Υποχωρεί από τα υψηλά επίπεδα επταμήνου το δολάριο έναντι των κυριότερων νομισμάτων, αφού οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων των ΗΠΑ, ακόμη και όταν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να στηρίζει την ελκυστικότητα του νομίσματος ως ασφαλούς καταφυγίου.

Το ευρώ κινήθηκε 0,1% υψηλότερα στα 1,098575 δολάρια. Η ισοτιμία της στερλίνας διαμορφώθηκε κατά 0,1% υψηλότερα στα 1,31005 δολάρια.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Τρενάκι του τρόμου – Άλμα 5,6% για τον κινεζικό CSI 300, στο -7% ο Hang Seng

Οι traders έχουν μετατοπίσει δραστικά τις προσδοκίες τους για τη νομισματική χαλάρωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέτος. Tα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας ενισχύουν τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα θα επιμείνει στις συνήθεις μειώσεις των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

«Μεγάλο μέρος της αναπροσαρμογής του δολαρίου οφείλεται στην ιδέα ότι η Fed δεν πρόκειται να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης σύντομα» εξηγεί στο Ruters ο Nick Rees, ανώτερος αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στη Monex Europe. «Δεν ανησυχούμε πλέον για ύφεση στις ΗΠΑ φέτος».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, μόνιμος ψηφοφόρος της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της Fed, επανέλαβε τα σχόλια του Πάουελ, λέγοντας σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι δεν βλέπει την κίνηση του Σεπτεμβρίου «ως κανόνα για το πώς θα ενεργούμε στο μέλλον».

Τι τιμολογεί η αγορά

Οι αγορές δεν τιμολογούν πλέον πλήρως μια μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο και αποδίδουν περίπου 90% πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης, έδειξε το εργαλείο FedWatch της CME. Μόλις 50 μ.β. χαλάρωσης τιμολογούνται μέχρι τον Δεκέμβριο, από πάνω από 70 μ.β. μια εβδομάδα νωρίτερα.

Αυτό βοήθησε το νόμισμα να φτάσει σε υψηλά πολλών εβδομάδων έναντι του ευρώ, της στερλίνας και του γεν. Ωστόσο, το γεν ανέκτησε μέρος των απωλειών του την Τρίτη, καθώς οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες οδήγησαν τους επενδυτές σε φυγή προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Ο δείκτης δολαρίου , ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι των κυριότερων αντιπάλων, υποχώρησε κατά 0,1% στα 102,38.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτή την εβδομάδα στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, την Πέμπτη και στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed του Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένο να δημοσιευθούν την Τετάρτη.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παρέμεινε πάνω από το 4%, έχοντας αγγίξει το επίπεδο αυτό τη Δευτέρα για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες, καθώς οι έμποροι περιόρισαν τα στοιχήματα για μεγάλες μειώσεις επιτοκίων.

Η πορεία γουάν γεν

Εν τω μεταξύ, το γουάν υποχώρησε έναντι του δολαρίου, ενώ τα χρηματιστήρια επέστρεψαν με ισχυρό άνοιγμα μετά από ένα εβδομαδιαίο διάλειμμα διακοπών, αλλά τερμάτισαν αρκετά μακριά από τα υψηλά τους, καθώς η αισιοδοξία γύρω από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας κλονίστηκε λίγο λόγω έλλειψης λεπτομερειών.

Το γουάν στην ξηρά αποδυναμώθηκε στα 7,0552 ανά δολάριο.

Το γεν σημείωσε άνοδο 0,2% στα 147,87 ανά δολάριο, αφού υποχώρησε σε χαμηλό επτά εβδομάδων στα 149,10 τη Δευτέρα, καθώς τα σχόλια του νέου Ιάπωνα πρωθυπουργού Shigeru Ishiba δημιούργησαν αμφιβολίες για το πόσο επιθετική θα είναι η BOJ στην αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

Σε άλλα νομίσματα, το δολάριο Αυστραλίας διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Σεπτεμβρίου, στα 0,6715 δολάρια, αφού τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας ακούστηκαν ελαφρώς περιστερίσια. Το νόμισμα υποχωρούσε για τελευταία φορά κατά 0,4% στα 0,67345 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές