Η επόμενη μεγάλη δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη είναι ένας σημαντικός εταίρος της Starbucks, μια ισπανική οικογενειακή επιχείρηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που παρασκευάζει ψωμί και αρτοποιήματα και για την Pret A Manger.

Δεν είναι πολλές οι εταιρείες που μπορούν να καυχηθούν ότι έφτασαν σε αποτίμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων και βασίζονται εξ ολοκλήρου σε ψωμί, ντόνατς και γλυκά – αλλά η ισπανική Europastry σίγουρα μπορεί. Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει με τα αρτοσκευάσματά της τις Starbucks, Pret A Manger και Dunkin’ Donuts, πρόκειται να ξεκινήσει τη δημόσια εγγραφή της αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ινδία: Το ποσό ρεκορ που άντλησε η μεγαλύτερη IPO του 2024

Starbucks: Από την Ισπανία τα αρτοποιήματα στο… πιάτο της

Η εισαγωγή στην αγορά θα αποτιμήσει την εταιρεία σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για την Europastry, οι ρίζες της οποίας ξεπερνούν τα 150 χρόνια.

Η οικογένεια Gallés που βρίσκεται πίσω από τον διεθνή προμηθευτή ψωμιού θα βγάλει επίσης πολλά λεφτά από την ΑΜΚ, κερδίζοντας τουλάχιστον 825 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Bloomberg. Ανάλογα με το πόσο επιτυχημένη θα είναι η δημόσια εγγραφή, η δυναστεία που ελέγχει την επιχείρηση εδώ και τρεις γενιές θα μπορούσε να γίνει η πρώτη οικογένεια δισεκατομμυριούχων της Ισπανίας στον τομέα της αρτοποιίας.

Η Europastry είχε καθαρό κύκλο εργασιών 1,3 δισ. ευρώ πέρυσι, χάρη στην παγκόσμια επέκταση, τις συμφωνίες και τη συνεχή καινοτομία στον κλάδο της αρτοποιίας. Εξαγόρασε νωρίτερα φέτος μια ολλανδική εταιρεία κατεψυγμένων ψωμιών για να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της μεταξύ των προμηθευτών προϊόντων αρτοποιίας.

Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε αύξηση των κερδών του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με πέρυσι, τοποθετώντας την σε «εξαιρετική θέση» για το μέλλον, δήλωσε τότε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Europastry Jordi Gallés. starbucks

Το ψωμί και το βούτυρο της Europastry

Το προπύργιο αρτοποιίας της οικογένειας Gallés προϋπήρχε της ταυτότητάς της ως Europastry.

Ξεκίνησε ως ένα μικρό αρτοποιείο σε μια μικρή πόλη λίγο έξω από τη Βαρκελώνη το 1862. Περίπου έναν αιώνα αργότερα, ο Pere Gallés εγκαινίασε μια αλυσίδα αρτοποιείων πειραματιζόμενος με κατεψυγμένο προψημένο ψωμί. Το τέχνασμα του ψησίματος του ψωμιού στο 80% περίπου του να είναι πλήρως έτοιμο έχει αποδοθεί στην επιτυχία της εταιρείας σήμερα.

Μόλις το 1987 η επιχείρηση πήρε το όνομα «Europastry» και άρχισε να διανέμει ψωμί και αρτοσκευάσματα σε όλο τον κόσμο.

Πέτυχε ορισμένες συμφωνίες υψηλού προφίλ που την οδήγησαν στην επιτυχία, όπως η προμήθεια ψωμιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και η υποστήριξη της επέκτασης της Starbucks στην Ισπανία.

Η στρατηγική της Europastry τον τελευταίο καιρό περιλαμβάνει επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη για την ανάπτυξη νέων συνταγών και προϊόντων που ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες διατροφικές μόδες. Πρόσθεσε πάνω από 400 νέα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της πέρυσι και έχει καθιερωθεί ως μια εταιρεία με περισσότερο τεχνολογικό προσανατολισμό από ό,τι θα περίμενε κανείς από μια παραδοσιακή επιχείρηση αρτοποιίας.

Οι δραστηριότητές της είναι σημαντικά μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με πωλήσεις αξίας 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου (πωλήσεις 325 εκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Europastry.

Η Europastry είχε καθαρό κύκλο εργασιών 1,3 δισ. ευρώ πέρυσι, χάρη στην παγκόσμια επέκταση, τις συμφωνίες και τη συνεχή καινοτομία στον κλάδο της αρτοποιίας. Εξαγόρασε νωρίτερα φέτος μια ολλανδική εταιρεία κατεψυγμένων ψωμιών για να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της μεταξύ των προμηθευτών προϊόντων αρτοποιίας.

Από τη Starbucks στη δημόσια εγγραφή

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη απόπειρα της Europastry για δημόσια εγγραφή -προσπάθησε το ίδιο το 2007, το 2019 και ξανά, το 2023.

Αλλά αυτή τη φορά, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να εισαχθεί ταυτόχρονα σε όλα τα χρηματιστήρια της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης, του Μπιλμπάο και της Βαλένθια, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.

Η Ισπανία είχε και άλλες IPOs που έκαναν θραύση, συμπεριλαμβανομένης αυτής του γίγαντα καλλυντικών Puig νωρίτερα φέτος.

Τα έσοδα που θα συγκεντρώσει η Europastry από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους της εταιρείας και τη συνέχιση των επενδύσεών της μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Fortune.

Ο Jordi Gallés, εγγονός του Pere Gallés και το μόνο μέλος της οικογένειας με διοικητικό ρόλο στην Europastry τώρα, πρόκειται να διατηρήσει το πλειοψηφικό του μερίδιο 62,2% μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Η εταιρεία είχε αξιοσημείωτα σταθερή ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία -εκτός από τη χρονιά της πανδημίας. Ωστόσο, θα πρέπει ακόμη να αποδείξει στους επενδυτές πώς θα διατηρήσει την ανάπτυξή της μέσω κρουασάν, ψωμιού και ζύμης για πίτσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πολυτέλεια: Αυξήσεις εκτός τόπου και χρόνου – Ποιοι παίκτες επηρεάζονται
Διεθνή |

Αυξήσεις στην πολυτέλεια εκτός τόπου και χρόνου - Ποιοι παίκτες επηρεάζονται

Μεγαλύτερο αντίτιμο καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές στην πολυτέλεια, την ίδια στιγμή που σπεύδουν να καταγγείλουν τον «πληθωρισμό της απληστίας» με την τιμή των βασικών προϊόντων του σούπερ μάρκετ να αυξάνεται ταχύτερα από το κόστος των πρώτων υλών. Και παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν πότε το πολύ… γίνεται πάρα πολύ, οι αυξήσεις […]