Ακόμη και οι πιο αυστηροί υπέρμαχοι της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής βλέπουν τώρα την ανάγκη να συνεχιστούν άμεσα οι μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού στην ευρωζώνη, καθώς ο πληθωρισμός παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης και η οικονομία χρειάζεται τόνωση.

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ που διοικεί την πανίσχυρη κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, την Bundesbank, φαίνεται ότι ανήκει κι αυτός στα «γεράκια» που αλλάζουν στάση και προβλέπουν τώρα νέα μείωση στο κόστος δανεισμού ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 17 Οκτωβρίου.

Βιλερουά (ΕΚΤ): Ερχεται νέα μείωση επιτοκίων – Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ στην επόμενη συνδερίαση

Η ΕΚΤ έχει μειώσει ήδη δύο φορές φέτος τα επιτόκια από τα προηγούμενα επίπεδα υψηλά ρεκόρ και οι αγορές αναμένουν τώρα νέα χαλάρωση πολιτικής με αντίστοιχες κινήσεις τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για κίνηση που δίνει ανάσα σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που έχουν δάνεια, καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μείωση στις δόσεις αποπληρωμής για όσους τα έχουν συνάψει με κυμαινόμενα επιτόκια.

Στην αλλαγή στάσης του Νάγκελ και όχι μόνο έχουν συμβάλλει εκτός από τη μείωση των τιμών και οι προβλέψεις για ύφεση φέτος στη Γερμανία κατά 0,2%. Οι δηλώσεις του μεγάλου αφεντικού της Bundesbank ήταν ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο επιτελείο της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είμαι οπωσδήποτε ανοιχτός στο να εξετάσω εάν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια νέα μείωση των επιτοκίων», είπε ο Νάγκελ προσθέτοντας ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα μείωσης των τιμών.»Η τάση του πληθωρισμού είναι μια από τις καλές ειδήσεις. Πλησιάζουμε ξεκάθαρα τον στόχο μας του 2%», ήταν τα σχόλιά του.

Ο επικεφαλής της Bundesbank συμφωνεί επίσης με την αναθεώρηση των προβλέψεων της γερμανικής κυβέρνησης για συρρίκνωση φέτος του ΑΕΠ κατά 0,2% στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης φέτος, από προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 0,3%.

Πριν το Νάγκελ μήνυμα νέας μείωσης επιτοκίων είχε στείλει και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας. Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, με φόντο την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη που έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος προσδοκά ότι στο υποχώρηση θα καταγράψει μέσα στο 2025 και ο δομικός πληθωρισμός. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας επεσήμανε ακόμη ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό το 2025 είναι κάτω από 1,8% –χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στα τέλη του προηγούμενου μήνα δήλωνε ολοένα και πιο βέβαιη ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει στο στόχο του 2% και πως αυτό θα αντικατοπτρίζεται στην επόμενη κίνηση χάραξης νομισματικής πολιτικής. Ήταν σαφές σήμα για νέα επερχόμενη μείωση των επιτοκίων.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Μάρτινς Καζάκς παρατήρησε κι αυτός σήμερα ότι τα οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο. Κατά την παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεων από την Κεντρική Τράπεζα της Λετονίας ο ίδιος έστειλε σήμα ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να πέφτουν, προσθέτοντας ότι αυτό θα στηρίξει την οικονομία. Ωστόσο, προειδοποίησε ακόμη ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ειδικά όσον αφορά τον πληθωρισμός των υπηρεσιών. Ο Καζάκς έκανε επίσης λόγο για υψηλή αβεβαιότητα η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω των πολέμων και των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πολυτέλεια: Αυξήσεις εκτός τόπου και χρόνου – Ποιοι παίκτες επηρεάζονται
Διεθνή |

Αυξήσεις στην πολυτέλεια εκτός τόπου και χρόνου - Ποιοι παίκτες επηρεάζονται

Μεγαλύτερο αντίτιμο καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές στην πολυτέλεια, την ίδια στιγμή που σπεύδουν να καταγγείλουν τον «πληθωρισμό της απληστίας» με την τιμή των βασικών προϊόντων του σούπερ μάρκετ να αυξάνεται ταχύτερα από το κόστος των πρώτων υλών. Και παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν πότε το πολύ… γίνεται πάρα πολύ, οι αυξήσεις […]