Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου, καθώς υποχώρησαν  οι φόβοι για διαταραχές του εφοδιασμού από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αφού η Χεζμπολάχ, εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υπέβαλε η κυβέρνηση του Λιβάνου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν πτώση 3,70 δολάρια ή 4,57% στα 77,23 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού West Texas Intermediate σημείωναν πτώση 3,57 δολάρια ή 4,63% στα 73,57 δολάρια το βαρέλι.

Χρυσός: Γύρισε ανοδικά μετά από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις

Η πτώση, η οποία ξεκίνησε σιγά-σιγά λόγω των φόβων για μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας αφού η Χεζμπολάχ εξέφρασε την υποστήριξή της σε μια κατάπαυση του πυρός και το Ισραήλ επέκτεινε τον χερσαίο πόλεμό του στο Λίβανο αντί να επιτεθεί στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν.

«Το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ είναι ανοιχτή σε κατάπαυση του πυρός, είναι το είδος του τίτλου στον οποίο ο κόσμος πέφτει με τα μούτρα» εξηγεί στο Reuters ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής της Price Futures Group. «Θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη μεταβλητότητα πάνω-κάτω σε αυτό».

Η ένταση στη Μέση Ανατολή

Τη Δευτέρα, το Brent αυξήθηκε πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο, καταγράφοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 3%. Η ανοδική τάση συνεχίστηκε και ο μαύρος χρυσός κατέγραψε τη τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, περίπου 8%, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ την Τρίτη άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια εκεχειρία με διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις αύξησαν το διακύβευμα της σύγκρουσης με τον υποστηριζόμενο από το Ιράν εχθρό της, πραγματοποιώντας νέες εισβολές στο νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε την Τρίτη ότι φαίνεται ότι ο αντικαταστάτης του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα έχει επίσης σκοτωθεί.

Το ράλι των τιμών του πετρελαίου ξεκίνησε μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ ορκίστηκε να προβεί σε αντίποινα και δήλωσε ότι σταθμίζει τις επιλογές του, με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν να θεωρούνται πιθανός στόχος.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι μια επίθεση στις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ήταν απίθανη και προειδοποίησαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικές πτωτικές πιέσεις εάν το Ισραήλ επικεντρωθεί σε οποιονδήποτε άλλο στόχο.

«Αν και θα ήταν ανεύθυνο να ισχυριστούμε ότι η σκόνη έχει κατακαθίσει σχετικά με την άμεση και δυσοίωνη εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση, προς το παρόν οι απειλές για ισραηλινές επιθέσεις στις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές δεν έχουν υλοποιηθεί», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Tamas Varga.

Το πετρέλαιο στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τυφώνας Μίλτον ενισχύθηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 5 στο δρόμο προς τη Φλόριντα, αφού ανάγκασε τουλάχιστον μία πλατφόρμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού να κλείσει τη Δευτέρα.

Οι έμποροι θα εστιάσουν επίσης στα τελευταία στοιχεία για τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι τα αποθέματα θα αυξηθούν κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αναμένεται να δημοσιεύσει τον απολογισμό των αμερικανικών αποθεμάτων την Τρίτη στις 2030 GMT, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσουν τα επίσημα στοιχεία από τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities