Πολλοί είναι οι υπερπλούσιοι που δημιουργούν family offices, δηλαδή ειδικά γραφεία, τα οποία μπορεί να έχουν ελάχιστους ή και δεκάδες υπαλλήλους, για να επιβλέπουν τις επενδύσεις τους, τη φιλανθρωπία και τα high-end… παιχνίδια τους, όπως τα γιοτ. Ένα γραφείο μπορεί να φροντίζει τα χρήματα ενός ατόμου σε μια πόλη ή τα χρήματα πολλών γενεών σε διάφορες χώρες.

Οι υπάλληλοι αυτών των περίφημων family offices με τη σειρά τους, μπορούν να αμείβονται ισότιμα ή και καλύτερα από τις τραπεζικές, ιδιωτικές μετοχικές και άλλες κορυφαίες οικονομικές θέσεις εργασίας. Αλλά αυτή η μοναδική φύση της εργασίας σημαίνει ότι οι εργοδότες συχνά αναζητούν πέρα από τις βασικές δεξιότητες που έχουν οι υποψήφιοι.

UBS: Πού επενδύουν family offices με δύναμη πυρός 2,6 δισ. δολ.- Τι φοβούνται 

Τα τελευταία χρόνια, η Σιγκαπούρη έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο hotspot για τη δημιουργία οικογενειακών γραφείων, χάρη στο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον της και την έλλειψη φόρου κεφαλαιακών κερδών.

Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ray Dalio, ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, και ο συνιδρυτής της Google Sergey Brin έχουν ιδρύσει οικογενειακά γραφεία στην πόλη-κράτος. Ο Mukesh Ambani, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, επέκτεινε επίσης τις δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου του στη Σιγκαπούρη το 2022.

Το Business Insider μίλησε με τρεις υπεύθυνους προσλήψεων για οικογενειακά γραφεία, δύο εκ των οποίων εδρεύουν στη Σιγκαπούρη, για να μάθει ποια χαρακτηριστικά δίνουν σε έναν υποψήφιο τις καλύτερες πιθανότητες να πιάσει δουλειά σε ένα family office.

Family offices: Χρειάζονται πολυτεχνίτες – αλλά όχι ερημοσπίτες

Σε αντίθεση με τις σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες πολλών εταιρικών θέσεων εργασίας, το προσωπικό των οικογενειακών γραφείων -ακόμη και τα στελέχη- κάνουν πολλά… ζογκλερικά, δήλωσε ο Paul Westall, συνιδρυτής της Agreus Group.

«Ένας επικεφαλής επενδύσεων της Goldman Sachs μπορεί να μην ταιριάζει καλά σε ένα οικογενειακό γραφείο επειδή, στην Goldman, μπορεί να έχει 10 αναλυτές και δύο βοηθούς, ενώ σε ένα οικογενειακό γραφείο, κάνει όλη την ανάλυση και κλείνει τις πτήσεις του από μόνος του», εξήγησε ο Westall.

Ο Jimmy Soh, σύμβουλος στην εταιρεία προσλήψεων AP Executive, τόνισε την ανάγκη να καλλιεργεί πολλαπλές ειδικότητες.

«Δεν πρέπει να είστε μόνο διαχειριστής επενδύσεων, αλλά πρέπει να είστε και οικογενειακό συμβούλιο και κάθε πρόσθετος ρόλος που έρχεται, ακόμη και θυρωρός», δήλωσε ο Soh.

Στα οικογενειακά γραφεία, η τεχνική ευφυΐα από μόνη της δεν αρκεί για να εξασφαλίσει έναν ρόλο. Το να εργάζεσαι στενά για μια οικογένεια σημαίνει να διαχειρίζεσαι πλούτο και σχέσεις.

Σχετικές ιστορίες

Μια οικογένεια δισεκατομμυριούχων του Χονγκ Κονγκ ζήτησε από τον Soh να προσλάβει έναν εκτελεστικό βοηθό με μηνιαίο μισθό 20.000 δολάρια. Ο υποψήφιος έπρεπε να είναι λογιστής με πτυχίο Ivy League που να μιλάει τρεις γλώσσες. Η περιγραφή της θέσης εργασίας περιελάμβανε τον προγραμματισμό των επαγγελματικών και προσωπικών ταξιδιών της οικογένειας και τη διαχείριση του γιοτ και του πληρώματός τους.

«Πολλές οικογένειες θα πουν ότι ο ουρανός είναι το όριο του προϋπολογισμού για αυτούς τους ρόλους, επειδή αναζητούν το καλύτερο ταλέντο», εξήγησε ο Soh. «Μπορούν να προσθέτουν επ’ αόριστον περισσότερους ρόλους στην περιγραφή της θέσης εργασίας, και έτσι να δικαιολογούν αυτού του είδους τους μισθούς».

Και ανεξαρτησία και δέσμευση

Οι ρόλοι των οικογενειακών γραφείων απαιτούν επίσης υψηλό επίπεδο δέσμευσης, κάτι που σημαίνει πως τα τηλεφωνήματα μπορεί να έρχονται την ώρα του μεσημεριανού γεύματος – ή στη μέση της νύχτας.

«Οι περισσότεροι μπορεί να είναι εξαιρετικά απαιτητικοί επειδή προσλαμβάνουν για έναν συγκεκριμένο ρόλο και μπορούν εύκολα να αναθέσουν τον ρόλο σε άλλες εταιρείες», δήλωσε ο Soh.

Στην Ασία, πολλά οικογενειακά γραφεία εξακολουθούν να αναπτύσσονται και οι ρόλοι είναι λιγότερο καθορισμένοι από ό,τι στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Οι υποψήφιοι πρέπει συχνά να είναι πρόθυμοι να «λερώσουν τα χέρια τους και να εργάζονται πολλές ώρες για επτά ημέρες την εβδομάδα», σημείωσε ο Pierre Pineau, επικεφαλής του γραφείου της Agreus Group στη Σιγκαπούρη.

«Οι ασιατικές οικογένειες, σε γενικές γραμμές, περιμένουν να είσαι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο, και αυτό δεν είναι για όλους», δήλωσε ο Pineau. «Δεν πρόκειται για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά,αλλά με το τι είναι καλύτερο για το οικογενειακό γραφείο».

Οι θέσεις εργασίας μπορεί επίσης να απαιτούν ανεξαρτησία. Ο Pineau πρόσθεσε πως στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, οι εργαζόμενοι συχνά εργάζονται ανεξάρτητα σε μια τοποθεσία, ενώ το κεντρικό γραφείο της οικογένειας βρίσκεται σε άλλη χώρα.

Ο Paul Westall, συνιδρυτής της Agreus Group τόνισε ότι η ευελιξία είναι το κλειδί. Κάποτε προσέλαβε έναν CIO του οποίου η περιγραφή εργασίας περιελάμβανε την επίβλεψη των επενδύσεων μιας οικογένειας σε καθαρόαιμα άλογα κούρσας. Ένας κορυφαίος υποψήφιος – ένας πρώην τραπεζίτης – δεν είχε καμία εμπειρία στα άλογα.

«Αλλά στη συνέχεια πήρε αυτή τη δουλειά και έτρεξε με αυτήν επειδή έπρεπε», δήλωσε ο Westall. «Οι άνθρωποι-κλειδιά που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα οικογενειακά γραφεία χτίζουν εμπιστοσύνη, επειδή όταν υπάρχει ένα ζήτημα, το επιλύουν με ιδέες έξω από το κουτί». family offices

Family offices: Διαχείριση πολλαπλών μελών της οικογένειας

Στα οικογενειακά γραφεία, η τεχνική ευφυΐα από μόνη της δεν αρκεί για να εξασφαλίσει έναν ρόλο. Το να εργάζεσαι στενά για μια οικογένεια σημαίνει να διαχειρίζεσαι πλούτο και σχέσεις.

«Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που χρειάζονται τα οικογενειακά γραφεία είναι η συναισθηματική νοημοσύνη – κάποιος που μπορεί να συνεργαστεί με πολλούς ανθρώπους διαφορετικών επιπέδων, από τον γιο που είναι 16 ετών και πρέπει να του εξηγήσεις ορισμένες αποφάσεις, μέχρι τη σύζυγο και τον παππού», εξήγησε ο Westall.

Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να έχουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες για να μπορούν να περιηγηθούν στη δυναμική και τις απαιτήσεις των διαφορετικών μελών της οικογένειας.

«Παρουσιάζετε τη δουλειά σας σε ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις, σε αντίθεση με τους συναδέλφους σας σε μια τράπεζα», δήλωσε ο Westall.

Ο Soh της AP Executive δήλωσε ότι τα «άυλα στοιχεία» – όπως η διαπροσωπική συμβατότητα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που ξεχωρίζουν – συχνά καθορίζουν ή καταστρέφουν τους υποψηφίους.

«Μπορεί να είσαι εξαιρετικά ευφυής, αλλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστείς μαζί του ή να έχεις κάποιες ιδιαιτερότητες που μπορεί να μην ταιριάζουν καλά με την ομάδα», δήλωσε ο Soh. «Όλα εξαρτώνται από την προσωπικότητά σας».

Η πρόσληψη εξαρτάται συχνά από την καταλληλότητα της προσωπικότητας, δήλωσε ο Westall. Οι οικογένειες μπορεί να απορρίπτουν τους υποψηφίους για μικρές λεπτομέρειες όπως το πώς περπατούν ή ντύνονται – αλλά άλλες είναι ανοιχτές σε αντισυμβατικές προσλήψεις.

Ο Westall μοιράστηκε την ιστορία ενός στελέχους οικογενειακού γραφείου που ξεκίνησε ως καθαριστής ενώ σπούδαζε κινηματογράφο. Βοήθησε την οικογένεια με ένα σενάριο που έγραφαν και τελικά προσελήφθη για να επιβλέπει τις επενδύσεις στην κινηματογραφική επιχείρηση της οικογένειας.

«Μερικές φορές δεν ψάχνουν πάντα για κάποιον με προφανή εμπειρία, αλλά για κάποιον που θα μπορούσε να προσθέσει αξία σε αυτό το οικογενειακό γραφείο», δήλωσε ο Westall. «Αυτή είναι μια ασυνήθιστη ιστορία, αλλά υπάρχουν μερικοί παράξενοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να μπουν στα οικογενειακά γραφεία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή