Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις σε λίθιο, το «νέο χρυσό» της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την κατασκευή μπαταριών –από κινητά τηλέφωνα μέχρι ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV). Ειδικά η ηλεκτροκίνηση αποτελεί πλέον όλο και πιο σημαντικό παράγοντα στο στρατηγικό σχεδιασμό προς την πράσινη ανάπτυξη σε σχέση πάντα με την ενεργειακή ασφάλεια.

Τεράστιοι όμιλοι ορυχείων και κυβερνήσεις με τη συνεργασία μεγάλων εταιρειών μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, οι πρώτες για να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα και οι δεύτερες για στρατηγικούς λόγους αφού νοιώθουν να απειλούνται από τον πιο ισχυρό παίκτη της αγοράς που σήμερα προβάλλει να είναι η Κίνα.

Rio Tinto: Ο γίγαντας εξόρυξης σε συνομιλίες για την εξαγορά της εταιρείας λιθίου Arcadium

Τα ντιλς δεν έχουν τέλος:

-Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο, η Rio Tinto, εξέφρασε ενδιαφέρον για την απόκτηση της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής λιθίου Arcadium. Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, η Rio Tinto θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λιθίου στον κόσμο πίσω μόνο από τις εταιρείες Albemarle και SQM. Η Rio θα αποκτούσε επίσης πρόσβαση σε ορυχεία λιθίου και εργοστάσια επεξεργασίας σε τέσσερις ηπείρους.

-Η Rio Tinto έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασίες για να εκμεταλλευτεί τεράστιο κοίτασμα λιθίου στη Σερβία το οποίο εάν λειτουργήσει θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Αυτό αναμένεται να γίνει και με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσπαθεί να κάνει την Ευρώπη πιο αυτόνομη στην προμήθεια τέτοιων κρίσιμων πρώτων υλών. Το εν λόγω ορυχείο έως το 2028 θα μπορεί να παράγει 58.000 τόνους λιθίου το χρόνο, ποσότητα αρκετή για την κατασκευή του 17% των ηλεκτρικών οχημάτων που θα παράγονται στην Ευρώπη, ή περίπου 1,1 εκατ. αυτοκίνητα.

-Ο γαλλικός όμιλος Eramet και η θυγατρική του Eramine με τη στήριξη και της κυβέρνησης στο Παρίσι σχεδιάζουν να επενδύσουν 800 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή δεύτερου εργοστασίου παραγωγής λιθίου στην επαρχία Salta της Αργεντινής. Στο πρώτο στάδιο, το έργο θα μπορεί να παράγει έως 24.000 τόνους ανθρακικού λιθίου ετησίως, όπως σημειώνεται.

-Η POSCO Holdings, η μητρική εταιρεία της κορυφαίας χαλυβουργίας POSCO της Νότιας Κορέας, στοχεύει να κλείσει πρόσθετες συμφωνίες με Αργεντινή και Χιλή για πρόσβαση σε λίθιο. Πρόκειται για κίνηση στα πλαίσια στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας για επάρκεια πρώτων υλών.

-Η κυβέρνηση της Χιλής προχωρά σε νέα έργα εξόρυξης λιθίου, όπως ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση. Από το μήνα αυτό ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με κατοίκους και ιθαγενείς κοινότητες κοντά στις επηρεαζόμενες περιοχές, ενώ οι προτάσεις για επενδύσεις από εταιρείες θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η Χιλή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο. Η κυβέρνηση κινείται για αύξηση της παραγωγής, τόσο μέσω των προσπαθειών που ηγούνται του κρατικού κολοσσού των μεταλλείων Codelco, όσο και μέσω της ενθάρρυνσης ιδιωτικών επενδύσεων.

-Η Manara Minerals της Σαουδικής Αραβίας εξετάζει ευκαιρίες για επενδύσεις στην παραγωγή λιθίου επίσης στη Χιλή. Η Manara αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της κρατικής εταιρείας ορυχείων Ma’aden και του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας. Η Σαουδική Αραβία θέλει για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε λίθιο και άλλα ορυκτά ως μέρος στόχου να μετατραπεί σε κόμβο για την κατασκευή μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς στοχεύει να διαφοροποιήσει την οικονομία της που εξαρτάται από το πετρέλαιο.

-Την ίδια στιγμή οι Κινέζοι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Η εταιρεία γίγαντας στον τομέα των μπαταριών στη χώρα, η Ganfeng Lithium πρόκειται να πραγματοποιήσει επένδυση 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία μέσω στρατηγικής συνεργασίας με τον Yigit Aku, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μπαταριών της τελευταίας. Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να κάνει την Άγκυρα σημαντικό παίκτη στον παγκόσμιο τομέα αποθήκευσης ενέργειας.  Η εγκατάσταση στην Τουρκία θα έχει παραγωγική ικανότητα 5 GWh ετησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πολυτέλεια: Αυξήσεις εκτός τόπου και χρόνου – Ποιοι παίκτες επηρεάζονται
Διεθνή |

Αυξήσεις στην πολυτέλεια εκτός τόπου και χρόνου - Ποιοι παίκτες επηρεάζονται

Μεγαλύτερο αντίτιμο καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές στην πολυτέλεια, την ίδια στιγμή που σπεύδουν να καταγγείλουν τον «πληθωρισμό της απληστίας» με την τιμή των βασικών προϊόντων του σούπερ μάρκετ να αυξάνεται ταχύτερα από το κόστος των πρώτων υλών. Και παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν πότε το πολύ… γίνεται πάρα πολύ, οι αυξήσεις […]