Η εκτίναξη των τιμών στο πετρέλαιο Brent πάνω από τα 80 δολάρια πυροδότησε ένα κύμα profit taking την Τρίτη, με τους traders να σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη μετά το ράλι που ανέβασε τον μαύρο χρυσό σε υψηλό ενός μήνα.

Οι φόβοι ότι η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή επιτείνουν τη νευρικότητα στην πετρελαϊκή αγορά, εγείροντας ανησυχίες για τις προμήθειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούν κατά 23 σεντς, ή 0,3%, στα 80,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate υποχώρησαν 20 σεντς, ή 0,3%, στα 76,94 δολάρια το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Ράλι πάνω από τα 80 δολ. για το Brent

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν πάνω από 3% τη Δευτέρα και διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Αυγούστου, ενισχύοντας το ράλι της περασμένης εβδομάδας, όταν αυξήθηκαν πάνω από 8% στα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σε πάνω από ένα χρόνο.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική καθοδική πίεση εάν το Ισραήλ επικεντρωθεί σε οποιονδήποτε άλλο στόχο

Το ράλι στο πετρέλαιο

Το ράλι ξεκίνησε αφού το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικό μπαράζ εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να αντεπιτεθεί και εξετάζει τις επιλογές του, με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν να θεωρούνται πιθανός στόχος.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μια επίθεση στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή είναι απίθανη και έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική καθοδική πίεση εάν το Ισραήλ επικεντρωθεί σε οποιονδήποτε άλλο στόχο.

Ακόμη και αν μια επίθεση στοχεύει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, υπάρχουν 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πλεονάζουσας ικανότητας εφοδιασμού εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) για να αντισταθμιστεί η απώλεια της παραγωγής πετρελαίου του, σημείωσαν την Παρασκευή αναλυτές της ANZ Bank.

Το χειρότερο σενάριο

Ωστόσο, αυτό δεν φαντάζει το χειρότερο σενάριο: η αγορά αυτή τη στιγμή τιμολογεί μόνο το ενδεχόμενο το Ισραήλ να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο σενάριο, τόνισε χαρακτηριστικά στο CNBC, ο Άλαν Γκέλντερ, αντιπρόεδρος των αγορών πετρελαίου της Wood Mackenzie. «Το χειρότερο σενάριο είναι μια διαταραχή στα στενά του Ορμούζ, μέσω του οποίου ρέει το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών αργού, είπε ο Γκέλντερ. Το Ιράν μπορεί να στοχεύσει τα στενά ως απάντηση σε ένα ισραηλινό χτύπημα, το οποίο θα είχε πολύ πιο δραματική επίδραση στις τιμές του αργού, εξήγησε ο αναλυτής.

Εν τω μεταξύ, ο τυφώνας Μίλτον ενισχύθηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 5 καθ’ οδόν προς τη Φλόριντα, αναγκάζοντας τουλάχιστον μία πλατφόρμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ να κλείσει.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου πρόκειται να δημοσιεύσει τον απολογισμό των αμερικανικών αποθεμάτων στις 2030 GMT την Τρίτη, ακολουθούμενο από τον επίσημο απολογισμό από τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών στις 14:30 GMT την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities