Η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, αφήνοντας πίσω την δεκαετή κρίση χρέους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, τονίζοντας ότι οι ελληνικές μετοχές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξή τους «στο σύμπαν των ανεπτυγμένων αγορών για άλλη μια φορά».

Σημειώνεται ότι ο FTSE Russell ενέταξε το ελληνικό χρηματιστήριο στη Λίστα Παρακολούθησης (Watch List) του οίκου FTSE Russell, για πιθανή αναβάθμιση από το καθεστώς της «Προηγμένης Αναδυόμενης» σε εκείνο της «Αναπτυγμένης Αγοράς».

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στη watchlist αναβάθμισης στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από τον οίκο FTSE Russell

Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος Αναπτυγμένης Αγοράς εντός του πλαισίου ταξινόμησης του FTSE:

• τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE.
• τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης αγοράς και τις μέτρησης τίτλων με βάση τα στοιχεία κλεισίματος στις 28 Ιουνίου 2024 και
• το όριο στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (Μέθοδος Atlas) να είναι στο «Υψηλό».

Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets

To Bloomberg επισημαίνει στο δημοσίευμά του, ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στα ελληνικά assets, καθώς η χώρα αναρριχάται από τη βαθιά οικονομική τρύπα στην οποία βυθίστηκε στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Υπογραμμίζει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει ράλι περίπου 53% από τις αρχές του 2023, και προσθέτει ότι, η χώρα ανέκτησε το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας που είχε χάσει το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους.

Η κίνηση θα τονώσει την εμπιστοσύνη και θα σημαίνει «πολλές παθητικές εισροές σε ένα χρηματιστήριο που στερείται ρευστότητας για πάνω από μιάμιση δεκαετία», σχοιάζει στο Bloomerg, ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars. Με πολλές μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα να ανήκουν σε hedge funds, τόνισε ότι μια αναταξινόμηση «θα τους επιτρέψει να βγουν με καλή αποτίμηση και στη συνέχεια να επιτρέψουν στους πιο μακροπρόθεσμους παίκτες να παρέμβουν, δημιουργώντας έναν θετικό ενάρετο κύκλο».

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο της προβλεπόμενης ανάπτυξης για την ευρύτερη ζώνη του ευρώ. Το δημοσίευμα εξηγεί επίσης, ότι η χώρα στοχεύει να περικόψει περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες από το χρέος της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Η απόφαση του FTSE Russell «αντανακλά τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία μας, τις θετικές προοπτικές που έχουμε μπροστά μας και τις επιτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Από την πλευρά του ο Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, δήλωσε σχετικά:

«H χθεσινή ανακοίνωση του διεθνούς οίκου FTSE Russell αναφορικά με την ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου σε watchlist για επικείμενη μετάταξή του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη, η οποία μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από 8 χρόνια παραμονής μας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, και επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα κρίσιμα μεγέθη τόσο της αγοράς μας, όσο και των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών. Για εμάς, τα τελευταία δύο χρόνια, η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές αποτελεί κεντρικό στρατηγικό μας στόχο, για τον οποίο εργαζόμαστε συστηματικά και συντεταγμένα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών