Νέα μέτρα αντιντάμπινγκ θα επιβάλει η Κίνα στις εισαγωγές μπράντι της ΕΕ, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών, λίγες μέρες αφότου το μπλοκ επέβαλε υψηλότερους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι από την Παρασκευή θα απαιτεί ένα security deposit από τους εισαγωγείς μπράντι της ΕΕ.

Μετά την είδηση οι μετοχές του γαλλικού ομίλου πολυτελείας LVMH, ιδιοκτήτη του κονιάκ Hennessy, υποχώρησαν 4,3%, ενώ η ιδιοκτήτρια του Martell, Pernod Ricard  υποχωρεί 2,7% και η Rémy Cointreau κατά σχεδόν 4,8%.

Άλλες μετοχές πολυτελείας υποχώρησαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ιδιοκτήτη της Gucci, Kering, της Hermès, της μητρικής Cartier Richemont και της εισηγμένης στο Χονγκ Κονγκ Prada, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι επιδεινούμενες σχέσεις ΕΕ-Κίνας θα μπορούσαν να πλήξουν και άλλους τομείς.

Η τελευταία κλιμάκωση στη μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ευρώπης την τελευταία δεκαετία ήρθε μετά την απόφαση της ΕΕ την Παρασκευή να εγκρίνει κατακόρυφες αυξήσεις στους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

ΕΕ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο με αντίποινα από την Κίνα

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ-Κίνας επεκτάθηκε από τα αυτοκίνητα στη γεωργία, το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνες αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ευρωπαϊκών γαλακτοκομικών και χοιρινού κρέατος και προσέφυγε κατά των ευρωπαϊκών δασμών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Τα μέτρα για τα EV, τα οποία πέρασαν την περασμένη εβδομάδα παρά την αντίθεση από κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, ακολούθησε μια πολύμηνη έρευνα που ξεκίνησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κίνα -ΕΕ: εντείνεται η διαμάχη

Τα σημερινά αντίποινα της Κίνας σηματοδοτούν μια αλλαγή στάσης από τα τέλη Αυγούστου, όταν το υπουργείο Εμπορίου έδωσε αναβολή στους παραγωγούς μπράντι αποφασίζοντας να μην επιβάλει αμέσως νέες κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι είχαν ρίξει τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά.

Μάλιστα το κινεζικό υπουργείο, προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ακόμα περισσότερα μέτρα, τονίζοντας ότι η έρευνά του κατά του ντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων για τα προϊόντα χοιρινού κρέατος της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και θα λάβει «αντικειμενικές και δίκαιες» αποφάσεις στο τέλος της έρευνας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών στις εισαγωγές οχημάτων μεγάλου κινητήρα. Οι υψηλότερες εισφορές θα έπλητταν περισσότερο τους παραγωγούς της Γερμανίας, με τις γερμανικές εξαγωγές οχημάτων με κινητήρες 2,5 λίτρων ή μεγαλύτερους στην Κίνα να αγγίζουν τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Από τις 11 Οκτωβρίου, οι εισαγωγείς μπράντι καταγωγής ΕΕ θα πρέπει να καταθέσουν εγγυήσεις που κυμαίνονται κυρίως από 34,8% έως 39,0% της αξίας των εισαγωγών, ανέφερε το υπουργείο.

Η Γαλλία θεωρείται ως ο κύριος στόχος της έρευνας για το κονιάκ λόγω της υποστήριξής της στους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Επίσης αντιπροσώπευε το 99% των εισαγωγών μπράντι της Κίνας πέρυσι, με τις αποστολές γαλλικού μπράντι να αγγίζουν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Hennessy και η Remy Martin είναι μεταξύ των επωνυμιών που πλήττονται περισσότερο, με τους εισαγωγείς να πρέπει να πληρώσουν καταθέσεις ασφαλείας 39,0% και 38,1%, αντίστοιχα.

Δεν ήταν σαφές πώς και πότε οι εισαγωγείς θα μπορούσαν να πάρουν πίσω τις εγγυήσεις τους, καθώς το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή