Η στροφή της κυβέρνησης

Η στροφή της κυβέρνησης προς έναν… αναδιανεμητικό ρόλο επιβεβαιώθηκε τελικά και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Δηλαδή από φιλοεπενδυτική και φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση, εγώ αυτό που είδα είναι ότι «σοσιαλίζει» ελαφρώς.

Τι ελαφρώς δηλαδή… βαρέως.

Περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις πριν τα Χριστούγεννα.

Μήπως και γυρίσει λίγο το κλίμα…

Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος γενικά πάντως θα είναι μήνας πληρωμών. Καθώς εκτός από τα επιδόματα θα πληρωθούν και 8 δισ. χρέους, που κανονικά λήγουν την τριετία 2026 – 2027.
Έτσι το 2024 το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα υποχωρήσει στο 153,7% του ΑΕΠ από 161,9% το 2023.

πληρωμές

Κόφτης στις δαπάνες

Πάλι καλά που μπήκε κόφτης των δαπανών τη νέα χρονιά.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται, δηλαδή, με ανώτατο όριο αύξησης δαπανών 3,7 δισ. ευρώ, ή πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.

Παράξενο, αφού η επίδραση της μεταφοράς από φέτος είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

Θυμίζω ότι οι δαπάνες του οκταμήνου του 2024 είναι μειωμένες κατά 7,5% σε σχέση με τις εκτιμήσεις της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού 2024.

Δεν υποστηρίζω τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά υπάρχουν επενδυτικά σχέδια που χρειάζονται τη στήριξη του κρατικού σχεδίου επενδύσεων.

Το είπε κιόλας ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank την περασμένη εβδομάδα, φέρνοντας το παράδειγμα των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

——————-

Πού θα μπει ο πήχης

Με αυτά και με αυτά ο πήχης για το νέο αναπτυξιακό παραμένει χαμηλός. Ακόμη και αν έδωσε το στίγμα του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος που ζήτησε ένα νέο πλαίσιο επενδύσεων.

Μετά τις 20 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει πάντως η κυβέρνηση το νέο αναπτυξιακό, με την αγορά να περιμένουν αλλαγές κυρίως στο μέτωπο του φορολογικού πλαισίου.

Να απλοποιηθούν κάποιες διατάξεις και να διευκολύνονται τα πρώτα βήματα μιας επένδυσης.

—————

«Ξελασπώνει» ο κλάδος της ενέργειας

Διότι αυτό που βλέπω από τα στοιχεία των επιμέρους κλάδων, τα «μαλακά στοιχεία» δηλαδή, είναι ότι ο μόνος κλάδος που «κουνιέται» είναι αυτός της ενέργειας (β. ομόλογα Metlen, Cenergy).

Τελευταίο παράδειγμα η επένδυση της βελγικής Virya Energy, σε συνεργασία με τη Zephiros για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην Εύβοια.

Η δυναμικότητα θα είναι 250MW περίπου.

Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσω επίσης τις τοπικές αντιδράσεις στον… υπόκωφο θόρυβο των ανεμογεννητριών…

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι τα σχέδια της Italgas για επένδυση 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής Enaon.

Έτσι, καλά κάνει και η κυβέρνηση και «αλληλογραφεί» με την Κομισιόν, ζητώντας μέτρα.

Αλλά προτείνω να το ανοίξει λίγο το μέτωπο και να δει λίγο το θέμα και με το κόστος χρήματος εσωτερικά;

————————————————

Υπομονή…

Επίσης να δει λίγο και το θέμα της αποεπένδυσης της Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Πέρα από τη γνωστή εκκρεμότητα με τη συμμετοχή του πετρελαϊκού ομίλου στην Elpedison, υπάρχει και άλλη μία: Η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει στο ΤΑΙΠΕΔ να αποκτήσει το 35% της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Δεν είναι σαφές πότε θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική διάταξη, αλλά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο… πώς η κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας πάει προς το τέλος του χρόνου…

———————————————————-

Στην «κορυφή» της Ελλάδας

Πάντως οι εκκρεμότητες δεν στέρησαν από την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου να ανέβει στην κορυφή της Ελλάδας.

Κατάφερε η υφυπουργός να κατακτήσει και την κορυφή του Ολύμπου.

Πολλά εύσημα και για το μήνυμα που έδωσε, ειδικά της σημασίας της άσκησης, καθώς έχει μπροστά της ένα βουνό… από εκκρεμότητες στα ενεργειακά.

Τα χρωματιστά τιμολόγια

Ίσως από σήμερα, όταν και θα έχει ξεκουραστεί από την ανάβαση, ασχοληθεί με την μετάβαση των οικιακών καταναλωτών ρεύματος από τα πράσινα στα μπλε ή σταθερά τιμολόγια, όπως έγραψε και ο ΟΤ.

Μαθαίνω ότι η υφυπουργός ωριμάζει μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα…

——————————-

Στο μικροσκόπιο οι προσφορές για την Avramar

Σε πλήρη εξέλιξη μαθαίνω πως βρίσκεται η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν για την εξαγορά της Avramar. Πηγές που γνωρίζουν μου αναφέρουν πως η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και στη συνέχεια θα ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής που θα αναλάβει επί της ουσίας τις τύχες της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

δεσμευτικές προσφορές για την Avramar

Η αίσθηση που υπάρχει στην πιάτσα είναι πως αυτή τη φορά θα υπάρξουν ισχυρά φίλτρα στην τελική επιλογή, προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.

Με κούρεμα οφειλών;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και εάν νέος επενδυτής πάρει από τις τράπεζες προίκα ένα γενναίο κούρεμα οφειλών. Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση εξακολουθεί να βαρύνεται με υψηλά χρέη παρά τα restart που έκανε πριν από μερικά χρόνια με την είσοδο νέων επενδυτών.

Προσφορές για την εξαγορά της Avramar κατέθεσαν και οι τρεις διεκδικητές, ο ισπανικός όμιλος Atitlan, η Aqua Bridge Group από τα Εμιράτα, και το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο Diorasis (βασικός μέτοχος της Philosofish).

—————————-

Όχι και τόση αγωνία

Άλλη μία ετήσια Επισκόπηση Ταξινόμησης Αγοράς θα περάσει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αυτή τη φορά είναι σειρά του FTSE, ο οποίος θα αποφασίσει εάν η Ελλάδα θα τοποθετηθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή ανακατάταξη σε Αναπτυγμένη.

Όπως με πληροφορούν όμως από τα desk, η απαίτηση του μεγέθους φαίνεται μάλλον δύσκολο να εκπληρωθεί.

Αλλά η περσινή ανασκόπηση του FTSE έδειξε ότι το ΧΑ πληρούσε όλα τα άλλα κριτήρια για την πρόσβαση των ξένων, την ευκολία ροών κεφαλαίων και την αποτελεσματικότητα του λειτουργικού πλαισίου.

——————

Ζαλίζουν οι εκτιμήσεις

Με έκπληξη παρακολουθώ τις νέες εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς ακινήτων σχετικά με τα κλειστά διαμερίσματα.

Τα οποία μπορεί να φτάνουν και τις 900.000 (15% επί του συνόλου).

Μιλάμε δηλαδή για ένα απόθεμα, που εάν πράγματι μπορεί να διατεθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ανακουφίσει πάνω από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά.

ακίνητα

Η αγελάδα… ψυχορραγεί

Την ώρα δηλαδή που τα ενοίκια έχουν περάσει στη σφαίρα του αδυνάτου, να καλυφθούν δηλαδή από ένα μέσο νοικοκυριό, στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για επιφανειακές λύσεις από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως μου ανέφερε άνθρωπος που έχει εμπειρία πάνω από 35 χρόνια στην αγορά, τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα των παρωχημένων πολιτικών της μεταπολίτευσης.

Πρόχειρες κατασκευές που πλέον δεν είναι βιώσιμες, πολλαπλή φορολόγηση καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα και νέκρωμα της κατασκευαστικής δραστηριότητας επί πάνω από μία δεκαετία.

Σε αυτό το μίγμα προσθέστε και την απουσία δανεισμού από τις τράπεζες, ή δανεισμού με πολύ υψηλά επιτόκια και έχετε την απόλυτη κατάρρευση της αγοράς.

Η «αγελάδα» των ακινήτων πέθανε και μαζί με αυτήν όσοι δεν έχουν να διαθέσουν ένα μισθό για το νοίκι τους, μου ανέφερε η πηγή μου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories