Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζουν οι γεωργικές αγορές της ΕΕ, σύμφωνα με τη φθινοπωρινή έκδοση του 2024 της Κομισιόν της έκθεσης βραχυπρόθεσμων προοπτικών για βασικές καλλιέργειες και εκτροφές.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι θετικές τάσεις οφείλονται κυρίως στο ότι τα έξοδα παραγωγής μειώθηκαν σταθερά τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει σταθεροποιηθεί. Το γενικό μακροοικονομικό περιβάλλον και το περιβάλλον τιμών των τροφίμων δείχνει πιθανές βελτιώσεις στη ζήτηση για αγροδιατροφικά προϊόντα στους περισσότερους τομείς.

ΕΕ: Πώς θα μειωθεί το έλλειμμα φυτικών πρωτεϊνών

Ωστόσο, οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ο οποίος συνδέεται με τα καιρικά φαινόμενα, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και τις ζωικές και φυτικές ασθένειες.

Οι συχνότερες και πιο ζημιογόνες δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή και τα επίπεδα ποιότητας των σημαντικότερων αροτραίων καλλιεργειών

Στο διάστημα που ακολούθησε την εαρινή έκδοση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών, παρατηρήθηκαν συχνότερες και πιο ζημιογόνες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν την παραγωγή και τα επίπεδα ποιότητας των σημαντικότερων αροτραίων καλλιεργειών.

Οι παραγωγές

Για παράδειγμα, η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ για την περίοδο 2024-2025 εκτιμάται σε 260,9 εκατομμύρια τόνους, περίπου 7% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας, ποσότητα που συνιστά τη χαμηλότερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν τις αποδόσεις και, εν μέρει, στη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης λόγω, μεταξύ άλλων, υπερβολικών βροχοπτώσεων που διαταράσσουν τη φύτευση. Οι πλέον πληγείσες καλλιέργειες είναι το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος, ενώ η παραγωγή βρώμης, κριθαριού και σκληρού σιταριού έχει αυξηθεί.

Ωστόσο, κατά την περίοδο 2024-2025, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να επανέλθει στο μέσο επίπεδο των 2 εκατομμυρίων τόνων, μετά από δύο χρόνια χαμηλής παραγωγής και ρεκόρ υψηλών τιμών. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα για το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν οι τιμές στην αυξημένη διαθεσιμότητα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν αλλάξει καταναλωτικές συνήθειες λόγω των υψηλών τιμών.

Η προσφορά γάλακτος στην ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί οριακά το 2025, ενώ η παραγωγή τυριού στην ΕΕ ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2025, καθώς οι εξαγωγές τυριού της ΕΕ θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω ανταγωνιστικών τιμών.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρά κατά 0,5% το 2024 και κατά 0,2% το 2025.

Ωστόσο, ο τομέας των πουλερικών της ΕΕ παρουσιάζει καλές προοπτικές στην αγορά το 2024, με αύξηση της παραγωγής κατά 4% και αύξηση των εξαγωγών κατά 3%.

Η αγορά λιπασμάτων

Σταδιακά σταθεροποιείται και η αγορά λιπασμάτων της ΕΕ, με τις εμπορικές ροές να επιστρέφουν στο φυσιολογικό και την εγχώρια παραγωγή να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Ωστόσο, το κόστος παραμένει να είναι ανησυχητικό για τους αγρότες, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών των αροτραίων καλλιεργειών.

Σύμφωνα με την έκθεση οι χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης το 2024 θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα ταμειακών ροών για τους αγρότες αροτραίων καλλιεργειών, επηρεάζοντας δυνητικά τις αγορές λιπασμάτων την άνοιξη του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΘΕΑΣ: Προτάσεις για την εφαρμογή των μέτρων για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών
AGRO |

Πώς να εφαρμοστούν τα μέτρα για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών - Προτάσεις ΕΘΕΑΣ

Προτάσεις για να αξιοποιηθούν καλύτερα και να βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τα μέτρα για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών, κατέθεσε στο ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ