Σε πολύ μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα των επιδοτήσεων των φορέων των ελαιοπαραγωγών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Κώστας Τσιάρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας σειράς ατυχέστατων χειρισμών που έχουν γίνει για το θέμα από υφισταμένους του και οι οποίες τον έχουν εκθέσει σε μεγάλο βαθμό.

Επιδοτήσεις: Νέο φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Βαρύς ο λογαριασμός για τους αγρότες [πίνακας]

Την ίδια ώρα, φαίνεται να υπάρχει και μεγάλη γκρίνια για τον τεχνικό σύμβουλο που χειρίζεται τις επιδοτήσεις.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Τσιάρας δέχθηκε «σφυροκόπημα» στη Βουλή, ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ, στη συζήτηση που έγινε για τους ΟΕΦ (Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων) και με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, έπειτα από σχετικό δημοσίευμα του in.

Ο κ. Τσιάρας τότε, είχε πει μεταξύ άλλων ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα χρήματα του 2024 δεν θα χαθούν. Για αυτό και υπέγραψα μια τελευταία τροποποίηση της απόφασης, με την οποία προβλέπουμε ότι κάθε Ο.Ε.Φ. δύναται να λάβει προκαταβολή, κατόπιν αιτήματος της στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την έγκριση του επιχειρησιακού της προγράμματος έως την 15η Οκτώβριου».

Σύμφωνα με τον υπουργό, με την συγκεκριμένη τροποποίηση παρατάθηκε η δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος προκαταβολής πέραν της 25ης Σεπτεμβρίου, που αρχικώς προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση.

Κίνδυνος

Το πρόβλημα όμως είναι ότι έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε, ούτε σε επίπεδο προκαταβολών για τις Οργανώσεις και όλα δείχνουν πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και οι φετινές επιδοτήσεις κινδυνεύουν να χαθούν μερικά ή ολικά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υποτίθεται είχε κάνει το υπουργείο, η υπόθεση θα έπρεπε να έχει λήξει από τον Αύγουστο, πλέον έχει φτάσει Οκτώβρης και δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα 6 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των προκαταβολών της 15ης Οκτωβρίου

Κατόπιν αυτών οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι «για τα επόμενα έτη οι καταβολές για τις επιδοτήσεις, οι οποίες ανέρχονται από το 30% έως το 80% του προγράμματος, θα καταβάλλονται έως τις 31 Μαρτίου εκάστου έτους», μόνο πιστευτές δεν είναι από τον κλάδο των ελαιοπαραγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της περιφέρειας που διαθέτει παραγωγή ελαιόλαδου και οι οποίοι δέχονται απίστευτα παράπονα από τους παραγωγούς για τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις.

Το… λάθος

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν την ώρα που χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούνται να επιστρέψουν επιδοτήσεις ύψους 52,3 εκατ. ευρώ λόγω… λάθους του τεχνικού συμβούλου! που δεν είναι άσχετος και με την καθυστέρηση προκήρυξης του προγράμματος για τους φορείς των ελαιοπαραγωγών. Αυτό το νέο φιάσκο αφορά περί τους 197.000 αγρότες και αναφέρεται σε επιδοτήσεις του 2022 που πληρωθήκαν από λάθος του με στοιχεία του 2021.

Και για το τέλος, μια ερώτηση: Για ποιους λόγους μετακινήθηκε η υπεύθυνη υπάλληλος για χρόνια για τα προγράμματα για τους ΟΕΦ και ποιος πήρε την απόφαση;

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΘΕΑΣ: Προτάσεις για την εφαρμογή των μέτρων για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών
AGRO |

Πώς να εφαρμοστούν τα μέτρα για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών - Προτάσεις ΕΘΕΑΣ

Προτάσεις για να αξιοποιηθούν καλύτερα και να βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τα μέτρα για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών, κατέθεσε στο ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ