Εγκρίθηκε από τον πτωχευτικό δικαστή των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Ντόρσεϊ, το σχέδιο εκκαθάρισης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, ανοίγοντας έτσι  τον δρόμο για την αποπληρωμή των χρηστών.

Σε μια ακρόαση στις 7 Οκτωβρίου στο Πτωχευτικό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Ντέλαγουερ, ο δικαστής Ντόρσει ενέκρινε το σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει στους οφειλέτες του ανταλλακτηρίου να αποπληρώσουν στο 98% των χρηστών περίπου το 119% της αξίας του λογαριασμού τους που ζητήθηκε. Η δικαστική απόφαση ήρθε περίπου δύο χρόνια αφότου η FTX υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο του 2022, μια υπόθεση που οδήγησε σε ποινικές κατηγορίες και αστικές αγωγές.

FTX: Δύο χρόνια φυλάκιση για τη συνεργάτιδα του Μπάνκμαν – Φριντ

«Η επιβεβαίωση του σχεδίου μας είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας προς τη διανομή μετρητών σε πελάτες και πιστωτές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FTX και επικεφαλής αναδιάρθρωσης John J. Ray III, προσθέτοντας: «Κοιτάζοντας το μέλλον, είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε το 100% των ποσών των απαιτήσεων πτώχευσης συν τόκους για μη κυβερνητικούς πιστωτές μέσω αυτής που θα είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη διανομή περιουσιακών στοιχείων πτώχευσης στην ιστορία».

Οι απογοητευμένοι του σχεδίου της FTX

Ωστόσο είναι και αυτοί που επικρίνουν το σχέδιο αναδιοργάνωσης, επισημαίνουν ότι παρόλο που προβλέπει την αποζημίωση των πιστωτών για τα περιουσιακά στοιχεία των χαρτοφυλακίων τους στο FTX, δεν περιλαμβάνει τα δυνητικά κέρδη μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και 2024. Ο Sunil Kavuri, πιστωτής FTX που παρευρέθηκε στην ακρόαση πτώχευσης, ισχυρίστηκε τον Σεπτέμβριο που οι χρήστες θα λάμβαναν πίσω μόνο το 10–25% της αξίας του κρυπτονομίσματος τους.

Όταν η FTX υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το 2022, η τιμή του Bitcoin BTC ήταν περίπου 16.000 δολάρια, ενώ σήμερα είναι πάνω από 63.000 δολάρια. Εκατομμύρια χρήστες έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση σε crypto αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς τους FTX για περίπου δύο χρόνια.

Μερικά από τα στελέχη της FTX αναμένεται να εκτίσουν χρόνια φυλάκιση για το ρόλο τους στην πτώση του χρηματιστηρίου.

Ο πρώην CEO Σαμ Μπάνκμαν -Φριντ εκτίει ποινή 25 χρόνων μετά τη δίκη και την καταδίκη του το 2023. Στις 24 Σεπτεμβρίου, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research, στενή συνεργάτιδα και πρώην κοπέλα του  Μπάνκμαν-Φριν, Καρολάιν Έλισον καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Δεν είναι σαφές πότε οι οφειλέτες θα αρχίσουν να αποζημιώνουν τους χρήστες μετά την απόφαση του δικαστή Ντόρσεϊ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Blockchain