Η BP έχει εγκαταλείψει τον στόχο της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2030, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Murray Auchincloss περιορίζει τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της εταιρείας για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια στοιχηματίζουν οι αγορές πως θα φτάσει η τιμή

Όταν παρουσιάστηκε το 2020, η στρατηγική της BP ήταν η πιο φιλόδοξη του κλάδου των εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων, με δέσμευση να μειώσει την παραγωγή κατά 40% ενώ παράλληλα θα αναπτυσσόταν γρήγορα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Η ΒΡ στοχεύει τώρα σε αρκετές νέες επενδύσεις στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο του Μεξικού για να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφεραν οι πηγές

Η BP περιόρισε τον στόχο τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους σε μείωση 25%, γεγονός που θα την άφηνε να παράγει 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο τέλος της δεκαετίας, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και όχι στην ενεργειακή μετάβαση.

BP: Από τον περιορισμό στην… ενίσχυση της παραγωγής υδρογονανθράκων

Η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία στοχεύει τώρα σε αρκετές νέες επενδύσεις στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο του Μεξικού για να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφεραν οι πηγές.

Η Auchincloss ανέλαβε το τιμόνι του ενεργειακού κολοσσού τον Ιανουάριο, αλλά δυσκολεύτηκε να ανακόψει την πτώση της τιμής της μετοχής της BP, η οποία είχε χαμηλότερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές της μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα της εταιρείας να αποφέρει κέρδη βάσει της τρέχουσας στρατηγικής της.

Ο 54χρονος Καναδός, προηγουμένως επικεφαλής οικονομικών της BP, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την προσέγγιση του προκατόχου του Bernard Looney, ο οποίος απολύθηκε επειδή είπε ψέματα για σχέσεις που είχε με συναδέλφους, υποσχόμενος να επικεντρωθεί στις αποδόσεις και να επενδύσει στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, πρώτα και κύρια στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η εταιρεία συνεχίζει να στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

«Όπως είπε ο Μάρεϊ στην αρχή του έτους… η κατεύθυνση είναι η ίδια – αλλά θα παραδώσουμε μια εταιρεία πιο απλή, πιο εστιασμένη και υψηλότερης αξίας», δήλωσε εκπρόσωπος της BP. Η μετοχή της BP αυξήθηκε κατά 0,8%.

Ο Auchincloss θα παρουσιάσει την ενημερωμένη στρατηγική του, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του στόχου παραγωγής του 2030, σε μια ημέρα επενδυτών τον Φεβρουάριο, αν και στην πράξη η BP την έχει ήδη εγκαταλείψει, ανέφεραν οι πηγές. Δεν είναι σαφές εάν η BP θα παράσχει νέο guidance στην παραγωγή.

Η Rival Shell έχει επίσης επιβραδύνει τη στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan τον Ιανουάριο, πουλώντας επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περιορίζοντας έργα όπως υπεράκτια αιολική ενέργεια, βιοκαύσιμα και υδρογόνο.

Η αλλαγή και στις δύο εταιρείες ήρθε στον απόηχο της ανανεωμένης εστίασης στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια μετά το σοκ τιμών που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Η BP έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε νέες επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα και μείωσε απότομα την ομάδα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2020.

Ωστόσο, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι απότομες αυξήσεις στο κόστος και τα επιτόκια έχουν ασκήσει περαιτέρω πίεση στην κερδοφορία πολλών επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή της εταιρείας είπε ότι ενώ οι ανταγωνιστές είχαν επενδύσει σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η BP είχε παραμελήσει την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων για μερικά χρόνια.

Επιστροφή στη Μέση Ανατολή

Η BP βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες για επενδύσεις σε τρία νέα έργα στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου ενός στο πεδίο Majnoon, ανέφεραν οι πηγές. Η BP κατέχει μερίδιο 50% σε μια κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου Rumaila στα νότια της χώρας, όπου λειτουργεί εδώ και έναν αιώνα.

Τον Αύγουστο, η BP υπέγραψε συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση για την ανάπτυξη και την εξερεύνηση του πετρελαϊκού κοιτάσματος Κιρκούκ στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας και ηλιακής ενέργειας. Σε αντίθεση με τα ιστορικά συμβόλαια που πρόσφεραν σε ξένες εταιρείες ελάχιστα περιθώρια, οι νέες συμφωνίες αναμένεται να περιλαμβάνουν ένα πιο γενναιόδωρο μοντέλο κατανομής κερδών, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η BP εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επενδύσει στην εκ νέου ανάπτυξη κοιτασμάτων στο Κουβέιτ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Στον Κόλπο του Μεξικού, η BP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη της Kaskida, μιας μεγάλης και πολύπλοκης δεξαμενής, και η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να δώσει πράσινο φως στην ανάπτυξη του κοιτάσματος του Τίβερη.

Στον Κόλπο του Μεξικού, η BP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη της Kaskida

Θα σταθμίσει επίσης την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην παραγωγική λεκάνη σχιστόλιθου Permian για να επεκτείνει τις υφιστάμενες χερσαίες δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, η οποία έχει επεκτείνει τα αποθέματά της κατά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια βαρέλια από την απόκτηση της δραστηριότητας το 2019, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Auchincloss, ο οποίος τον Μάιο ανακοίνωσε μια προσπάθεια εξοικονόμησης κόστους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026, τους τελευταίους μήνες διέκοψε τις επενδύσεις σε νέα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας και βιοκαυσίμων και μείωσε τον αριθμό έργων υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε 10 από 30.

Ωστόσο, η BP εξαγόρασε το υπόλοιπο 50% της κοινοπραξίας φωτοβολταϊκών Lightsource BP, καθώς και μερίδιο 50% στη βραζιλιάνικη επιχείρηση βιοκαυσίμων Bunge.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Τζέφρι Πάιατ: Στην Αθήνα για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και προμήθειες αερίου
Ενέργεια |

Ο Πάιατ επιστρέφει στην Αθήνα – Στην ατζέντα το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και οι προμήθειες αερίου

Σήμερα και αύριο «κλειστό» workshop με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ για κοινές προμήθειες αερίου στην ΕΕ - Στο περιθώριο συνάντηση με Σκυλακάκη για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το σχέδιο για μαζική μετακίνηση των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια – Οι αντιδράσεις της αγοράς
Ενέργεια |

Το σχέδιο για μεταφορά των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος – Αντιδράσεις από την αγορά

Σενάρια για αλλαγές στο ηλεκτρικό ρεύμα - Τέλος εποχής για τα «πράσινα» τιμολόγια - Μετακίνηση των καταναλωτών στα «μπλε» με διάταξη εξετάζει η κυβέρνηση