Αποσαφηνίσθηκαν αρκετά οι θέσεις των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ με τον τηλεοπτικό διάλογο των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων. Ο Ρεπουμπλικανός Τζέι Ντι Βανς, γερουσιαστής του Οχάιο, και ο Δημοκρατικός Τιμ Γουόλς, κυβερνήτης της Πολιτείας της Μινεσότα, διασταύρωσαν τα ξίφη τους με ένταση μεν αλλά πολιτισμένα και με ουσιώδη πολιτικά επιχειρήματα. Αν και ιστορικά οι συζητήσεις ανάμεσα σε υποψήφιους αντιπροέδρους δεν έπαιξαν ποτέ κανένα ρόλο στο αποτέλεσμα, αυτό το ντιμπέιτ μας έδωσε τη δυνατότητα να διακρίνουμε τις πολιτικές διαφορές ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εφόσον η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει ταχύτατα, έχει σημασία να διακρίνουμε κάποια χαρακτηριστικά των θέσεων των δύο υποψηφίων. Κυρίως για να μπορέσουμε να διακρίνουμε τις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος πάνω στον υπόλοιπο κόσμο και ιδίως πάνω στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη. Το χαρακτηριστικό των θέσεων του Βανς είναι πως κατόρθωσε κάπως να διασκεδάσει τη δαιμονοποίηση του Τραμπ από τους Δημοκρατικούς κι από πολλά αμερικανικά ΜΜΕ. Τόνισε πως όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί (περί κινδύνων για τη Δημοκρατία, καταστροφής της αμερικανικής κοινωνίας και έκρηξης πυρηνικού πολέμου) είναι εντελώς αστήρικτοι. Διότι ο Τραμπ έχει και στο παρελθόν κάνει πρόεδρος – κι ούτε πόλεμοι ξέσπασαν, ούτε η οικονομία καταστράφηκε, ούτε η Δημοκρατία κατέρρευσε. Ο ίδιος μάλιστα, που ήταν παλαιότερα εναντίον του, αναγνώρισε πως είχε κάνει λάθος. Γι’ αυτό και τώρα τον στηρίζει! «Να μην ξεχνάμε», τόνισε, «πως ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός και τα χρήματα που κέρδιζαν από τον μισθό τους οι άνθρωποι ήσαν πολύ περισσότερα».

Στα εξωτερικά, ο Βανς επέμεινε, πως με τον Τραμπ η ειρήνη είναι απόλυτα εξασφαλισμένη. Διότι έχει αποδείξει πως μπορεί να βρει λύση στο Ουκρανικό και να εξασφαλίσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Σίγουρα το ΝΑΤΟ θα ταρακουνηθεί σε μια εκλογή Τραμπ, διότι οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν σεβασμό των υποχρεώσεων των μελών του. Αυτό όμως σημαίνει πως η απαίτηση δεν θα περιορισθεί μόνο στις οικονομικές υποχρεώσεις αλλά πως θα συμπεριλάβει και όλες τις άλλες δεσμεύσεις. Αυτό είναι ένα σοβαρό επιχείρημα ώστε η Ελλάδα να απαιτήσει συμμόρφωση της Τουρκίας σε κοινές συμμαχικές θέσεις (λ.χ. απέναντι στη Ρωσία, το Ιράν και το Ισραήλ).

Ενδιαφέρον έχουν και οι θέσεις που διατύπωσε ο Βανς για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Μια κυβέρνηση Τραμπ θα πάψει να χαϊδεύει τα αφτιά των διάφορων λόμπι, που εκφράζουν συμφέροντα όσων κερδίζουν από τις «πράσινες» πολιτικές και οδηγούν τον κόσμο στην ακρίβεια και την οικονομική δυσπραγία. Για «παράξενη επιστήμη» μίλησε ο Βανς, αναφερόμενος στους υποτιθέμενους κινδύνους του παραγόμενου από ανθρώπινες δραστηριότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024 τα πράγματα εξακολουθούν να είναι αμφίρροπα. Tελευταία εμφανίσθηκαν κάποιες προσωπικότητες του ρεπουμπλικανικού χώρου, όπως η κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι και πρώην βουλευτής Λιζ Τσέινι, που θυμίζουν την αντιδημοκρατική στάση του Τραμπ στην περίφημη επίθεση κατά του Καπιτωλίου. Μόνο που αυτοί βαρύνονται με στρατιωτικές εμπλοκές της Αμερικής στο Ιράκ και δύσκολα πείθουν τους εκλογείς. Για την ώρα επτά Πολιτείες είναι αμφίβολες. Και κρατούν το κλειδί της εκλογικής μάχης. Aυτές είναι η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενιλβάνια, η Νεβάδα, η Αριζόνα και το Ουισκόνσιν. Οι διαφορές των δύο υποψηφίων και στις επτά εξακολουθούν να είναι ελάχιστες. Οι τελευταίες εξελίξεις δεν έχουν παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διάθεση των εκλογέων. Κι εκεί θα κριθεί τελικά το παιχνίδι.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη