Κλειδί για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, αλλά και για έναν βιώσιμο κόσμο, χαρακτήρισε την υλοιποίηση μιας καθαρής και ανταγωνιστικής ενεργειακής μετάβασης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, κατά τη συμμετοχή του σε πάνελ στο συνέδριο BloombergNEF.
«Αλλά, κάνουμε αρκετά;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της ΔΕΗ για να τονίσει ότι «προχωράμε πιο γρήγορα προς τον στόχο μας, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο!!!».
Συμμετέχει η ΔΕΗ στο καινοτόμο ερευνητικό έργο intelWATT
Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, η επίγεια δραστηριότητα, τα περίπου 240GWs ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύχθηκαν σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, προχώρησε γρήγορα λόγω της επιτακτικής οικονομικής υπόθεσης. Ωστόσο, ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι φθηνότεροι τρόποι παραγωγής 1MWh νέας ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, τόνισε.
Ο Γιώργος Στάσσης για τη ρύθμιση
«Έχουμε αγορές που λειτουργούν και δίνουν τα κατάλληλα σήματα», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ για να σημειώσει ότι χρειαζόμαστε δυναμική ρύθμιση (όχι απρόβλεπτη) για την απομείωση του κινδύνου και την επένδυση σε υποδομές. Και σίγουρα χρειαζόμαστε μια ένωση κεφαλαιαγορών. Το πιο ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό μας είναι η ενότητα στην Ευρώπη και πρέπει να την αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Για την ανάπτυξη των δικτύων
«Η ανάπτυξη του δικτύου υστερεί. Και χρειάζονται περίπου 5 έως 10 χρόνια για να αναπτυχθεί το δίκτυο μεταφοράς- μερικές φορές περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, για τις γρήγορες γραμμές μεταφοράς. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι και προληπτικοί. Αυτό σημαίνει μια δυναμική και συντονισμένη σε όλη την Ευρώπη ρυθμιστική προσέγγιση για τις επενδύσεις μας στο δίκτυο».
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουμε την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, την απαλλαγή της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές και ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού», κατέληξε ο Γιώργος Στάσσης.
«Η εξέλιξή μας τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ο ορισμός της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας εφοδιασμού», δήλωσε εμφατικά.
Τι είπε ο Στάσσης για την παραγωγή
Όσον αφορά την παραγωγή, ο κ. Στάσσης είπε ότι η ΔΕΗ έχει αναδιαμορφώσει πλήρως το χαρτοφυλάκιό της. «Πραγματοποιούμε το ταχύτερο σχέδιο σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη έως το 2026, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουμε πολύ γρήγορα την καθαρή ενέργεια. Είμαστε σε καλό δρόμο για να προσθέσουμε 4,3GW νέας καθαρής ενέργειας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη μέχρι το 2026 διπλασιάζοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας και στη συνέχεια με τον ισχυρό αγωγό μας να το τριπλασιάσουμε μέχρι το 2030», είπε.
Για την επέκταση στη Ρουμανία
Ο Γιώργος Στάσσης είπε επίσης ότι η Ευρώπη δεν έχει φθηνό φυσικό αέριο, ωστόσο αυτό που υπάρχει «είναι σημαντική διαθεσιμότητα ηλιακών και αιολικών πόρων που είναι επίσης συμπληρωματικοί».
«Και αυτό ήταν μέρος της σκέψης μας πίσω από τη μεγάλη μας επέκταση στη Ρουμανία. Η Ρουμανία έχει μεγάλους αιολικούς πόρους και η Ελλάδα έχει μεγάλους ηλιακούς πόρους. Συνδυάζοντάς τους δημιουργούμε έναν ενεργειακό διάδρομο στη ΝΑ Ευρώπη και παρέχουμε αξία στους καταναλωτές μας μέσω πράσινης και προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας και προϊόντων, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», κατέληξε.
«Και δεν είναι μόνο η Ρουμανία. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στις χώρες της περιοχής μας, καθώς προχωρούν με τα σχέδιά τους για την απεξάρτηση από τον άνθρακα».
Ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών
«Μέσω του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου (παραγωγή, διανομή και λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας) και του φάσματος προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας, κάνουμε πολλά περισσότερα από το να κρατάμε τα φώτα αναμμένα- τροφοδοτούμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ενώ παράλληλα προωθούμε την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Στάσσης.
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg