Την εποχή της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» οφείλουν όλοι να «πρασινίσουν» το αποτύπωμα άνθρακα τους. Ακόμα και ο ευρωπαϊκός οπτικοακουστικός τομέας, παρότι το αποτύπωμά του σε ό,τι αφορά τις εκπομπές άνθρακα είναι περιορισμένο συγκριτικά με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.
Οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές οπτικοακουστικών και ραδιοτηλεοπτικών μέσων Arcom και Arcep αντίστοιχα, καθώς και ο Οργανισμός Οικολογικής Μετάβασης Ademe έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου τη Δευτέρα στην πρώτη έρευνα που δημοσιοποίησαν για τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις των εκπομπών άνθρακα από τις τηλεοράσεις, τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τις «οθόνες» εν γένει και κάθε οπτικοακουστική συσκευή.
Κατανάλωση: Στην αλλαγή του κλίματος μέσω διατροφής πιστεύουν οι climatarians
Σημειώνουν συγκεκριμένα ότι, αν κάτι δεν αλλάξει και η τάση σε ό,τι αφορά την κατασκευή και τις χρήσεις των συσκευών συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, ο περιβαλλοντικός τους αντίκτυπος και ειδικότερα η συμμετοχή τους στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 30% έως το έτος 2030.
«Το αποτύπωμα άνθρακα των οπτικοακουστικών χρήσεων είναι σχετικά χαμηλό, αλλά η δυναμική της προόδου των μέσων πρέπει να μας προβληματίσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης ο Ρος-Ολιβιέ Μεστρ, πρόεδρος της Arcom.
Ο Μεστρ εξήγησε ότι συνολικά, τα οπτικοακουστικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα συμβάλλουν περίπου κατά το ένα τρίτο στις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ψηφιακές χρήσεις. Αλλά οι ψηφιακές χρήσεις συμμετέχουν μόνο κατά 2,5% στη συνολική εκπομπή άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Αποτύπωμα άνθρακα: Ένα γραμμάριο CO2 το λεπτό
Η πρώτη αυτή μελέτη αξιολόγησε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την χρήση ραδιοφώνου, τηλεόρασης, κάθε ροής και αναπαραγωγής ήχου ή εικόνας με πρωτοβουλία του χρήστη σε ηλεκτρονικές συσκευές και βέβαια σε πλατφόρμες του Διαδικτύου. Αξιολόγησε συγκεκριμένα την κατανάλωση ενέργειας, την εκπομπή μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και εν γένει κάθε επίδραση των χρήσεων αυτών στην κλιματική αλλαγή. Σημειωτέον ότι τα βιντεοπαιχνίδια και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σε μία ώρα οπτικοακουστικής χρήσης των μέσων εκπέμπονται από 6 έως 57 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα με την ηλεκτρονική συσκευή. Η ρύπανση δηλαδή μπορεί να φτάσει το ένα γραμμάριο CO2 ανά λεπτό της ώρας.
«Πρόκειται για το ισοδύναμο των εκπομπών που συνδέονται με το ταξίδι ενός επιβάτη τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV) κάθε 2 έως 20 χιλιόμετρα που διανύει», εξήγησε ο Ρος-Ολιβιέ Μεστρ. Το ταξίδι με το ηλεκτροκινούμενο τρένο θεωρείται ως το λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον.
Έρευνα των γαλλικών εποπτικών αρχών και του Οργανισμού Οικολογικής Μετάβασης Ademe προβλέπει αύξηση των ρύπων κατά 30% έως το έτος 2030.
Η ρύπανση των τηλεοράσεων
Η έρευνα των δύο εποπτικών αρχών και του περιβαλλοντικού οργανισμού έδειξε ότι, παρά την εμφάνιση νέων μέσων, η τηλεόραση παραμένει η κύρια πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χρήσης ορυκτών πόρων και μετάλλων, καθώς και η κύρια πηγή κατανάλωσης ενέργειας. Κι αυτό επειδή παραμένει το κορυφαίο οπτικοακουστικό μέσο όσον αφορά τον χρόνο χρήσης της.
Προφανώς δεν είναι αποκλειστικά αμερικανικό και ελληνικό το φαινόμενο να κρατούν τα νοικοκυριά διαρκώς αναμμένη μια τηλεόραση «για συντροφιά». Πρόκειται βέβαια για μια οικιακή υπηρεσία που προσφέρει σαφώς καλύτερα, αποτελεσματικότερα και πολύ λιγότερο επιβαρυντικά για το περιβάλλον το ραδιόφωνο ως «θερμό» επικοινωνιακό μέσο.
Η γαλλική έρευνα έδειξε εξάλλου ότι η διαδικασία κατασκευής των τηλεοράσεων και γενικότερα των «τερματικών οθονών» είναι από περιβαλλοντικής απόψεως περισσότερο επιβαρυντική από την κατασκευή των ραδιοτηλεοπτικών και οπτικοακουστικών υποδομών και την χρήση των δικτύων.
Αποτύπωμα άνθρακα και πρακτικές λύσεις
Προκειμένου να συγκρατηθεί η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τις οπτικοακουστικές χρήσεις, η Arcom, η Arcep και η Ademe συνιστούν κατ’ αρχάς τη μετάβαση προς έναν «οικολογικό σχεδιασμό» των συσκευών τηλεοράσεων και τηλεφώνων και επίσης μια περισσότερο «συνειδητοποιημένη χρήση» τους από τους καταναλωτές.
Αν οι στόχοι αυτοί έμπαιναν σε προτεραιότητα, θα μπορούσε κατ’ αρχάς να μειωθεί το μέγεθος των οθονών των τηλεοράσεων – κάτι που υπό τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς μοιάζει απολύτως ουτοπικό, θα παρατηρούσε κανείς. Πιο εφικτή μοιάζει η προσπάθεια εκ μέρους των κατόχων συσκευών έξυπνων κινητών να χρησιμοποιούν περισσότερο το δίκτυο wifi αντί των δεδομένων που παρέχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Τέλος, καλό θα ήταν να περιορίζονταν με κάποιον τρόπο (με περισσότερη αυτοκυριαρχία ίσως) οι «στρατηγικές απόσπασης της προσοχής», σύμφωνα με την Arcom. Να προσπαθούσαμε δηλαδή να «ξεκολλήσουμε» από τις οθόνες.
Latest News
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο