Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του ECOFIN.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ αναμένεται να εγκριθούν τα αναθεωρημένα εθνικά σχέδια της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας. Η ημερήσια συζήτηση περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο καθώς επίσης και συντονισμό των ευρωπαϊκών θέσεων ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών των G20 (23-24 Οκτωβρίου) και της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (21-26 Οκτωβρίου).

Eurogroup: Στην ατζέντα του συμβουλίου το ψηφιακό ευρώ

Αναμένεται επίσης να εγκριθούν συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφορικά με τη χρηματοδότηση για τo κλίμα, ενόψει της 29ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP29), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11-22 Νοεμβρίου. Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης

Μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της εφαρμογής του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ). Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να εκδώσει εκτελεστικές αποφάσεις για την έγκριση τροποποιημένων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υπέβαλαν ορισμένα κράτη μέλη.

Επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις όσον αφορά τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Το Συμβούλιο θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2024.

Διεθνείς διασκέψεις

Το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με τα κυριότερα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20 που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Ιουλίου 2024.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την εντολή της ΕΕ και τη δήλωση της ΔΝΧΕ ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20 στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2024 και των ετήσιων συνόδων του ΔΝΤ.

Χρηματοδότηση για το κλίμα

Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να εγκρίνει τα συμπεράσματα σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή 2024 (COP29) στις 11-22 Νοεμβρίου 2024.

Φορολογία: Ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την αναθεώρηση του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Οι υπουργοί θα ενημερώνονται τακτικά για τον κατάλογο με βάση τις εργασίες της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας» (Φορολογία των επιχειρήσεων).

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Η Προεδρία θα παρουσιάσει την πορεία των εργασιών όσον αφορά τις νομοθετικές προτάσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τις εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για σημεία που περιλαμβάνονται τακτικά στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ECOFIN.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία