
Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζουν οι γεωργικές αγορές της ΕΕ, σύμφωνα με τη φθινοπωρινή έκδοση του 2024 της Κομισιόν της έκθεσης βραχυπρόθεσμων προοπτικών για βασικές καλλιέργειες και εκτροφές.
Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι θετικές τάσεις οφείλονται κυρίως στο ότι τα έξοδα παραγωγής μειώθηκαν σταθερά τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει σταθεροποιηθεί. Το γενικό μακροοικονομικό περιβάλλον και το περιβάλλον τιμών των τροφίμων δείχνει πιθανές βελτιώσεις στη ζήτηση για αγροδιατροφικά προϊόντα στους περισσότερους τομείς.
ΕΕ: Πώς θα μειωθεί το έλλειμμα φυτικών πρωτεϊνών
Ωστόσο, οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ο οποίος συνδέεται με τα καιρικά φαινόμενα, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και τις ζωικές και φυτικές ασθένειες.
Οι συχνότερες και πιο ζημιογόνες δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή και τα επίπεδα ποιότητας των σημαντικότερων αροτραίων καλλιεργειών
Στο διάστημα που ακολούθησε την εαρινή έκδοση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών, παρατηρήθηκαν συχνότερες και πιο ζημιογόνες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν την παραγωγή και τα επίπεδα ποιότητας των σημαντικότερων αροτραίων καλλιεργειών.
Οι παραγωγές
Για παράδειγμα, η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ για την περίοδο 2024-2025 εκτιμάται σε 260,9 εκατομμύρια τόνους, περίπου 7% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας, ποσότητα που συνιστά τη χαμηλότερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν τις αποδόσεις και, εν μέρει, στη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης λόγω, μεταξύ άλλων, υπερβολικών βροχοπτώσεων που διαταράσσουν τη φύτευση. Οι πλέον πληγείσες καλλιέργειες είναι το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος, ενώ η παραγωγή βρώμης, κριθαριού και σκληρού σιταριού έχει αυξηθεί.
Ωστόσο, κατά την περίοδο 2024-2025, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να επανέλθει στο μέσο επίπεδο των 2 εκατομμυρίων τόνων, μετά από δύο χρόνια χαμηλής παραγωγής και ρεκόρ υψηλών τιμών. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα για το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν οι τιμές στην αυξημένη διαθεσιμότητα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν αλλάξει καταναλωτικές συνήθειες λόγω των υψηλών τιμών.
Η προσφορά γάλακτος στην ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί οριακά το 2025, ενώ η παραγωγή τυριού στην ΕΕ ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2025, καθώς οι εξαγωγές τυριού της ΕΕ θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω ανταγωνιστικών τιμών.
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρά κατά 0,5% το 2024 και κατά 0,2% το 2025.
Ωστόσο, ο τομέας των πουλερικών της ΕΕ παρουσιάζει καλές προοπτικές στην αγορά το 2024, με αύξηση της παραγωγής κατά 4% και αύξηση των εξαγωγών κατά 3%.
Η αγορά λιπασμάτων
Σταδιακά σταθεροποιείται και η αγορά λιπασμάτων της ΕΕ, με τις εμπορικές ροές να επιστρέφουν στο φυσιολογικό και την εγχώρια παραγωγή να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Ωστόσο, το κόστος παραμένει να είναι ανησυχητικό για τους αγρότες, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών των αροτραίων καλλιεργειών.
Σύμφωνα με την έκθεση οι χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης το 2024 θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα ταμειακών ροών για τους αγρότες αροτραίων καλλιεργειών, επηρεάζοντας δυνητικά τις αγορές λιπασμάτων την άνοιξη του 2025.


Latest News

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας