
Στη Σύνοδο Υπουργών του ΟΟΣΑ για θέματα προστασίας καταναλωτή στο Παρίσι συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στη θεματική ενότητα για την “Προστασία και Ενδυνάμωση των Καταναλωτών στην Ψηφιακή Μετάβαση”, αναφέρθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο η αξιοπιστία και η διαφάνεια κάθε συναλλαγής, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τους κινδύνους της παραπλάνησης, της απάτης και της χειραγώγησης σε όλα τα στάδια.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως χρειάζονται καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία σε παγκόσμια κλίμακα, που θα ενισχύουν την ικανότητα του κάθε κράτους να αντιμετωπίζει αθέμιτες διαδικτυακές εμπορικές πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική μνεία στους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τέτοια φαινόμενα προς όφελος της υγιούς επιχειρηματικότητας και όλων των καταναλωτών. Αναφέρθηκε στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το κράτος για παραπλανητικές εκπτώσεις, αθέμιτη κερδοσκοπία και άλλες παραβιάσεις της αγοράς.
Η ομιλία
Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου:
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη σημασία της σημερινής μας συνάντησης. Αποστολή μας είναι να πετύχουμε την “ασφάλεια” και την “ελευθερία” των συναλλαγών.
Αναζητούμε τη χρυσή τομή μεταξύ “ρύθμισης” και “καινοτομίας”, το Κράτος που προστατεύει και την επιχειρηματική πρωτοβουλία και την επιστήμη που ανοίγουν δρόμους.
Σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον, αυτό απαιτεί κανόνες και αποτελεσματικά εργαλεία ελέγχου, ώστε να κάνουμε ασφαλείς τις σύγχρονες λεωφόρους της γνώσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και των εμπορικών συναλλαγών. Για όλους, και ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους σε μια συναλλαγή.
Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές παγκοσμίως, ιδίως μετά την πανδημία, έχουν στραφεί στις ηλεκτρονικές αγορές, ακόμη και από επιχειρήσεις που βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης.
Πρέπει να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία κάθε συναλλαγής, καθώς και τη διαφάνεια, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους: της παραπλάνησης, της απάτης, της χειραγώγησης, σε όλα τα στάδια.
Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν αποτελεσματικές διαδικασίες για την επιστροφή ενός ελαττωματικού προϊόντος από τους καταναλωτές, με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον, χωρίς να εμπλέκονται οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις σε ατέρμονες διαδικασίες.
Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να προστατέψουμε τους καταναλωτές, δημιουργώντας την ίδια ώρα αντικειμενικές συνθήκες ίσων ευκαιριών και υγιούς ανταγωνισμού.
Χρειαζόμαστε καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία σε παγκόσμια κλίμακα, που θα ενισχύουν την ικανότητα του κάθε κράτους να αντιμετωπίζει αθέμιτες διαδικτυακές εμπορικές πρακτικές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ψηφιακό εργαλείο μείωσης τιμών που αναπτύχθηκε από τις υπηρεσίες της Επιτροπής για τις αρχές προστασίας των καταναλωτών της Ε.Ε., το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την καταπολέμηση των παραπλανητικών ανακοινώσεων μείωσης των τιμών.
Στην Ελλάδα το κράτος είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί όλους τους καταναλωτές από παραπλανητικές πρακτικές και ασκεί πλήρως τον ρυθμιστικό και εποπτικό του ρόλο στην αγορά. Ως εκ τούτου, δεν διστάζουμε να επιβάλλουμε βαριά πρόστιμα, όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Έχουν επιβληθεί περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις, αθέμιτη κερδοσκοπία και άλλες παραβιάσεις της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των παραποιημένων προϊόντων, καθώς και πρόστιμα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Μαζί: αρμόδιες αρχές, κράτη, διεθνείς οργανισμοί, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούμε να πετύχουμε το κοινό συμφέρον. Για έναν κόσμο πιο δίκαιο, στον οποίο όλοι θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά.
Σας ευχαριστώ.


Latest News

Γιατί προκαλεί ανησυχία το «3άρι» του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση αναφορικά με την ακρίβεια, την ώρα που βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων