Με τα μακροπρόθεσμα funds να σαρώνουν το διεθνές βιβλίο προσφορών στο placement για την Εθνική Τράπεζα, αψηφώντας το αρνητικό κλίμα στις αγορές λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, ο συστημικός όμιλος διεύρυνε με ποιοτικό τρόπο τη σύνθεση του μετοχολογίου του.

Η Εθνική Τράπεζα και οι κορυφαίοι οίκοι

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την κατανομή που αποφασίστηκε, το 85% των τίτλων κατέληξε σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, ενώ στη διαδικασία που έτρεξε στην Ελλάδα το 15%.
Αναλυτικότερα, σχεδόν το 90% της διεθνούς προσφοράς καλύφθηκε από long only funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κορυφαία σπίτια, όπως οι Wellington, Capital, RWC, Columbia Threadneedle, Blackrock, GIC, Robeco, Norges και Fidelity.

Στουρνάρας: Πιο ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες – Οι αλλαγές που έρχονται

Πρόκειται για επενδυτικά σχήματα υψηλής ποιότητας, η στρατηγική των οποίων είναι μακροπρόθεσμη. Επιπλέον, περίπου 50% των προσφερόμενων μετοχών κατανεμήθηκε σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, 35% σε επενδυτές από τις ΗΠΑ και το υπόλοιπο σε επενδυτές από την Ευρώπη και λοιπές χώρες.

Εθνική Τράπεζα: Τι βλέπουν οι ξένοι

Την ικανοποίησή του για αυτά τα αποτελέσματα εξέφρασε χθες ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος σημείωσε πως «το ισχυρό ενδιαφέρον από μια ευρεία βάση επενδυτών αντανακλά την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, καθώς και στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τη στρατηγική και την αξιοπιστία μας στην υλοποίηση των στόχων μας».

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο βιβλία που άνοιξαν σε Ελλάδα και εξωτερικό υπερκαλύφθηκαν συνολικά κατά 10,4 φορές, ενώ το ΤΧΣ άντλησε 691 εκατ. ευρώ, με την τιμή διάθεσης να ορίζεται στα 7,55 ευρώ ανά μετοχή.

Η κεφαλαλαιοποίηση και ο τζίρος στο ταμπλό

Σύμφωνα με αναλυτές, η φυσιογνωμία των εισερχόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας επενδυτών, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της κεφαλαιοποίησής της στο ΧΑ από εδώ και στο εξής.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων που ακολούθησαν το placement, η αποτίμησή της στο ταμπλό κινήθηκε μόνιμα σε υψηλότερα επίπεδα από την τιμή διάθεση του placement, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η αξία των συναλλαγών.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες από το συνολικό τζίρο των 190 εκατ. ευρώ, περίπου το 62% προήλθε από την Εθνική Τράπεζα (118 εκατ. ευρώ).

Στην Αθήνα o Αντρέ Ορσέλ

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα θα έλθει αυτήν την εβδομάδα για επαφές με τη διοίκηση της Alpha Bank, υπό τον CEO της Βασίλη Ψάλτη, ο ομόλογός του στη UniCredit Αντρέ Ορσέλ, ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Από αριστερά: Ο Andrea Orcel και ο Βασίλης Ψάλτης σε παλαιότερη συνάντησή τους

Η επίσκεψη αυτή λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερη συγκυρία για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κατά την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να οδηγηθεί σε διασυνοριακές συγχωνεύσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του έναντι των πολύ μεγαλύτερων αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Ορσέλ τάραξε τον περασμένο μήνα τα νερά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Γηραιά Ήπειρο με την αιφνιδιαστική αύξηση του ποσοστού της UniCredit στη γερμανική Commerzbank, εκδηλώνοντας επίσημα το ενδιαφέρον για την εξαγορά της και προκαλώντας την αντίδραση του Βερολίνου.

H συνεργασία Alpha Bank με UniCredit

Ως προς την ελληνική αγορά δεν υπάρχει προς το παρόν καμία σκέψη για διεύρυνση της παρουσίας της, μετά την απόκτηση του 9% της Alpha Bank τον περασμένο Νοέμβριο και τη δρομολόγηση της συγχώνευσης των θυγατρικών τους στη Ρουμανία.

Alpha Bank και UniCredit συνεργάζονται αυτή τη στιγμή στενά για την υλοποίηση της εμπορικής τους συμφωνίας που προβλέπει την διάθεση προϊόντων της δεύτερης στην Ελλάδα, αλλά και τη σε δεύτερο χρόνο από κοινού ανάπτυξη των εργασιών τους σε τρίτες χώρες.

Tο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά την εντυπωσιακή επαναφορά στην κανονικότητα, θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ωστόσο ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά την εντυπωσιακή επαναφορά στην κανονικότητα, θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων.

Υπό αυτό το πρίσμα, στην Εθνική Τράπεζα είναι εύλογη η απόφαση της κυβέρνησης να μην διατεθεί σε αυτή τη φάση το σύνολο της συμμετοχής του κράτους, αλλά να διατηρηθεί ένα ποσοστό 8,39%, για τον έλεγχο των εξελίξεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Με το βλέμμα στο LSE, η έκδοση του πράσινου ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ
Επιχειρήσεις |

Μυτιληναίος: Με το βλέμμα στο LSE, η έκδοση του πράσινου ομολόγου - Τα 4 μηνύματα στους επενδυτές

Λίγους μήνες πριν εισαγωγή της Metlen στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπως έχει αναγγείλει ο πρόεδρος και CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος, η έκδοση του πράσινου ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

Vodafone: Άφιξη στην Κρήτη του καλωδίου δεδομένων IEX που συνδέσει την Ινδία με την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Άφιξη στην Κρήτη του καλωδίου δεδομένων IEX που συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη

H Vodafone καλωσόρισε το υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα India-Europe-Xpress (IEX), την πρώτη υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση με το σταθμό προσαιγιάλωσης της εταιρείας στο Τυμπάκι Ηρακλείου