
Η αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συνδυασμό με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, η μεγέθυνση της οικονομίας αλλά και το κύμα ακρίβειας που εξακολουθεί να σαρώνει την αγορά αναμένεται να φέρουν στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορο-έσοδα σχεδόν 2,5 δις. ευρώ το 2025.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το επόμενο έτος νοικοκυριά, επιχειρήσεις και καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 68,721 δις. ευρώ από 66,24 δις. ευρώ φέτος (αύξηση 3,7%).
Προϋπολογισμός: Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2025 και στο 2,5% το πρωτογενές πλεόνασμα
Από τα επιπλέον 2,474 δις. ευρώ, τα 878 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω αναπροσαρμογής των εισοδημάτων αλλά και μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και τα 1,254 δις. ευρώ από το ΦΠΑ λόγω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, του κύματος ανατιμήσεων, του περιορισμού της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Απώλειες εσόδων
Στον αντίποδα, ο προϋπολογισμός θα «γράψει» απώλειες από την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις καθώς και από την αύξηση στο 20% της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 500.000 ευρώ.
Από τα επιπλέον 2,474 δις. ευρώ φορολογικά έσοδα, τα 1,254 δις. ευρώ θα προέλθουν από το ΦΠΑ λόγω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, του κύματος ανατιμήσεων και του περιορισμού της φοροδιαφυγής
Οι προβλέψεις
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού οι εισπράξεις από τους φόρους αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
1. Φόρος εισοδήματος: Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 24,941 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,065 δις ευρώ ή 4,5% έναντι του 2024. Ειδικότερα:
– ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει σε 15,052 δις ευρώ, αυξημένος κατά 878 εκατ. ευρώ έναντι του 2024, ως απόρροια της μεγέθυνσης της οικονομίας και της ονομαστικής αύξησης των εισοδημάτων και
– Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 7,972 δις ευρώ, αυξημένος κατά 180 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.
2. Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών: Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 37,798 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,528 δις ευρώ ή 4,2% έναντι του 2024. Ειδικότερα:
– τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 26,508 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,254 δις ευρώ έναντι του 2024 και
– οι ΕΦΚ προβλέπονται στο ποσό των 7,239 δις ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.
3. Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας: Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,395 δις ευρώ, μειωμένα κατά 39 εκατ. ευρώ έναντι του 2024, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, για φυσικές καταστροφές.
4. Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών: Από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών προβλέπονται έσοδα ύψους 351 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.
5. Φόροι κεφαλαίου: Οι φόροι κεφαλαίου προβλέπεται να ανέλθουν σε 235 εκατ. ευρώ, στο ίδιο ύψος με αυτό του 2024.
6. Λοιποί τρέχοντες φόροι: Τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,545 δις ευρώ, αυξημένα κατά 44 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.
7. Μεταβιβάσεις: Τα έσοδα από μεταβιβάσεις αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 8,996 δις ευρώ, αυξημένα κατά 2,186 δις ευρώ έναντι του 2024, κυρίως λόγω της αύξησης, μετά την προσαρμογή κατά ESA, των εσόδων του ΤΑΑ κατά 1,299 δις ευρώ καθώς και των αντίστοιχων εσόδων του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ κατά 931 εκατ. ευρώ.
8. Λοιποί τρέχοντες φόροι. Τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,545 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 44 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.


Latest News

Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά - Οι κρυφές παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με τα αναδρομικά σε μισθούς και συντάξεις - Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Ποιοι 15.000 θα λάβουν πρώτοι το νέο επίδομα ανεργίας
Τα δικαιολογητικά για το νέο επίδομα ανεργίας παραμένουν τα ίδια - Ο ειδικός αλγόριθμος και οι νέοι δικαιούχοι

Πώς η Εφορία «ροκανίζει» την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Ποιοι την «πληρώνουν»
Αγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί θα διαπιστώσουν πως με την αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης

Αυξημένα ληξιπρόθεσμα χρέη, λιγότεροι οφειλέτες το 2024
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Στον πάγο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην εφορία - Το σχέδιο
Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα χρέη προς την εφορία - Πώς διαμορφώνονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα επιδόματα και η φορολογική παγίδα
Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό

«Βουνό» τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ψίχουλα σε ρυθμίσεις - Ποιοι και πόσα χρωστάνε
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους οφειλέτες της εφορίας και τα χρέη τους καταγράφει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλή

Η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια για κατώτατο μισθό - Τι είπε ο Χατζηδάκης
Τον Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει «νέες - σημαντικές πιστεύω - μειώσεις φόρων», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί - Τα καθαρά ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι
Η εξειδίκευση των μέτρων από την υπουργό Εργασίας – Τι θα γίνει με τον μέσο μισθό – Οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές – Πόσο ωφελούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι – Κίνητρα για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων

Ποιοι επαγγελματίες θα υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα - Οι αλλαγές
Τι προβλέπει το σχέδιο για τις δηλώσεις ΦΠΑ