Το να διαβάζει κάποιος μια ανάλυση του προσχεδίου του προϋπολογισμού δεν είναι και το πιο ενδιαφέρον πράγμα που μπορεί να κάνει στη ζωή του. Γίνεται πιο ενδιαφέρον, μόνο όταν καταλαβαίνει ότι αφορά την τσέπη του. Οι πολιτικοί έχουν βρει διάφορα ευρήματα για να κάνουν αυτού του τύπου τις αναγνώσεις ενδιαφέρουσες.
Αλλοτε το καταφέρνουν άλλοτε όχι. Η τρέχουσα κυβερνητική ανάλυση για το προσχέδιο που πήρε από χθες τον δρόμο προς τη Βουλή περιλαμβάνει μια σειρά από παροχές που όλες έχουν παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, αλλά και κάποιες ελπίδες επιπλέον παροχών από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Περιλαμβάνει επιπλέον μια σημαντική αύξηση δαπανών, στα όρια του επιτρεπόμενου νέου ευρωπαϊκού ορίου και μια γενική αναφορά περί αύξησης αποδοχών.
Οι «ξεχειλωμένες» δαπάνες που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 δημιουργούν ωστόσο την ανάγκη εύρεσης επιπλέον εσόδων. Κάποιος πρέπει να πληρώσει όλα αυτά τα επιπλέον ποσά. Κάποιος νέος φόρος, αν δεν έχει διαφύγει την προσοχή μου, δεν έχει ψηφισθεί για την επόμενη χρονιά, με εξαίρεση την αύξηση του σχετικά χαμηλής απόδοσης τέλους κλιματικής αλλαγής. Ακόμα και πέρυσι υπήρχε ένας σημαντικός νέος φόρος, με την υιοθέτηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.
Φέτος όμως δεν έχει προβλεφθεί κάποια πρόσθετη μεγάλη επιβάρυνση. Κι όμως το κονδύλι των εσόδων έχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με φέτος. Θα εισπραχθούν 2,474 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότεροι φόροι μέσα στο 2025, φτάνοντας συνολικά τα 68,7 δισ. ευρώ. Ενα μέρος αυτής της αύξησης δικαιολογείται από την προβλεπόμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Μόνο που η οικονομία δεν πρόκειται να αναπτυχθεί με 3,7%, όσο αντιστοιχεί στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Το πολύ μέχρι τα μισά να φτάσει.
Ενα άλλο μέρος θα προέλθει από αυτό που επιδερμικά έχει πιάσει και η αντιπολίτευση, από την αύξηση των εμμέσων φόρων, δηλαδή του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Αλλά και αυτοί με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται συνεχώς και με τον τουρισμό να δείχνει να πιάνει ταβάνι, δύσκολα θα αυξηθούν σημαντικά. Οπότε εδώ υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες αύξησης των εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Συνολικά, έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο περίπου 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα.
Η τρίτη πηγή των προσδοκώμενων αυξημένων φορολογικών εσόδων είναι αυτή στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Είναι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος και έρχεται ως άδηλη συνέπεια των αυξημένων αποδοχών. Αυτά αναμένεται να ανέλθουν για το 2025 σε 24,941 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,065 δισ. ευρώ ή 4,5% υψηλότερα σε σχέση με το 2024. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθεί στα 15,052 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 878 εκατομμύρια ευρώ και των επιχειρήσεων θα αγγίξει τα 8 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 180 εκατομμύρια ευρώ.
Με δεδομένο ότι δεν έχουν αυξηθεί οι συντελεστές φορολόγησης των φυσικών προσώπων, τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν από τις καλύτερες αμοιβές, από την εύρεση εργασίας, από τις αυξήσεις στις συντάξεις, στον κατώτατο μισθό και τις τριετίες. Ναι, σωστά διαβάζετε. Η αύξηση όλων των παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ίδιας κλίμακας φορολόγησης για μια ακόμα χρονιά, οδηγεί σε επιπλέον έσοδα για τα δημόσια ταμεία και για μικρότερες αυξήσεις στην τσέπη για όλους εμάς. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει να διαβάσει κάποιος σε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού.
Latest News
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου