όρια επένδυσης για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών.

Χρυσή Βίζα: Πότε το ελάχιστο ποσό επένδυσης παραμένει στις 250.000 ευρώ – Τι συμβαίνει με την Εύβοια

Όπως διευκρίνισε η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Εύβοια, εκτός από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα νησιά πάνω από 3.100 κατοίκους, ανήκει στο νέο αυξημένο όριο των 800.000 ευρώ για τη χορήγηση άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος Golden Visa.

Στην υπόλοιπη χώρα, το ελάχιστο όριο επίσης αυξάνεται από τις 250.000 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος, σε 400.000 ευρώ. Οι συνεχείς αλλαγές στο πρόγραμμα προξένησαν αγοραστική «φρενίτιδα», μια και οι επενδυτές ήθελαν να προλάβουν τις σχετικές ημερομηνίες.

Η χρυσή βίζα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από τις 8.898 αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά το 12μηνο Αυγούστου 2023 Αυγούστου 2024 έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα μόλις 1.446 άδειες.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της κτηματομεσιτικής αγοράς, εάν δεν υπήρχαν οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διαδικασία εγκρίσεων υφιστάμενων αιτημάτων χορήγησης αδειών, τα νούμερα αυτά θα ήταν υψηλότερα, ενώ δεδομένο θεωρείται πως θα κινηθούν σημαντικά προς τα πάνω τους επόμενους μήνες.

Εκτός από τους κυρίαρχους Κινέζους και τη σημαντική αύξηση των Τούρκων και των Λιβανέζων, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των Βρετανών και των Αμερικανών, οι οποίοι πλέον επιδιώκουν την εξασφάλιση της Golden Visa μέσω της αγοράς και εξοχικών κατοικιών, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν από ένα χρόνο.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σύμφωνα με τα οποία οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην πέμπτη θέση ενώ τέταρτο στη σειρά Ιράν. Πλέον έχουν χορηγηθεί 482 άδειες, με το σχετικό μερίδιο να διαμορφώνεται σε 3,8%.

Το τελευταίο διάστημα οι Βρετανοί στρέφονται στη λύση της Χρυσής Βίζας, για να «αγοράσουν» το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αύξηση των αδειών σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο αγγίζει το 51%, καθώς πριν από ένα χρόνο είχαν εγκριθεί 318 άδειες, ήτοι μερίδιο 2,9% επί του συνόλου.

Οι Αμερικανοί επενδυτές βρίσκονται στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας, ενώ οι επενδυτές από το Ισραήλ, που έχουν πλέον 271 άδειες.
Οι Ισραηλινοί μέσω της χρυσής βίζας αναζητούν ασφάλεια λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Καταπατημένα: Τα SOS για την εξαγορά τους
Ακίνητα |

Τα ψιλά γράμματα για την εξαγορά των καταπατημένων - Τι να προσέξετε

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταπατημένα ακίνητα, αλλά τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά είναι λαβύρινθος για όσους μπορούν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους σε δημόσια περιουσία