Όταν πρώην στελέχη συνεργάζονται με έναν ακτιβιστή επενδυτή για να «βοηθήσουν» μια προβληματική εταιρεία, αυτό είναι συχνά άσχημα νέα για τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο και αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρίσκεται ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Όπως σημειώνει, αυτό είναι ένα συμπέρασμα που κρύβεται πίσω από τη συμμετοχή του ακτιβιστή επενδυτή Starboard Value ύψους 1 δισ. δολαρίων και την προσπάθειά του να κάνει αλλαγές στην εταιρεία, η οποία έχει την υποστήριξη του πρώην Pfizer Διευθύνοντα Συμβούλου Ίαν Ριντ και του πρώην Οικονομικού Διευθυντή Φράνκ Ντ’ Αμέλιο. Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι οι επενδυτές ανυπομονούν να δουν μια πιο πειθαρχημένη και εστιασμένη στρατηγική ανάπτυξης από την εταιρεία.

Στο στόχαστρο ακτιβιστή επενδυτή η Pfizer – Μερίδιο 1 δισ. δολ. «έχτισε » η Starboard Value

Η πτώση της μετοχής της Pfizer φέρνει δυσαρέσκεια για τον Μπουρλά

Με τη μετοχή της Pfizer να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30% τα τελευταία δύο χρόνια, αυξάνονται οι εικασίες ότι η θέση του Άλμπερτ Μπουρλά μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. «Έχουμε αισθανθεί την απογοήτευση των επενδυτών με τον CEO Άλμπερτ Μπουρλά τουλάχιστον από τις αρχές του 2023», έγραψε ο αναλυτής της BMO Capital Markets Έβαν Σίγκερμαν.

Η πίεση προς τον Μπουρλά ώστε να παραιτηθεί μπορεί να προσφέρει στους απογοητευμένους επενδυτές έναν εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο, αλλά η ιστορία των φαρμακευτικών εταιρειών δείχνει ότι μια απλή αλλαγή στην κορυφή δεν θα ήταν αρκετή για να ανεβάσει την τιμή της μετοχής μακροπρόθεσμα. Όπως σημείωσε ο Σίγκερμαν, για παράδειγμα, η ξαφνική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Gilead Sciences, Τζον Μίλιγκαν, το 2018 δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην ανύψωση της προβληματικής μετοχής της εταιρείας τα τελευταία έξι χρόνια, όπως τονίζει η WSJ. Pfizer

Εν τέλει τα πολλά υποσχόμενα φάρμακα οδηγούν τη μακροπρόθεσμη απόδοση των μετοχών στη φαρμακευτική βιομηχανία και η ανάπτυξη αυτών απαιτεί χρόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πιθανή πίεση της Starboard δεν θα βοηθήσει να φέρει την πολυπόθητη πειθαρχία στην Pfizer. Η εταιρεία διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη του κόσμου από την πανδημία, αναπτύσσοντας το εμβόλιο και το χάπι θεραπείας με τις υψηλότερες πωλήσεις.

Ωστόσο, από οικονομικής άποψης, η απροσδόκητη εμφάνιση του Covid αποδείχθηκε δίκοπο μαχαίρι. Ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Pfizer χρησιμοποίησε τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες ταμειακές ροές για να χρηματοδοτήσει έναν οργασμό συμφωνιών που δεν κατάφερε να ενισχύσει την αποτίμησή της.

Δεν έπιασαν τόπο οι εξαγορές

Παρά το γεγονός ότι ξόδεψε σχεδόν 70 δισ. δολάρια για εξαγορές από το 2020, συμπεριλαμβανομένων 43 δισ. δολαρίων για την εξειδικευμένη στον καρκίνο βιοτεχνολογική εταιρεία Seagen, η μετοχή της Pfizer βρίσκεται τώρα κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, αναφέρει η WSJ.

Μία από τις κύριες επικρίσεις των επενδυτών είναι ότι η στρατηγική επιχειρηματικής ανάπτυξης της Pfizer ήταν πολύ διάσπαρτη, με εξαγορές που κάλυπταν τις νευροεπιστήμες, τις διαταραχές του αίματος και τον καρκίνο – χωρίς σαφή, συνεκτική εστίαση.

Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία ότι στην προσπάθεια του Μπουρλά να επιτύχει τους στόχους εσόδων μέσω της σύναψης συμφωνιών, η Pfizer μπορεί να έχει πληρώσει υπερβολικά για τις εξαγορές της.

Με ελάχιστα οικονομικά περιθώρια για περαιτέρω μεγάλες εξαγορές, η Starboard και τα πρώην στελέχη της Pfizer είναι πιθανό να υποστηρίξουν μια πιο εστιασμένη στρατηγική και βαθύτερες περικοπές κόστους. Παρόλο που η Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ένα σχέδιο μείωσης του κόστους ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Starboard πιθανώς βλέπει περιθώρια για περισσότερα. Ενώ οι μεγαλύτερες περικοπές θα ήταν επώδυνες, θα μπορούσαν να έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι θα ανάγκαζαν την Pfizer να αποσαφηνίσει ποιους θεωρεί ως τους πιο υποσχόμενους τομείς ανάπτυξής της.

Ο Μπουρλά πιθανότατα δεν εκπλήσσεται εντελώς από αυτές τις εξελίξεις, δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Σε ένα συνέδριο της JPMorgan Chase νωρίτερα φέτος, αναγνώρισε την απώλεια των προσδοκιών για τα κέρδη και τις αδύναμες εμπορικές επιδόσεις της Pfizer. Ωστόσο, υποσχέθηκε βελτίωση και υποστήριξε ότι οι επενδυτές δεν έχουν εκτιμήσει πλήρως τη δυνητική αξία της εξαγοράς της Seagen.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή