«Σε ένα πάρτι πηγαίνεις μόνο εάν πάνε και οι υπόλοιποι [καλεσεμένοι]». Σε αυτήν τη φράση συνοψίζεται η απάντηση οικονομικού στελέχους που ρωτήθηκε εάν θα δηλώσει «παρών» στη φετινή -θεωρητικά κορυφαία- συνάντηση για την κλιματική αλλαγή COP29 η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού τον Νοέμβριο. Ουσιαστικά στην παραπάνω διατύπωση αποτυπώνεται και η στάση που φαίνεται ότι κρατούν ευρέως φέτος απέναντι στην ετήσια διοργάνωση τα αφεντικά της αφρόκρεμας των χρηματοοικονομικών του πλανήτη.

CEO όπως εκείνοι της Bank of America, της BlackRock, της Standard Chartered και της Deutsche Bank γυρίζουν την πλάτη φέτος στη σύνοδο κορυφής COP29 του ΟΗΕ καθώς οι επιχειρηματικές προσδοκίες που γεννά η διοργάνωση έχουν υποβαθμιστεί.

COP29: Χωρίς μείωση ορυκτών καυσίμων η ατζέντα του Αζερμπαϊτζάν

Η σύνοδος κορυφής των δύο εβδομάδων στο Μπακού χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές της ως «the finance COP», σε ελεύθερη απόδοση «η καθοριστική COP». Σε αυτήν, οι 200 χώρες που συμμετέχουν θα συζητήσουν έναν νέο παγκόσμιο οικονομικό στόχο για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών οι οποίες υφίστανται στην πιο άγρια εκδοχή τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ηχηρές απουσίες

Παρά, όμως, τη σημασία της φτινής διοργάνωσης, πολλά κορυφαία στελέχη τραπεζών, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ασφαλιστικών θα απουσιάσουν από την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μόλις πέντε ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στο εξής όσον αφορά τα θέματα κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος. Αλλωστε, ο εκ νέου διεκδικητής της αμερικανικής προερίας Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού εάν εκλεγεί, όπως έκανε στο όχι μακρινό 2016.

Τα στελέχη των κολοσσών των χρηματοοικονομικών αναφέρουν, επίσης, σύμφωνα με τους FT, «δύσκολα logistics» και λιγότερες ευκαιρίες δικτύωσης με πελάτες σε σχέση με το COP28 στο Ντουμπάι πέρυσι.

Κάποιοι ανέφεραν επίσης ότι σκοπεύουν να περευρεθούν στην επόμενη COP30 που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία, υποστηρίζοντας ότι η φετινή διοργάνωση έχει περισσότερο «τεχνικό» πρόσημο, που την κάνει λιγότερο κατάλληλη για επιχειρήσεις.

Στελέχη από όλον τον τραπεζικό τομέα, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την ασφάλιση έδωσαν δυναμικό «παρών» στην COP28 στο Ντουμπάι, καθιστώντας τη μακράν τη ογκοδέστερη με 65.000 βασικούς συμμετέχοντες.

Οι διοργανωτές της COP29 του Μπακού δήλωσαν ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι αναμένουν πως η συνολική συμμετοχή θα είναι ο μέσος όρος των τριών τελευταίων συνόδων κορυφής, που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα στη Γλασκόβη, στο Σαρμ ελ Σέιχ και στο Ντουμπάι, υπολογίζοντας το πλήθος των συμμετεχόντων σε 50.000.

Ο Λάρι Φινκ της BlackRock, ο οποίος συμμετείχε στη Γλασκόβη και στο Ντουμπάι, αλλά όχι στην COP27 στην Αίγυπτο, δεν αναμένεται να παρευρεθεί στηνCOP29, ούτε και το αφεντικό της Standard Chartered, Μπιλ Γουίντερς, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT.

Επίσης, ούτε ο διευθύνων σύμβουλος της ING, Steven van Rijswijk, ο Brian Moynihan της Bank of America και ο Christian Sewing της Deutsche Bank, αναμένεται να καταπλεύσουν στο Μπακού, ενώ η HSBC απάντησε ότι βρίσκεται σε διαδικασία σύστασης της αντιπροσωπείας της.

Ακόμη, ενδεικτικό μια γενικευμένης (;) στάσης που διαμορφώνεται φέτος, είναι ότι δεν θα περευρεθεί ούτε ο CEO ούτε ο πρόεδρος της Lloyd’s του Λονδίνου, που έχει καθοριστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, παρέχοντας καλύψεις κινδύνου τόσο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο όσο και για τις εξελίξεις στην καθαρή ενέργεια, ενώ ο πρώτος είχε σημαντική συμμετοχή σε προηγούμενες αντίστοιχες COP.

Άλλοι, πάλι, υποστήριξαν ότι επικεντρώθηκαν σε διαφορετικές διοργανώσεις που σχετίζονται με το κλίμα, όπως το Συνέδριο COP16 του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στην Κολομβία που πραγματοποιείται αργότερα αυτόν τον μήνα, ή ότι είχαν παρακολουθήσει την Εβδομάδα Κλίματος της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο.

Στον αντίποδα, θετική απάντηση έδωσαν αρκετές τράπεζες όσον αφορά τη συμμετοχή των επικεφαλής τους στην COP29.

Η COP ξανασυστήνεται

Την ίδια στιγμή, ακαδημαϊκοί, μη κερδοσκοπικοί και άλλοι οργανισμοί παραπονέθηκαν ότι ήταν δύσκολο να πάρουν «εισιτήριο» για τη φετινή εκδήλωση, καθώς οι διοργανωτές του ΟΗΕ προσπαθούν να ξανασυστηθούν στο πλήθος.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Simon Stiell, δήλωσε ότι «σίγουρα θα ήθελε να δει τις μελλοντικές COP να μειώνονται σε μέγεθος» αφού κάποιοι τους χαρακτήρισαν «τσίρκο» που αποσπά την προσοχή από την ουσία της δουλειά της διοργάνωσης, η οποία είναι η διατύπωση μιας συλλογικής παγκόσμιας απάντησης στην κλιματική αλλαγή.

Μια άλλη πλευρά της φετινής COP είναι ότι η οικονομία του οικοδεσπότη Αζερμπαϊτζάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει δεχθεί αρνητική κριτική ότι δεν έδωσε έμφαση στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, πράγμα για το οποίο είχε δεσμευτεί στο Ντουμπάι, καθώς και για το ιστορικό του σε σχέση με τις πολιτικές του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green