Με απώλειες έκλεισαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λυγίζοντας υπό το βάρος τόσο του κλάδου των μεταλλευμάτων όσο και εκείνου των ειδών πολυτελείας, στη σκιά των πακέτων στήριξης της οικονομίας της Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,55% στις 516,66 μονάδες. Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και η πλειονότητα των κλάδων  έκλεισαν στο κόκκινο. Οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν πτώση 4,47%, ενώ οι μετοχές των οικιακών αγαθών υποχώρησαν κατά 1,47%.Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,36% στις 8.190,61 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,2% στις 19.066,47 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,72% στις 7.521,32 μονάδες.

Ποιες χώρες της ΕΕ κινδυνεύουν περισσότερο με αντίποινα από την Κίνα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της LVMH και της Kering σημείωσαν απώλειες 3,6% και 4,4% αντίστοιχα, στη σκιά της αδυναμίας που εμφανίζει η Κίνα στο μέτωπο της κατανάλωσης. Η Burberry έχασε επίσης 4,4% ενώ η Christian Dior σημείωσε πτώση 2,7%.

Επίσης, ο ευρωπαϊκός κλάδος μεταλλευμάτων έχασε 3,8%, καθώς το ράλι των αγορών της Κίνας έχασε την τάση του σήμερα. Οι μετοχές της Anglo American, της Antofagasta και της Rio Tinto έχασαν όλες πάνω από 5%.

Στο μεταξύ, η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει φέρει ξανά στο παγκόσμιο προσκήνιο τη σημαντικότερη πετρελαϊκή αρτηρία του κόσμου.

Το Στενό του Ορμούζ αναγνωρίζεται ευρέως ως ζωτικής σημασίας σημείο διέλευσης πετρελαίου. Καθώς, βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, η πλωτή οδός είναι ένα στενό αλλά στρατηγικά σημαντικό κανάλι που συνδέει τους παραγωγούς αργού στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η αδυναμία του πετρελαίου να διέλθει από αυτό σημαντικό σημείο, έστω και προσωρινά, μπορεί να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, να αυξήσει το κόστος αποστολής και να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στον εφοδιασμό.

Για πολλούς ενεργειακούς αναλυτές, ένα γεγονός όπου υπάρχει αποκλεισμός ή σημαντική διακοπή των ροών μέσω του Στενού του Ορμούζ, θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο – ένα σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου να ανέβουν πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στον γερμανικό μεταποιητικό τομέα σημείωσε αύξηση 2,9% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, όπως αποκάλυψε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Destatis. Η παραγωγή στον κλάδο μειώθηκε κατά 2,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η παραγωγή στην αυτοκινητοβιομηχανία αυξήθηκε κατά 19,3% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Η παραγωγή στον κλάδο χωρίς την ενέργεια και τις κατασκευές αυξήθηκε κατά 3,4%, ενώ η παραγωγή κεφαλαιουχικών και ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά 6,9% και 0,1% αντίστοιχα. Η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών παρέμεινε αμετάβλητη.

Βγήκαν άμυνες στο ΧΑ – Πιέστηκαν Cenergy, ETE και Coca Cola

Υπό το βάρος των Εθνική και Coca Cola βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δοκιμάστηκε για ακόμη μία φορά στη ζώνη στήριξης των 1.420 μονάδων, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά κατάφερε να κλείσει αρκετές μονάδες πάνω από αυτή.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 1.427,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.418,87 μονάδων (-0,76%) και 1.427,42 μονάδων (-0,16%). Ο τζίρος ανήλθε στα 101,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 5,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,50% στις 3.447,95 μονάδες, ενώ στο -0,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.293,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,68% στις 1.216,93 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές