Αμείλικτος «εμπορικός πόλεμος» για το λίθιο καθός οι Κινέζοι παραγωγοί κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά με το κρίσιμο μέταλλο και προκαλούν μια «επιθετική» πτώση των τιμών, αναφέρει το Reuters. Στόχος τους να εξαλείψουν τυους ανταγωνιστές, δήλωνει υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος σε επίσκεψή του στην Πορτογαλία, μια χώρα με άφθονα αποθέματα λιθίου.

Ο Χοσέ Φερνάντες, υφυπουργός οικονομικής ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε σε μια ενημέρωση αργά τη Δευτέρα ότι η Κίνα παράγει πολύ περισσότερο λίθιο «από ό,τι χρειάζεται ο κόσμος σήμερα, μακράν».

Rio Tinto: Ο γίγαντας εξόρυξης σε συνομιλίες για την εξαγορά της εταιρείας λιθίου Arcadium

«Αυτή είναι μια σκόπιμη απάντηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε» με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού – το μεγαλύτερο πακέτο επενδύσεων για το κλίμα και την ενέργεια στην ιστορία των ΗΠΑ αξίας άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε ο Χοσέ Φερνάντες, προσθέτοντας:

“Εμπλέκονται σε επιθετικές τιμές… () χαμηλώνουν την τιμή μέχρι να εξαφανιστεί ο ανταγωνισμός. Αυτό συμβαίνει.”

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής χημικών λιθίου, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σε τεχνολογίες μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι τιμές του λιθίου μειώθηκαν περισσότερο από 80% τον περασμένο χρόνο, κυρίως λόγω της υπερπαραγωγής από την Κίνα και της πτώσης της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

Ωστόσο, η κατάρρευση των τιμών επηρεάζει επίσης την Κίνα καθώς έχει αναγκάσει κινεζικές εταιρείες όπως ο γίγαντας μπαταριών CATL να αναστείλουν την παραγωγή σε ορισμένα ορυχεία.

Πορτογαλικά αποθέματα

Η Ευρώπη στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από την Κίνα και άλλες χώρες λιθίου και άλλων υλικών που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.

Ο Αμερικανός υφυπουργός είπε ότι η χαμηλή τιμή “περιορίζει την ικανότητά μας να διαφοροποιήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας σε ευρεία, παγκόσμια κλίμακα” και επίσης βλάπτει χώρες όπως η Πορτογαλία που χρειάζονται επενδύσεις για να αναπτύξουν αυτές τις βιομηχανίες.

Η πτώση των τιμών ανάγκασε πολλούς παγκόσμιους παραγωγούς λιθίου να περιορίσουν την παραγωγή και να περικόψουν θέσεις εργασίας.
Η Πορτογαλία, με περίπου 60.000 τόνους γνωστών αποθεμάτων, είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στην Ευρώπη, που παραδοσιακά εξορύσσεται για κεραμικά.

Μαζί με τη γειτονική Ισπανία, η χώρα θέλει να εκμεταλλευτεί τα τοπικά κοιτάσματα λιθίου, με στόχο να καλύψει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας από την εξόρυξη και τη διύλιση έως την κατασκευή κυψελών και μπαταριών έως την ανακύκλωση μπαταριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή