Πλησιάζοντας προς την 5η Νοεμβρίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μονομάχων κλιμακώνεται, δίνοντας ο καθένας από την πλευρά του την ύστατη μάχη της πλειοδοσίας απέναντι στο εκλογικό σώμα.

Ετσι, όσο μακραίνει η λίστα των προεκλογικών υποσχέσεων -από πιο προσιτή στέγαση και υγειονομική περίθαλψη έως την υποστήριξη των κατασκευαστών και φοροελαφρύνσεις για εκατομμύρια Αμερικανούς- επιβαρύνεται το κόστος για τα δημόσια οικονομικά. Ομως, ούτε η Κάμαλα Χάρις, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν εξηγήσει πώς θα καλυφθεί το κόστος των υποσχέσεών τους, με αποτέλεσμα εάν αυτές υλοποιηθούν, το χρέος των ΗΠΑ να κινδυνεύει να εκτοξευτεί κατά τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον του ήδη υπάρχοντος.

ΗΠΑ: «Δηλητηριάζεται» από τον ίδιο ιό που κατέστρεψε την Ευρώπη;

Πάντως, ακόμη μια έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες προηγούμενες, που διαπιστώνουν ότι το προεκλογικό πακέτο Τραμπ θα επιβαρύνει πολλαπλάσια το χρέος.

Το σχέδιο της Χάρις θα επιβαρύνει το χρέος κατά 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία σε μέσους όρους, ενώ το αντίστοιχο του Τραμπ κατά 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Υπεύθυνου Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το CNN.

Η επιτροπή -η οποία επεκεργάστηκε εκτιμήσεις κόστους, καθώς δεν είναι διαθέσιμα λεπτομερή δεδομένα- ιαπίστωσε ότι τα μέτρα της Δημοκρατικής υποψήφιας δεν θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο χρέος ή θα μπορούσαν να το αυξήσουν κατά 8,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και οι προτάσεις του Τραμπ θα μπορούσαν να αυξήσουν το χρέος μεταξύ 1,5 και 15,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ούτε η Χάρις ούτε ο Τραμπ έχουν μιλήσει για μείωση του βαρύ φορτίου χρέους της χώρας, παρόλο που τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλουν να χαλιναγωγήσουν το χρέος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 35,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα εισπράττει, με αποτέλεσμα το χρέος να συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, με τον Πάουελ της Fed να προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε μη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία.

Οι προτάσεις Χάρις

Το πιο κοστοβόρο μέτρο της πολιτικής που προτείνει η Κάμαλα Χάρις είναι η παράταση των διατάξεων του νόμου περί περικοπών φόρων και θέσεων εργασίας του 2017 για όσους βγάζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως — που θα κόστιζε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την επιτροπή και κανονικά θα έληγε στο τέλος του 2025.

Ακολούθησε η επέκταση της πίστωσης φόρου για παιδιά και της πίστωσης φόρου εισοδήματος, η οποία συνοδεύεται από κόστος 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και η επέκταση των ενισχυμένων επιδοτήσεων πριμοδότησης του Affordable Care Act, που προσθέτει 550 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επιτροπή περιλιέλαβε επίσης τις προτάσεις της Χάρις για την υποστήριξη οικονομικά προσιτών κατοικιών, κατασκευαστών και μικρών επιχειρήσεων, κατάργηση των φόρων στα φιλοδωρήματα, βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων και ενίσχυση της εκπαίδευσης και της περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης ενός εθνικού προγράμματος οικογενειακής και ιατρικής άδειας μετ’ αποδοχών. Αυτές οι προτάσεις θα κόστιζαν συνολικά 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Χάρις θα αντιστάθμιζε εν μέρει το κόστος της πλατφόρμας της αυξάνοντας τους συντελεστές εταιρικού φόρου και κεφαλαιακών κερδών στο 28%, καθώς και αυξάνοντας άλλους φόρους σε πλουσιότερους Αμερικανούς και μεγάλες εταιρείες – αν και αυτές οι κινήσεις δεν αναμένεται να αντισταθμίσουν πλήρως το κόστος των παροχών.

Το πρόγραμμα Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επεκτείνει σχεδόν όλες τις διατάξεις του νόμου για τις φορολογικές περικοπές του 2017, ένα από τα επιτεύγματα της πρώτης θητείας του. Το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω εάν εφαρμόσει μια σειρά άλλων μέτρων, όπως η κατάργηση του ανώτατου ορίου των 10.000 δολαρίων στις ομοσπονδιακές και τοπικές φορολογικές εκπτώσεις και η αποκατάσταση της ικανότητας των εταιρειών να αφαιρούν αμέσως τις επενδύσεις σε εξοπλισμό και έρευνα. Συνολικά, αυτό θα κόστιζε σχεδόν 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής των Συντηρητικών υποσχέθηκε επίσης να τερματίσει τους φόρους στα φιλοδωρήματα, στις υπερωρίες και στα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 15% για τις εγχώριες βιομηχανίες.

Αυτά τα μέτρα θα μειώσουν τα έσοδα κατά 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στη λίστα της επιτροπής περιλαμβάνονται επίσης η ενίσχυση του στρατού, η ασφάλεια των συνόρων και η απέλαση μη εξουσιοδοτημένων μεταναστών, η θέσπιση μεταρρυθμίσεων στέγασης και η παροχή περισσότερης υποστήριξης για υγειονομική περίθαλψη, μακροχρόνια περίθαλψη και φροντίδα.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα πει ότι οι νέοι δασμοί που θέλει να επιβάλει – 10% ή 20% σε κάθε ξένη εισαγωγή που έρχεται στις ΗΠΑ, καθώς και δασμοί άνω του 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές – θα χρηματοδοτούσαν τις παροχές που υπόσχεται.

Αλλά η επιτροπή εκτιμά ότι αυτοί οι δασμοί θα αποφέρουν μεταξύ 2 τρισεκατομμυρίων και 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια δεκαετία – όχι αρκετά για να καλύψουν την ατζέντα του Τραμπ.

Επιπλέον, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι δασμοί θα αύξαναν τις τιμές που πληρώνουν οι Αμερικανοί για εισαγόμενα αγαθά, συνεπώς από τη μια τους δίνει παροχές, από την άλλη χάνουν το όποιο κέρδος από τις αυξήσεις αυτές.

Οι αναλυτές λένε ότι άλλες χώρες θα επιβάλουν σχεδόν σίγουρα δικούς τους δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ. Ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία των ΗΠΑ, καταστέλλοντας το ποσό των εσόδων που παίρνει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή