Οι Μπερλουσκόνι, η δυναστεία που μονοπώλησε την πολιτική ζωή της δεκαετίας του 90 και της νέας χιλιετίας στην Ιταλία ετοιμάζει την πολιτική της επιστροφή.
Κάθε δύο μήνες, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντώνται με τον επί χρόνια πολιτικό σύμβουλο του εκλιπόντος πατέρα τους για να συζητήσουν ιδέες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε εκτενές αφιέρωμά του το Bloomberg.
Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, η Μαρίνα και ο Πιέρ Σίλβιο εξέθεσαν στον Τζιάνι Λέτα τις απόψεις τους για την οικονομία, την επιχειρηματική τους αυτοκρατορία και τις προοπτικές του κόμματος Forza Italia, του πολιτικού κόμματος που βοήθησε τον Σίλβιο να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.
Περικοπές σχεδιάζει η Ιταλία για να τιθασεύσει το έλλειμμα
Οι Μπερλουσκόνι θέλουν επιστροφή στην πολιτική
Στους Μπερλουσκόνι, η πολιτική και το επιχειρείν ήταν πάντα συνυφασμένα. Αλλά μετά τον θάνατο του πατριάρχη και τον υποβιβασμό του Forza Italia σε κατώτερο εταίρο στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, ορισμένοι παρατηρητές διερωτώνται οι απόγονοι του δισεκατομμυριούχου είναι έτοιμα να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους. Η Μαρίνα διευθύνει ήδη την οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου Fininvest SpA και ο Πιέρ Σίλβιο είναι υπεύθυνος για τον όμιλο μέσων ενημέρωσης MFE-MediaForEurope NV, πρώην γνωστό ως Mediaset. Από τα τέλη Ιουλίου, άρχισαν να βρίσκουν μια απάντηση για αυτό το ερώτημα, υπογραμμίζει το Bloomberg.
Με τη βοήθεια του Λέτα, που κάποτε ήταν γνωστός ως ο «καρδινάλιος Ρισελιέ» (αναφερόμενος στον πανίσχυρο Γάλλο καρδινάλιο του 16ου-17ου αιώνα μ.Χ.) του Μπερλουσκόνι, οι κληρονόμοι του καταστρώνουν ένα σχέδιο για να επαναφέρουν το Forza Italia στην παλιά του δόξα. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τον 90χρονο Λέτα, αλλά και τον Αντόνιο Ταγιάνι, το υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Μελόνι.
Αυτό, καταδεικνύει και το γεγονός ότι ακόμη και πέρα από τον τάφο, ο μακροβιότερος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ιταλίας εξακολουθεί να έχει το βάρος να διαμορφώνει την πολιτική της χώρας του, έστω και μέσω της οικογένειάς του και των ακολούθων του. Όταν η χώρα πήγε στις κάλπες αυτό το καλοκαίρι, το πρόσωπο του Μπερλουσκόνι ήταν δίπλα στο πρόσωπο του Ταγιάνι στις γιγαντοαφίσες που ήταν κολλημένες στις ιταλικές πόλεις.
«Οι Μπερλουσκόνι προετοιμάζονται», δήλωσε ο Τζιοβάνι Ορσίνα, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής στο πανεπιστήμιο Luiss Guido Carli της Ρώμης. «Αν ο Μελόνι μπει σε κατάσταση κρίσης και προκύψει κενό εξουσίας, θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη και έναν από αυτούς να παίρνει το χρίσμα».
Ο παράγοντας Μελόνι
Η ίδια η Μελόνι υπηρέτησε υπό τον Μπερλουσκόνι στην 4η δεκαετία της ζωής της, ήλπιζε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξης του κεντροδεξιού κόμματός του αφού γίνει η πρώτη γυναίκα ηγέτης της Ιταλίας το 2022. Εξακολουθεί να ελέγχει τον κυβερνητικό συνασπισμό και το κόμμα της, οι Αδελφοί της Ιταλίας, διατηρεί σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αλλά περισσότερο από ένα χρόνο μετά το θάνατο του Μπερλουσκόνι, το Forza Italia κρατάει σταθερά το 10% περίπου των ψήφων και αρχίζει να γίνεται πιο δυναμικό.
Τα αδέλφια Μπερλουσκόνι συζητούν με τον Ταγιάνι για το πώς να ανανεώσουν τις τάξεις του γερασμένου κόμματος που, για το πώς να ενισχύσουν την πλουσιότερη μεσαία τάξη της βόρειας Ιταλίας και πώς να αμφισβητήσουν την κοινωνικά συντηρητική ηγεσία της Μελόνι με μεγαλύτερη υποστήριξη των πολιτικών δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν την κοινότητα LGBTQ+, ενώ ο Ταγιάνι θέλει να διερευνήσει ευκολότερες οδούς για την απόκτηση ιθαγένειας.
Οι Μπερλουσκόνι έχουν επίσης καταστήσει σαφές στην Μελόνι ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία άλλη μια πανωλεθρία όπως η περσινή αποτυχημένη προσπάθεια να επιβληθεί νέος φόρος στα κέρδη των τραπεζών, δήλωσαν πηγές στο Bloomberg. Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι σχεδιάζει αντ’ αυτού μια ευρύτερη εισφορά στις εταιρείες που επωφελήθηκαν από την οικονομική αναταραχή των τελευταίων ετών.
Βαρίδια στο στρατόπεδο Μελόνι
Η Μελόνι από την πλευρά της προσπαθεί να σταθεροποιήσει τον συνασπισμό της μετά από μερικές «ανώμαλες» εβδομάδες. Η 47χρονη πρωθυπουργός εδραίωσε το κύρος της κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της και φιλοξένησε τον Ιούνιο τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά. Αλλά από τότε έχει δεχτεί κάποια χτυπήματα.
Η κυβέρνησή της έχει συγκρουστεί με τις μυστικές υπηρεσίες και με τη Λέγκα, έναν φιλικό προς τη Ρωσία εταίρο του συνασπισμού, για την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Έχει δώσει μάχες με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ οι Βρυξέλλες ελέγχουν τα σχέδια προϋπολογισμού της Ιταλίας και έγινε πρωτοσέλιδο το περασμένο Σαββατοκύριακο αφού φέρεται να έχασε την ψυχραιμία της λόγω διαρροών μηνυμάτων WhatsApp προς τους βουλευτές του κόμματός της. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Πολιτισμού της απομακρύνθηκε μετά από ισχυρισμούς ότι παρείχε χάρες σε μια γυναίκα επιχειρηματία. Και οι δύο έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.
Οι εντάσεις μεταξύ των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι και του Forza Italia έχουν επίσης μεταφερθεί στη δημόσια σκηνή, με τον Ταγιάνι να βρίσκει κοινά σημεία με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση σε κοινωνικά ζητήματα. Οι Μπερλουσκόνι βλέπουν επίσης με κακό μάτι τον ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.
Η οικογένεια δεν εκτίμησε την απόφαση του Σαλβίνι να μετονομάσει το διηπειρωτικό αεροδρόμιο του Μιλάνου προς τιμήν του πατέρα τους, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, με τον Πιερ Σίλβιο να λέει στους δημοσιογράφους με νόημα ότι η χρονική στιγμή δεν ήταν ιδανική. Έχουν επίσης έρθει σε σύγκρουση για ένα από τα κοσμήματα του στέμματός τους – τους τηλεοπτικούς τους σταθμούς – και είναι ενοχλημένοι που ο Σαλβίνι προσπαθεί να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο της διαφημιστικής αγοράς για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Rai, έναν άμεσο ανταγωνιστή.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο των Μπερλουσκόνι
Οι Μπερλουσκόνι έχουν συνηθίσει να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού ο πατέρας τους ηγήθηκε τεσσάρων κυβερνήσεων μεταξύ 1994 και 2011. Αλλά ο Σίλβιο άφησε μια πολύπλοκη κληρονομιά. Ήταν ο πρόδρομος του είδους μιας λαϊκίστικης πολιτικής που έχει διαταράξει τα κυρίαρχα κόμματα σε όλο τον δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια, αναμειγνύοντας το θέαμα και το χάρισμα των μέσων ενημέρωσης – μαζί με μια δόση σκανδάλων, καταγγελιών διαφθοράς και ατελείωτων δικών.
Οι κληρονόμοι του βλέπουν μια ευκαιρία να αναπτύξουν τη δεξιά του πολιτική, κάνοντάς την πιο φιλελεύθερη, πιο διεθνή, πιο προοδευτική, ώστε να προσελκύσει ένα ευρύτερο φάσμα ψηφοφόρων.
Σε μια συμβολική πράξη προς αυτήν την εξέλιξη, ο Πιερ Σίλβιο έκοψε από τον κύριο τηλεοπτικό σταθμό του την καθημερινή παρουσιάστρια Μπάρμπαρα Ντ’Ούρσο και έφερε την αριστερή δημοσιογράφο Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ, απόγονο του εκλιπόντος κομμουνιστή ηγέτη Ενρίκο, καθώς επιδιώκει να συμπεριλάβει μια ευρύτερη ποικιλία πολιτικών απόψεων.
Με συμμετοχές στην Banca Mediolanum SpA και την Arnoldo Mondadori Editore SpA, τον μεγαλύτερο εκδότη της χώρας, καθώς και τα συμφέροντα τους στα μέσα ενημέρωσης, οι Μπερλουσκόνι κινούνται με ευκολία μεταξύ της επιχειρηματικής ελίτ της Ιταλίας. Αυτό τους διαφοροποιεί από τους σκληρούς δεξιούς πολιτικούς γύρω από την Μελόνι, οι οποίοι πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους αποκλεισμένοι από τις επιχειρηματικές συζητήσεις υψηλού επιπέδου στη Ρώμη και το Μιλάνο.
Η απειρία τους αποκαλύφθηκε πέρυσι, όταν η κυβέρνηση Μελόνι προσπάθησε -και απέτυχε θεαματικά- να επιβάλει έναν νέο φόρο στα επιπλέον κέρδη των τραπεζών. Τα ημιτελή σχέδια πολιτικής έστειλαν τις αγορές σε μια κατρακύλα και γρήγορα ναυάγησαν.
Οι Μπερλουσκόνι, αντίθετα, δημιουργούν μια πολύ διαφορετική εντύπωση και τράβηξαν την προσοχή του ιταλικού Τύπου πρόσφατα όταν ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Λέτα εθεάθησαν να εξέρχονται από την κατοικία της Μαρίνα στο Μιλάνο. Ο Ντράγκι είχε προβληθεί ως πιθανός πρόεδρος της Ιταλίας το 2022 και φημολογείται ότι αναζητά νέο ρόλο. Η εκπρόσωπος του Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν μια προγραμματισμένη από καιρό ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων.
Αλλά το επεισόδιο αυτό ενίσχυσε την αίσθηση ότι η δυναστεία των δισεκατομμυριούχων κινητοποιείται παρασκηνιακά. Και η ομάδα του Μελόνι βρίσκεται σε εγρήγορση.
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία