Η εκρηκτική άνοδος που καταγράφει ο χρυσός φέτος, δεν έχει αποθαρρύνει τους καταναλωτές  Costco Wholesale, οι οποίοι αδειάζουν τις ράβδους από τα… ράφια του λιανοπωλητή. Η μοναδική ευκολία του one-stop shopping της Costco φέρνει την αγορά χρυσού στις μάζες, προσφέροντας τιμές χαμηλότερες από τους παραδοσιακούς εμπόρους πολύτιμων μετάλλων και επιπλέον ανταμοιβές για τους πιο πιστούς πελάτες της.

«Είναι μια εξαιρετική εμπειρία συνολικά», σχολιάζει στο Bloomberg, ο Sourav Sethia, ένας 33χρονος μηχανικός ανάλυσης από το New Jersey. «Δέχομαι κλήσεις από την Costco κάθε φορά που φτάνουν ράβδοι χρυσού, καθώς είμαι προηγούμενος αγοραστής. Έτσι, κάθε φορά που βλέπω ότι η τιμή έχει υποχωρήσει, σπεύδω στην Costco για να αγοράσω μία».

Όπως γράφει το Bloomberg, ο Sethia επισκέφτηκε το τοπικό του Costco με τους γονείς του στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ το κατάστημα προωθούσε ράβδους χρυσού μιας ουγγιάς με σφραγίδα για να σηματοδοτήσει το ινδικό φεστιβάλ Diwali. Οι εμπειρίες του αντικατοπτρίζουν μία ευρύτερη τάση που οδηγεί τους αγοραστές να αναζητούν χρυσό στο μεγάλο κατάστημα, ακόμη και όταν οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου φτάνουν σε ιστορικά υψηλά.

Costco: Γιατί ξεκίνησε να πουλά πολύτιμα μέταλλα

Ενώ ο λιανοπωλητής δεν αποκαλύπτει πολλά σχετικά με τις πωλήσεις χρυσού του, μια έρευνα του Bloomberg αποκάλυψε πόσο δύσκολο είναι για την εταιρεία να διατηρεί τα ράφια εφοδιασμένα με το πολύτιμο μέταλλο. Περίπου το 77% των ερωτηθέντων καταστημάτων της Costco που είχαν αποθέματα ράβδων χρυσού «ξεπούλησαν» την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Ο χρυσός σποτ έχει εκτιναχθεί σχεδόν 30% φέτος, σημειώνοντας διαδοχικά υψηλά ρεκόρ. Το άγριο ράλι του το καθιστά όχι μόνο ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις, αλλά σημαίνει επίσης ότι το μέταλλο ξεπέρασε τις επιδόσεις των αμερικανικών μετοχών και ομολόγων. Η άνοδος οφείλεται στην απήχησή του ως καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας και στον ρόλο του ως παιχνίδι διαφοροποίησης για τη διαφύλαξη του πλούτου.

Χρυσός και αγορές

Η αγοραστική φρενίτιδα που παρατηρείται στην Costco έρχεται σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, όπου οι Αμερικανοί που βιώνουν έλλειψη μετρητών εξαργυρώνουν το ράλι του χρυσού: τα ενεχυροδανειστήρια και τα κοσμηματοπωλεία της Νέας Υόρκης έχουν δει μια πλημμύρα πωλητών. Οι πωλήσεις των χρυσών νομισμάτων American Eagle – ένας αντιπρόσωπος για αγορές λιανικής – μειώθηκαν κατά 64% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του US Mint.

Η Costco είναι το «ένα φωτεινό σημείο» στην καταναλωτική που έχει ο χρυσός, δήλωσε ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων της MKS PAMP SA με έδρα τη Γενεύη.

«Υπάρχει μια εντελώς νέα ομάδα αγοραστών λιανικής», είπε. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι θετικό μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, δεδομένου του γεγονότος ότι η Costco κατάφερε να φέρει νέους αγοραστές στον πολύτιμο χώρο».

Οι πωλήσεις της Costco

Η Costco άρχισε να πουλά ράβδους χρυσού τον Ιούνιο του 2023 στα καταστήματα των ΗΠΑ και στον ιστότοπό της. Οι ελβετικές ράβδοι των 24 καρατίων είναι μικρές – περίπου στο μέγεθος που έχουν οι μικρές μπάρες σοκολάτας που μοιράστηκαν το Halloween, αλλά όχι τόσο χοντρές – και είναι τυλιγμένες σε συσκευασία από χαρτόνι και πλαστικό. Ενώ ο πωλητής λιανικής δεν αποκαλύπτει πόσα πουλά, το buzz που δημιουργείται από τους αγοραστές προσωπικά και στο Διαδίκτυο προσφέρει ένα στιγμιότυπο της δημοτικότητάς του.

Οι πελάτες της Costco, που πληρώνουν συνδρομές μέλους, τείνουν να έχουν υψηλότερα οικογενειακά εισοδήματα από εκείνους που συχνάζουν σε άλλες αλυσίδες λιανικής. Όσοι αγοράζουν χρυσό φαίνεται να ενθουσιάζονται από την ευκολία που συναλλάσσονται με ένα μεγάλο κατάστημα για να συλλέξουν αυτό το μακροχρόνιο απόθεμα πλούτου. Ο Johnny Lee, ένας 40χρονος δημιουργός περιεχομένου από το Λος Άντζελες, αγόρασε ράβδους χρυσού από την Costco δύο φορές τον περασμένο χρόνο: μια για δώρο και μια δεύτερη φορά «μόνο για τον ενθουσιασμό του».

«Είναι εύκολο να κάνεις μια αγορά γνωρίζοντας ότι έχει ιστορική αξία», είπε ο Lee, προσθέτοντας ότι υποψιάζεται ότι πολλοί αγοραστές της Costco παρασύρονται από μια τάση. «Νιώθω ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν ράβδους χρυσού στην Costco είναι ένα σύμβολο του πόσο λίγα γνωρίζουν οι άνθρωποι για την αγορά χρυσού γενικά».

Σε ένα σπάνιο δημόσιο σχόλιο για τον χρυσό της, τα στελέχη της Costco επεσήμαναν τη μεγάλη απήχηση που έχουν οι προσφορές χρυσού. Τον Σεπτέμβριο του 2023, αναφερόμενη στα αποτελέσματα του πρώτου δημοσιονομικού τριμήνου, η εταιρεία είπε ότι πούλησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε ράβδους χρυσού — ίσο με περίπου 51.740 ουγγιές, με βάση υπολογισμούς που χρησιμοποιούν τις μέσες τιμές χρυσού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι πωλήσεις χρυσού και αργύρου συνεχίζουν να αποτελούν «ένα σημαντικό μέρος» της αύξησης των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου, δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής Gary Millerchip μέσω email στο Bloomberg.

«Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να προσφέρουμε χρυσά και ασημένια αντικείμενα για τα μέλη μας», είπε. “Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των εμπόρων μας που βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να προσφέρουν μοναδικότητα και αξία.”

Τα οφέλη από την αγορά

Υπάρχουν οφέλη από την αγορά από την Costco. Ο έμπορος λιανικής προσφέρει ανταμοιβές μετρητών 2% για τη χρήση μιας συνδεδεμένης πιστωτικής κάρτας Citi ( C ) για αγορές στην Costco. Οι αγοραστές λαμβάνουν επίσης ανταμοιβή 2% για αγορές για όσους έχουν συνδρομή, η οποία κοστίζει 130 $ το χρόνο. Η Costco πουλούσε ράβδους χρυσού μίας ουγγιάς στις 28 Σεπτεμβρίου με ασφάλιστρο 1,6% για να εντοπίσει την τιμή του χρυσού — κάτω από αυτό που χρεώνουν οι λιανοπωλητές πολύτιμων μετάλλων.

«Φαινόταν σαν μια πολύ καλή συμφωνία», είπε ο Τζος Γιανγκ, ο οποίος αγόρασε μια ράβδο χρυσού και ένα νόμισμα από την Costco τον περασμένο χρόνο. Ο διαχειριστής χρημάτων του Χιούστον είπε ότι αγόρασε τα αντικείμενα ως ασφάλιση έναντι αυξανόμενων γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένου του «σημαντικού υπερπληθωρισμού».

Η επιδρομή της Costco σε πολύτιμα μέταλλα, μεταξύ των οποίων και ο χρυσός,  είναι καλά τεκμηριωμένη στο διαδίκτυο. Τα φόρουμ του Reddit μοιράζονται συμβουλές για το ποια καταστήματα έχουν απόθεμα. Όσοι τα καταφέρουν επιδεικνύουν τη γενναιοδωρία τους στο YouTube και ανταλλάσσουν ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Angel Groff της Καλιφόρνια άρπαξε δύο ράβδους χρυσού από την Costco πέρυσι για περίπου 1.950 $ η καθεμία, καταγράφοντας την ηλεκτρονική αγορά για τους 40.000 θαυμαστές του λογαριασμού της TikTok “midlifecrisisgirl”.

«Το αγόρασα παρορμητικά», είπε η 42χρονη, που συνήθως δημοσιεύει για κοσμήματα και τσάντες Hermes. «Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Είναι ένας μικρός τρόπος διαφοροποίησης των κεφαλαίων και αν πάει καλά, πηγαίνει καλά. Αν όχι, μπορώ να φτιάξω κοσμήματα από αυτό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή