Την ώρα που ο επικεφαλής της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ βρισκόταν στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τον CEΟ της Alpha Bank, τον διοικητή της της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέβαζε μία είδηση που σίγουρα προκαλεί προβληματισμό: η Deutsche Bank προσέλαβε την Morgan Stanley, για να βοηθήσει να αξιολογήσει πώς μπορεί να απαντήσει στην πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την ιταλική τράπεζα.

Ακολούθησε δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η DB συνομιλεί με συμβούλους, συμπεριλαμβανομένης της Morgan Stanley για το θέμα αυτό.

Η Morgan Stanley και άλλοι εξωτερικοί σύμβουλοι εδώ και αρκετό καιρό βοηθούν την Deutsche Bank να αναλύσει πιθανά σενάρια, μεταξύ των οποίων η δημιουργία  μεριδίου στην Commerzbank, ή ακόμα και μία πλήρης συγχώνευση, ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσει γρήγορα σε περίπτωση που το μαρκάρισμα της UniCredit στενέψει.

Στουρνάρας για Commerzbank-Unicredit: Δεν είναι πολιτικό θέμα οι τραπεζικές συγχωνεύσεις

Πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι επί του παρόντος η Deutsche Bank συνεχίζει να προτιμά να μην εμπλακεί στην υπόθεση. Ωστόσο, κοινό μυστικό στη Γερμανία είναι ότι η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς ασκεί έντονες πιέσεις προς τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό, ως ανάχωμα στην επίθεση της UniCredit.

H Deutsche Bank διερευνά επιλογές για να δυσκολέψει την UniCredit να αγοράσει την Commerzbank

Τον περασμένο μήνα η UniCredit δημιούργησε μία δυνητική συμμετοχή ύψους 21% στην Commerzbank, λέγοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πλήρους εξαγοράς. Η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται σε μια πιθανή συμφωνία και η ηγεσία της Commerzbank έχει επισημάνει ότι δεν της αρέσει ούτε αυτή η ιδέα.

Όπως είχε γράφει τον περασμένο μήνα το Bloomberg η Deutsche Bank διερευνά επιλογές για να δυσκολέψει την UniCredit να αγοράσει την Commerzbank, μελετώντας  το πώς και αν θα αντιδράσει σε ένα deal που θα δημιουργούσε έναν τεράστιο ανταγωνιστή στην εγχώρια αγορά της.

Οι επιλογές που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι η αγορά μέρους ή του συνόλου του εναπομείναντος μεριδίου 12% της γερμανικής κυβέρνησης στην Commerzbank.

Ξεκίνησε η τελική μάχη για την Commerzbank

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν η Deutsche Bank μπει στον αγώνα ή όχι, η «τελική μάχη» για την εξαγορά της Commerzbank φαίνεται να ξεκινά, όπως αναφέρει σε μελέτη του ο αναλυτής της Metzler, Jochen Schmitt, λέγοντας ότι η Commerzbank είναι ένας ελκυστικός στόχος εξαγοράς, και πως ούτε το κράτος ούτε οι αρχές ανταγωνισμού μπορούν αποτρέψουν την εξαγορά.

Σύμφωνα με τον Jochen Schmitt, ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η μείωση της τιμής της μετοχής, ώστε μια εξαγορά να μην αξίζει πλέον για την UniCredit. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, οι μέτοχοι μειοψηφίας θα πρέπει να πειστούν για τη στρατηγική ανεξαρτησίας, είπε ο Schmitt.

Πίσω στο 2023

Οι προετοιμασίες για την απόκτηση της γερμανικής τράπεζας ξεκίνησαν το 2023, όταν ο Ιταλός δανειστής δημιούργησε σιωπηλά ένα άμεσο μερίδιο λίγο κάτω από το 3%, ανέφεραν πηγές στους FT, δηλαδή κάτω από το πρώτο μαξιλαράκι για το οποίο οι αρχές επιβάλλουν τη γνωστοποίησή του.

Τον Αύγουστο του 2024, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί σύντομα να αρχίσει να πουλάει το μερίδιο του 16,5%, η UniCredit απέκτησε άλλο 1,7% μέσω μιας πολύ μικρότερης συνολικής ανταλλαγής απόδοσης, εξακολουθώντας να βρίσκεται κάτω από το όριο του 5%.

Στη συνέχεια, τη νύχτα της 10ης Σεπτεμβρίου, η ιταλική τράπεζα αγόρασε άλλο 4,5 %, ξεπερνώντας το όριο γνωστοποίησης του 5% για πρώτη φορά και στη συνέχεια αποκαλύπτοντας τη θέση της στο 9%. Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, είχε μετατρέψει την αρχική, μικρότερη ανταλλαγή συνολικής απόδοσης σε μετοχές.

H γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει τα νομικά όπλα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την αποτροπή της  εξαγοράς.

Την ίδια ημέρα, η UniCredit εισήγαγε δύο πολύ μεγαλύτερες συνολικές ανταλλαγές αποδόσεων, που σχετίζονται με μερίδια 5 τοις εκατό και 6,53 τοις εκατό, που θα λήξουν το 2026. Μια περίοδος άσκησης δύο ετών — πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο χρονικό πλαίσιο έξι έως 12 μηνών για απόκτηση ρυθμιστικής έγκρισης — δείχνει ότι η ιταλική τράπεζα είναι «υπομονετική», είπε μία από της πηγές.

Η UniCredit διαπραγματεύτηκε τα παράγωγα χωρίς εξωτερικούς συμβούλους, βασιζόμενη στην εσωτερική τεχνογνωσία, είπαν άτομα με γνώση της κατάστασης.

Νομικές λύσεις αναζητά το Βερολίνο

Ωστόσο το Βερολίνο δεν φαίνεται να διαθέτει πολλές λύσεις. Δυο πηγές από την γερμανική κυβέρνηση είπαν προσφάτως στο Reuters ότι δεν βρίσκουν τα νομικά όπλα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή της  εξαγοράς.

Το διάταγμα για το εξωτερικό εμπόριο και τις πληρωμές – το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή εξαγορών από χώρες εκτός ΕΕ – δεν εφαρμόζεται επειδή οι τράπεζες τελούν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η κατηγοριοποίηση της γερμανικής τράπεζας ως «κρίσιμης σημασίας υποδομή»,  η οποία θα μπορούσε επίσης να δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη επιρροή, δεν αποτελεί επίσης ρεαλιστική επιλογή, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Η Commerzbank, με περισσότερους από 25.000 επιχειρηματικούς πελάτες, σχεδόν το ένα τρίτο των γερμανικών εξωτερικών εμπορικών πληρωμών και περισσότερο από 42.000 προσωπικό, είναι ο άξονας της γερμανικής οικονομίας, η βιομηχανική ατμομηχανή της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή