Δεν είναι τυχαία από τους πιο αξιοσέβαστους επενδυτές στον κόσμο… Ο Warren Buffett, με σχεδόν 70 χρόνια εμπειρίας στις επενδύσεις, έχει απίστευτες αποδόσεις για όποιον θέλει να τον ακολουθήσει. Μόνο η Berkshire Hathaway έχει αξία πλέον άνω του 1 τρισ. από τα μόλις 22 εκατ. δολάρια που είχε όταν ανέλαβε ο Buffett το 1965.

Σήμερα ο Buffett και οι συνάδελφοί του επιβλέπουν περίπου 600 δισ. δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία για τους μετόχους της Berkshire Hathaway. Και όταν ο Buffett κάνει μια κίνηση στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire, όλος ο επενδυτικός κόσμος δίνει προσοχή.

Γουόρεν Μπάφετ: Πώς δεν θα πληρώσει ούτε ένα δολάριο σε φόρο κληρονομιάς

Η πιο πρόσφατη κίνησή του είναι να ξεπουλήσει ένα μέρος της επένδυσης της Berkshire στην Bank of America. Η μετοχή της τράπεζας ήταν κάποτε η δεύτερη μεγαλύτερη θέση της Berkshire μετά την Apple, αλλά ο Buffett την πουλάει και πιθανότατα αγοράζει άλλες μετοχές υψηλότερης απόδοσης.

Buffett: Οι ανακοινώσεις

Οι επενδυτές συνήθως πρέπει να περιμένουν έως ότου θεσμικοί επενδυτές, όπως η Berkshire Hathaway, υποβάλουν το έντυπο 13F στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για να δουν ποιες αλλαγές έκαναν στα χαρτοφυλάκια τους κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Berkshire Hathaway κατέχει περισσότερο από το 10% των μετοχών της Bank of America σε κυκλοφορία, απαιτείται να αναφέρει τυχόν αλλαγές στην ιδιοκτησία της εντός τριών εργάσιμων ημερών. Έτσι γνωρίζουμε ότι ο Buffett πούλησε μετοχές της Bank of America αξίας άνω των 9,6 δισ. δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο και επιπλέον 140 εκατ. δολάρια το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου.

Βέβαια, η Bank of America δεν είναι η μόνη εταιρεία που μειώνει την έκθεσή του ο Buffett. Πούλησε πάνω από τη μισή θέση στην Apple μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2023 και του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Ενώ η Apple παραμένει η μεγαλύτερη θέση της Berkshire, οι πωλήσεις στο δεύτερο τρίμηνο αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Berkshire. Στην πραγματικότητα, ο Buffett ήταν καθαρός πωλητής μετοχών για επτά συνεχόμενα τρίμηνα ξεκινώντας από το 4ο τρίμηνο του 2022.

Οι ερμηνείες

Υπάρχει μια απλή εξήγηση για το γιατί ο Buffett αισθάνθηκε υποχρεωμένος να πουλήσει σημαντικά τμήματα των μεγαλύτερων συμμετοχών της Berkshire: φόρους και αποτίμηση.

Ο Buffett αναμένει ότι ο τρέχων φορολογικός συντελεστής στα εταιρικά κέρδη θα αυξηθεί μετά τη λήξη της τρέχουσας φορολογικής νομοθεσίας το 2025. Θα μπορούσαν να επανέλθουν στο 35% από τον τρέχοντα συντελεστή 21%, εάν δεν συμβεί τίποτα.

Η Kamala Harris έχει προτείνει συντελεστή εταιρικού φόρου 28%. Ο Donald Trump πιθανότατα θα πιέσει για την παραμονή του ποσοστού στο 21% που είχε θεσπιστεί υπό την προηγούμενη κυβέρνησή του. Όμως, δεδομένου του τρέχοντος δημοσιονομικού ελλείμματος, ο Buffett θεωρεί τον τρέχον συντελεστή ως μη βιώσιμο.

Αυτό που ο Buffett δεν είπε ρητά, ωστόσο, είναι ότι η πώληση τώρα για εξοικονόμηση φόρων αργότερα έχει νόημα μόνο εάν αισθάνεται επίσης ότι οι μετοχές που πουλά διαπραγματεύονται κοντά ή πάνω από την εγγενή τους αξία. Ο Buffett δεν θα πουλούσε ένα μερίδιο πολύ κάτω από την πραγματική του αξία μόνο και μόνο για να εξοικονομήσει φόρους. Και δεδομένης της έλλειψης επενδύσεων σε άλλες εταιρείες, είναι σαφές ότι ο Buffett δεν βλέπει πολλές ευκαιρίες να επενδύσει τα κεφάλαια της Berkshire Hathaway αυτή τη στιγμή.

Αλλά ο Buffett εκμεταλλεύεται σταθερά την ευκαιρία για να αγοράσει μία επένδυση υψηλής απόδοσης και πιθανότατα εκεί κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών της Berkshire από τις πωλήσεις μετοχών.

Buffett: Ασφαλής αλλά και υψηλής απόδοσης επένδυση

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Buffett συσσωρεύει χρήματα σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, η Berkshire Hathaway κατείχε γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου αξίας 238,7 δισ. δολαρίων. Είχε επίσης περίπου 38,2 δισ. δολάρια σε μετρητά. Αυτό το σύνολο των 276,9 δισ. δολαρίων είναι αυξημένο από 109 δισ. δολάρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022.

Αυτά τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα του Δημοσίου λήγουν εντός 12 μηνών. Ο Buffett προτιμά τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα καθώς παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. Είναι περισσότερο απομονωμένα από τον κίνδυνο επιτοκίου, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της αξίας των ομολόγων, με αποτέλεσμα την απώλεια της αξίας τους εάν ο Buffett χρειαζόταν ρευστότητα.

Παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια ο Buffett έλαβε τα διπλά οφέλη της ασφάλειας και της απόδοσης, καθώς τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα πληρώνονταν περισσότερο σε τόκους από τα μακροπρόθεσμα ομόλογα. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί αναμένουν ότι τα επιτόκια θα κινηθούν χαμηλότερα μακροπρόθεσμα. Αλλά ο Buffett είπε ότι θα ήταν ευτυχής να κρατήσει μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Berkshire σε ομόλογα του Δημοσίου, ακόμη κι αν δεν πλήρωναν σχεδόν τόσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πολυτέλεια: Αυξήσεις εκτός τόπου και χρόνου – Ποιοι παίκτες επηρεάζονται
Διεθνή |

Αυξήσεις στην πολυτέλεια εκτός τόπου και χρόνου - Ποιοι παίκτες επηρεάζονται

Μεγαλύτερο αντίτιμο καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές στην πολυτέλεια, την ίδια στιγμή που σπεύδουν να καταγγείλουν τον «πληθωρισμό της απληστίας» με την τιμή των βασικών προϊόντων του σούπερ μάρκετ να αυξάνεται ταχύτερα από το κόστος των πρώτων υλών. Και παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν πότε το πολύ… γίνεται πάρα πολύ, οι αυξήσεις […]