Οι μεταφορικές δραστηριότητες αντιπροσώπευαν το 31% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ, το 2022, γεγονός που την έκανε τον υψηλότερο καταναλωτή τελικής ενέργειας, μπροστά από τα νοικοκυριά (27%) και τη βιομηχανία (25%), σύμφωνα με τη Eurostat.

Κίνα-ΕΕ: Το γαλλικό κονιάκ στο επίκεντρο της διαμάχης – Τα αντίποινα του Πεκίνου

Οι οδικές μεταφορές ήταν ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, υπεύθυνες για το 74% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές, ή 10 996 πετατζούλες (PJ). Οι θαλάσσιες μεταφορές αντιπροσώπευαν το 13% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε στις μεταφορές (1 935 PJ), ακολουθούμενες από τις αεροπορικές (11%· 1 700 PJ) και τις σιδηροδρομικές μεταφορές (1%· 214 PJ).

Σε σύγκριση με το 2021, οι αεροπορικές μεταφορές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας, με εντυπωσιακή άνοδο 57%. Το 2022, τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας στις αεροπορικές μεταφορές πλησίαζαν τα προ πανδημίας μεγέθη, μετά από απότομες μειώσεις το 2020 και το 2021.

Μπροστά φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Το 2022, το φυσικό αέριο/πετρέλαιο ντίζελ (εξαιρουμένου του τμήματος των βιοκαυσίμων) ήταν η κύρια πηγή ενέργειας στις οδικές μεταφορές στην ΕΕ, με μερίδιο 65%. Η βενζίνη κινητήρων (χωρίς το τμήμα βιοκαυσίμων) ακολούθησε με 25%, μπροστά από τις ανανεώσιμες πηγές και τα βιοκαύσιμα (6%), τα υγροποιημένα αέρια πετρελαίου (2%), το φυσικό αέριο (1%) και την ηλεκτρική ενέργεια (0,3%).

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, το φυσικό αέριο/πετρέλαιο ντίζελ ήταν η κύρια πηγή ενέργειας για τις οδικές μεταφορές, αν και υπήρχαν αισθητές διαφορές μεταξύ των χωρών. Τα υψηλότερα μερίδια αναφέρθηκαν στη Λετονία (80%) και στη Λιθουανία (76%), ακολουθούμενες από την Ιρλανδία, την Αυστρία και την Ισπανία, με 74%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Σουηδία (45%), στην Κύπρο (46%) και στην Ολλανδία (48%).

Το μερίδιο της βενζίνης ήταν υψηλότερο στην Κύπρο (50%), στην Ολλανδία (42%) και στη Μάλτα (36%). Τα χαμηλότερα μερίδια αναφέρθηκαν στη Λιθουανία (13%), τη Λετονία (14%) και τη Βουλγαρία (15%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: «Tο μεγάλο στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές» – Τι είπε για το debate με τον Δούκα
Επικαιρότητα |

«Tο μεγάλο στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές» - Τι είπε ο Ανδρουλάκης για το debate με τον Δούκα

Στο MEGA ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον αέρα νικητή που του έδωσε ο α’ γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Προανήγγειλε επικοινωνιακή αντεπίθεση και άναψε «πράσινο φως» για debate με τον Χάρη Δούκα.