Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές σε Γάζα και Βηρυτό, δείχνοντας έτοιμο να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο. Οι IDF ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει σύντομα επιχειρήσεις στη νότια ακτή του Λιβάνου, με την πολεμική αεροπορία να έχει ενεργό ρόλο, ενώ θα εμπλακεί και το ισραηλινό ναυτικό.

Την ίδια ώρα ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Khaled Meshaal, ορκίζεται ότι η παλαιστινιακή ομάδα θα αναγεννηθεί «σαν φοίνικας» από τις στάχτες παρά τις μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ, και ότι συνεχίζει να στρατολογεί μαχητές και να κατασκευάζει όπλα.

«Η παλαιστινιακή ιστορία είναι φτιαγμένη από κύκλους», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Meshaal, 68, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς υπό τον γενικό ηγέτη Yahya Sinwar .

«Περνάμε φάσεις όπου χάνουμε μάρτυρες (θύματα) και χάνουμε μέρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων, αλλά μετά το παλαιστινιακό πνεύμα ανεβαίνει ξανά, όπως ο φοίνικας, χάρη στον θεό».

Ο Meshaal, ο οποίος επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας το 1997 αφού του έκαναν ένεση με δηλητήριο και ήταν γενικά ηγέτης της Χαμάς από το 1996-2017, είπε ότι η ισλαμιστική μαχητική ομάδα ήταν ακόμα σε θέση να στήσει ενέδρες εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων.

Η Χαμάς στρατολογεί μαχητές

Η Χαμάς εκτόξευσε επίσης τέσσερις πυραύλους στη Γάζα το πρωί της Δευτέρας, την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο. Όλοι αναχαιτίστηκαν.

«Χάσαμε μέρος των πυρομαχικών και των όπλων μας, αλλά η Χαμάς εξακολουθεί να στρατολογεί νεαρούς άνδρες και συνεχίζει να κατασκευάζει σημαντικό μέρος των πυρομαχικών και των όπλων της», είπε ο Μεσάαλ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Meshaal εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στη Χαμάς επειδή έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ηγεσία της για σχεδόν τρεις δεκαετίες, και θεωρείται ευρέως πλέον ως το διπλωματικό της πρόσωπο.

«Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι (η Χαμάς είναι) ζωντανή και συνεχίζει να κλωτσάει και… πιθανότατα θα επιστρέψει κάποια στιγμή στη Γάζα», σχολίασε ο Joost R. Hiltermann, Διευθυντής Προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μεσάαλ.

Ωρολογιακή βόμβα

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του κατά της Χαμάς αφού περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 250 ελήφθησαν όμηροι στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Μεγάλο μέρος της Γάζας έχει ερημωθεί και περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς δεν υπάρχει πλέον ως οργανωμένη στρατιωτική δομή και έχει περιοριστεί σε αντάρτικες τακτικές. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των θανάτων Παλαιστινίων στη Γάζα, περίπου 17.000 άνθρωποι, είναι μαχητές της Χαμάς, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Περίπου 350 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες στη Γάζα.

Ο Μεσάαλ είπε ότι δεν βλέπει προοπτικές για ειρήνη όσο η κυβέρνηση του Νετανιάχου είναι στην εξουσία. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, της οποίας ο ιδρυτικός χάρτης ζητά την καταστροφή του Ισραήλ, για την αποτυχία να εξασφαλίσει την ειρήνη.

«Όσο υπάρχει η (ισραηλινή) κατοχή, η περιοχή παραμένει μια ωρολογιακή βόμβα», είπε ο Μεσάαλ.

Ο Νετανιάχου σε μήνυμά του για τον ένα χρόνο από την εισβολή της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη υπογράμμισε ότι «όσο ο εχθρός απειλεί την ύπαρξή μας και την ειρήνη της χώρας μας θα συνεχίσουμε να πολεμάμε» με την παλαιστινιακή οργάνωση να υπόσχεται ότι «θα συνεχίσει τη μάχη σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς».

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης, στο βόρειο Ισραήλ.

Δείτε live

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανεβάζοντας σε 350 τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα. Πρόκειται για τον επιλοχία Noam Israel Abdu, 20 ετών, του 17ου τάγματος της ταξιαρχίας Bislamach, από την Kadima-Zoran, μεταδίδουν οι Times Of  Israel. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας αναφέρουν ότι ένας άλλος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά στο ίδιο περιστατικό στο οποίο σκοτώθηκε ο Abdu.

Ανεξάρτητα, ένας έφεδρος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μαχών στο νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Ο διευθυντής της CIA λέει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να «ζυγίζει πολύ προσεκτικά» την απάντησή του στο Ιράν

Ο Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο κίνδυνος μιας ακούσιας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή ελλοχεύει ως «ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος», παρόλο που οι ΗΠΑ διατηρούν την εκτίμησή τους ότι ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ «επιδιώκουν μια ολοκληρωτική σύγκρουση».

Το Ισραήλ «ζυγίζει πολύ προσεκτικά πώς θα απαντήσει στην πιο πρόσφατη ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους», είπε ο Μπερνς σε συνέδριο εθνικής ασφάλειας στη Τζόρτζια, αρνούμενος να κάνει εικασίες για τη μορφή που μπορεί να έχουν αυτά τα αντίποινα.

«Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε πλήρη επίγνωση των συνεπειών των διαφόρων μορφών χτυπημάτων και των συνεπειών για την παγκόσμια αγορά ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία», είπε.

Ισχυρές εκρήξεις κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν

Δύο ισχυρές εκρήξεις φέρεται να ακούστηκαν στις πόλεις Ισφαχάν και Σαρ-ε Ρέι γύρω στη 01:20 τοπική ώρα σήμερα, 8/10/2024, κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η πηγή και τα αίτια των εκρήξεων παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ οι αρχές του Ιράν δεν έχουν κάνει ακόμη επίσημες δηλώσεις για το θέμα.

Μάρτυρες μοιράστηκαν βίντεο και εικόνες από τις εκρήξεις, πυροδοτώντας αντικρουόμενες εικασίες. Αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφορές για θύματα ή ζημιές, η χρονική στιγμή των εκρήξεων έχει εγείρει ανησυχίες, ειδικά καθώς συμπίπτουν με συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις στον ιρανικό εναέριο χώρο.


Ο στρατός του Ιράν μιάμιση ώρα αργότερα διέψευσε ότι υπήρξε έκρηξη στην πόλη Ισφαχάν.

«Η αεροπορική βάση του Khatam al-Anbiya αρνείται τις φήμες για έκρηξη στην πόλη Ισφαχάν» αναφέρει η ανακοίνωση των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Οι Σιωνιστές τρομοκράτες είναι καλοί μόνο στο να επιχειρούν σε αδιαμφισβήτητο εναέριο χώρο και να ρίχνουν βόμβες σε γυναίκες και παιδιά».

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης και Ιρανούς αξιωματούχους, οι εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ισφαχάν προκλήθηκαν από ασκήσεις εκπαίδευσης συστημάτων αεράμυνας των Φρουρών της Επανάστασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: «Tο μεγάλο στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές» – Τι είπε για το debate με τον Δούκα
Επικαιρότητα |

«Tο μεγάλο στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές» - Τι είπε ο Ανδρουλάκης για το debate με τον Δούκα

Στο MEGA ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον αέρα νικητή που του έδωσε ο α’ γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Προανήγγειλε επικοινωνιακή αντεπίθεση και άναψε «πράσινο φως» για debate με τον Χάρη Δούκα.