Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι αγρότες της χώρας, μετά την αποκάλυψη του νέου φιάσκου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος «εντόπισε» λάθος σε πληρωμές επιδοτήσεων, που ο παλιός τεχνικός του σύμβουλος έκανε στις 30.6.2023.

Αποτέλεσμα αυτού του… λάθους του, είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ να οδηγεί πάνω από 197.000 αγρότες και κτηνοτρόφους σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς τους ζητά να επιστρέψουν συνολικά περί τα 52,3 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων του 2022 που καταβλήθηκαν από… σφάλμα του ανεξέλιγκτου τεχνικού συμβούλου.

Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα θα πρέπει να βγουν από άδειες τσέπες καθώς, η απόλυτη πλειοψηφία των παραγωγών αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες για την εκμετάλλευσή του και τη συνέχιση της παραγωγής. Τέτοιες πρακτικές οδηγούν σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας και της εκτροφής, σπρώχνοντας τους σε άνευ προηγουμένου απόγνωση τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Αγρότες: Καλούνται να πληρώσουν «λάθος» του ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 63 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, σύμφωνα και με όσα έχει ήδη παραδεχτεί ο επί επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ, για την πληρωμή του Ιουλίου 2023, χρησιμοποιήθηκε από τον από πάνω από 10 χρόνια τεχνικό σύμβουλο και τον Οργανισμό, η γραμμή δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022. Τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά βάση παραγωγούς που τα δικαιώματα τους μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και η απαίτηση για συμψηφισμό τους με την προκαταβολή του 2024, τους δημιουργεί τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο.

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας που καλούν την  κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να αναλάβει την ευθύνη για το αλαλούμ που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο τις προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης έτους 2024, που κάθε χρόνο γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου

Τα ποσά αυτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους παραγωγούς, οι οποίοι ήδη εμφανίζουν έλλειψη ρευστότητας, να επιστραφούν έως και τις 29 Οκτωβρίου 2024.

Για την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση ήδη έχει παρέμβει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η οποία ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο ΥπΑΑΤ, αίτημα το οποίο ακόμα έχει μείνει ακόμα αναπάντητο.

Βροχή οι καταγγελίες για επιστροφή του 50%

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες αγροτών, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που επί της ουσίας δεν έχουν, ενώ πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας που καλούν την  κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να αναλάβει την ευθύνη για το αλαλούμ που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο τις προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης έτους 2024, που κάθε χρόνο γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αποκαλύπτεται από τα ίδια τα ειδοποιητήρια του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ποσά που ζητά να του επιστραφούν, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και  ξεπερνούν το 50% των επιδοτήσεων που πρόκειται να  λάβουν με την επικείμενη πληρωμή της προκαταβολής του 2024.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία έχει στη διάθεσή του ο ΟΤ, σε παραγωγό, του οποίου τα Δικαιώματα το 2021 ανήρθαν σε 4.605 ευρώ, το 2022 σε 3.555 ευρώ και το 2023 σε 2.470, τα αχρεωστήτως ποσά που του ζητά στις 2 Οκτωβρίου 2024 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέρχονται σε 1.060 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 46% της βασικής ενίσχυσης του 2024.

Σε άλλη περίπτωση, παραγωγός του οποίου τα Δικαιώματα το 2021 ανέρχονται σε 550 ευρώ, το 2022 σε 440 ευρώ και το 2023 σε 320 ευρώ, το ποσό που ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ πίσω ανέρχεται σε 130 ευρώ, ποσοστό δηλαδή στο 43% της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά της επιστροφής, που διέρρευσαν, σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών, προσεγγίζεται λανθασμένα, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν πρόκειται απλά για μια απλή μείωση αλλά για δραματική περικοπή. «Εκτός του ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραπληροφορεί, φαίνεται ότι δεν έχει και συναίσθηση της κατάστασης. Το να αφαιρείς πάνω από 50 -60 εκατ. ευρώ από τους αγρότες ξαφνικά, δεν είναι και τόσο απλό ζήτημα», λένε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσε το ΥπΑΑΤ, το 71% των 197.034 αγροτών (οι 139.589 παραγωγοί) θα καταβάλλουν ποσά από 1 έως και 250 ευρώ, ενώ σε 29.906 παραγωγούς (το 15%) θα παρακρατηθούν από 250 έως 500 ευρώ. Συνολικά, από το σύνολο των 197.034 οι 169.495 δηλαδή το 86% είναι στην κατηγορία από 1 έως 500 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 14%, δηλαδή 27.538 παραγωγοί είναι σε ποσά από 501 έως 5.000 ευρώ.

Το αξιοπερίεργο στην υπόθεση ότι ο μοναδικός τρόπος που αντιδρά σε όλα αυτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο παλιός τεχνικός σύμβουλος είναι η σιωπή και η παραπληροφόρηση, ο πρώτος δεν απαντά ούτε σε παραγωγούς ούτε σε φορείς και ο δεύτερος προσπαθεί να κρύψει ότι υπέγραψε σύμβαση στις 8.6.2024 με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να κάνει τη δουλειά.

Αν τα ποσά αυτά κρατηθούν από την καταβολή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης, τότε η πλειοψηφία των αγροτών όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν ξανά φέτος

«Ραβασάκια» από 500 έως 2.500 ευρώ

«Αν δεν γίνει κάτι η περιοχή μας δεν θα καλλιεργήσει τη φετινή χρονιά. Η κατάσταση είναι τραγική για τη Νεμέα, όπου το 90% των παραγωγών ασχολείται με την κορινθιακή σταφίδα», επισημαίνει στον ΟΤ, η διευθύντρια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νεμέας Αργυρώ Αϊβαλή. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος όπως μας λέει, είναι ότι η ΕΑΣ Νεμέας διαχειρίζεται κάθε χρόνο 800 δηλώσεις ΟΣΔΕ και μέχρι στιγμής έχουν έρθει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πάνω από 400 ειδοποιητήρια.

Τα ποσά που ζητούνται από τους παραγωγούς της Νεμέας, είναι τεράστια. Όπως εξηγεί στον ΟΤ, η κ. Αϊβαλή, «οι παραγωγοί της περιοχής λόγω της κορινθιακής σταφίδας είχαν πολύ υψηλά ιστορικά Δικαιώματα, τα οποία μεταξύ 2021 με 2022, που έχει γίνει το λάθος, μειώθηκαν σχεδόν κατά 30%. Στις 3 Ιουλίου 2023, λίγο μετά εκλογές, πραγματοποιήθηκε αυτή η πληρωμή με τα παραπάνω χρήματα, τα οποία σήμερα ζητούν πίσω. Έτσι, σήμερα καλούνται οι παραγωγοί να επιστρέψουν ποσά που ξεκινάνε από 500 ευρώ και φτάνουν στα 2.000 με 2.500 ευρώ».

Αν τα ποσά αυτά κρατηθούν από την καταβολή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης, τότε η πλειοψηφία των αγροτών όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν ξανά φέτος. «Φέτος στην περιοχή μας, η παραγωγή στις κορινθιακές σταφίδες και στα αμπέλια ήταν μειωμένη κατά 70%. Οι τιμές μπορεί λίγο να τσιμπήσαν αλλά δεν μπορούν να καλύψουν με τίποτα την παραγωγή που υπολείπεται. Αν τώρα επιστραφούν αυτά τα χρήματα καταλαβαίνετε τι θα γίνει», επισημαίνει η κ. Αϊβαλή.

«Όποιος κάνει το λάθος πρέπει και να το πληρώνει»

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα»

Χάος επικρατεί στα γραφεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι από τις 2 Οκτωβρίου, όταν έσκασαν τα πρώτα ειδοποιητήρια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έρχονται αντιμέτωποι με την απόγνωση των αγροτών, οι οποίοι αδυνατούν να επιστρέψουν τα ποσά που τους ζητούνται.

«Από χτες Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, που καταφέραμε να μπούμε στο σύστημα, βλέπουμε τεράστια ποσά να ζητούνται από τους αγρότες, τα οποία είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να τα επιστρέψουν», τονίζει στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Διονύσης Βερτζάγιας, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νησιού, είναι τεράστια: «Ήδη χάσαμε τρεις παραγωγές ελαιόλαδου, καθώς και δύο παραγωγές σταφίδας και αμπελιού. Όταν έχουμε χάσει τόσες παραγωγές και δεν έχουμε αποζημιωθεί για καμία, τότε τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια, καθώς χρωστάμε ΕΝΦΙΑ, εφορίες, εισφορές στον ΕΛΓΑ. Πώς θα επιστρέψουμε αυτά τα τρελά νούμερα που μας ζητάνε, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τα μισά χρήματα της επιδότησης;».

«Επικρατεί ένα μπάχαλο. Επί της ουσίας δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Θα μας δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στοιχεία για να δούμε ακριβώς τι γίνεται;», διερωτάται ο κ. Βερτζάγιας, τονίζοντας ότι «όποιος κάνει το λάθος πρέπει και να το πληρώνει. Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί έχουν χαθεί αρκετά χρήματα από τους παραγωγούς. Όταν με δική τους ευθύνη έχουμε χάσει χρήματα, δεν μπορούν σήμερα να έρχονται να ζητάνε πίσω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO