Υπό το βάρος των Εθνική και Coca Cola βρέθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δοκιμάστηκε για ακόμη μία φορά στη ζώνη στήριξης των 1.420 μονάδων, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά κατάφερε να κλείσει αρκετές μονάδες πάνω από αυτή.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 1.427,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.418,87 μονάδων (-0,76%) και 1.427,42 μονάδων (-0,16%). Ο τζίρος ανήλθε στα 101,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 5,4 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Προσπάθεια ανάκαμψης, παίρνει βοήθειες από την τεχνολογία

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,50% στις 3.447,95 μονάδες, ενώ στο -0,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.293,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,68% στις 1.216,93 μονάδες.

Αναζητείται αντίδραση

Όταν το ΧΑ έχει δύο εκ των σηματωρών υπό πίεση, τότε οι προσδοκίες για να τη συνέχεια σαφώς και δεν βρίσκονται υπέρ των αισιόδοξων. Πόσο μάλλον, δε, όταν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, μέσα στον Οκτώβριο δηλαδή, η αγορά βρίσκεται με την πλάτη στον «τοίχο» των 1.420 μονάδων, δείχνοντας ότι η όποια αντίδραση εξαντλείται μέσα σε λίγες μονάδες.

Βέβαια, από τη μία η απορρόφηση ρευστότητας των τελευταίων μηνών, από την άλλη το δύσκολο διεθνές περιβάλλον έχουν συντηρήσει και στην εγχώρια αγορά τον βαθμό εγρήγορσης σε υψηλά επίπεδα. Οι αγοραστές δείχνουν να παραμένουν εστιασμένοι στις γεωπολιτικές εξελίξεις μέχρις ότου διαπιστωθεί κάποια ουσιώδης αποκλιμάκωση, αναβάλλοντας προς το παρόν την όποια απόφασή τους. Ως εκ τούτου η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στην αγορά βραχυπρόθεσμα, ακολουθώντας την ροή των γεγονότων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα θα λυθεί η συσσώρευση, με τον γενικό δείκτη να έχει μικρύνει εντός 30 μονάδων πλέον το εύρος της κίνησής του, περιμένοντας το επόμενο trigger που θα δώσει την μεγαλύτερη κίνηση. Για να μπορέσει να λυθεί η συσσώρευση ανοδικά, απαιτείται η ανακατάληψη της περιοχής των 1.435 μονάδων, ενώ η βασική αντίσταση βρίσκεται στην γνωστή ζώνη των 1.450 μονάδων. Τα περιθώρια ωστόσο δείχνουν να στενεύουν και για την μακροπρόθεσμη τάση καθώς στις 1.394 μονάδες βρίσκεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών ο οποίος δοκιμάστηκε τον Αύγουστο και ενεργοποίησε αγοραστικά αντανακλαστικά.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σήμερα είναι η ετήσια Επισκόπηση Ταξινόμησης Αγοράς του FTSE, ο οποίος θα αποφασίσει εάν η Ελλάδα θα τοποθετηθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή ανακατάταξη σε Αναπτυγμένη. Αλλά, η απαίτηση του μεγέθους φαίνεται μάλλον δύσκολο να εκπληρωθεί, παρά το γεγονός ότι το ΧΑ δείχνει να πληροί όλα τα άλλα κριτήρια για την πρόσβαση των ξένων, την ευκολία ροών κεφαλαίων και την αποτελεσματικότητα του λειτουργικού πλαισίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy έκλεισε με απώλειες 2,05%, με τις Coca Cola, Aegean, Εθνική και Τιτάν να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Eurobank, Metlen, Jumbo, Autohellas και Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, η Λάμδα σημείωσε άλμα 2,67%, με τις Σαράντης, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΑΑ, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Λαζαράκου: Εξελέγη αντιπρόεδρος του MPSR
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Αντιπρόεδρος του MPSR εξελέγη η Βασιλική Λαζαράκου

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του ΧΑ Βασιλική Λαζαράκου εξελέγη σήμερα στην Αντιπροεδρία του Δικτύου των Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς για την ενίσχυση της Μεσογειακής Συνεργασίας