Μια «σημαντική πλειοψηφία» των μελών της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed συνηγόρησε να ξεκινήσει ο κύκλος της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής με την ασυνήθιστη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κίνηση η οποία αιφνιαδίασε αγορές και οικονομολόγους, σύμφωνα με τα πρακτικά (minutes) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Ωστόσο υπήρξε ευρύτερη συναίνεση στο ότι η κίνηση αυτή δεν δεσμεύει την κεντρική τράπεζα σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων στο μέλλον.

Οι υποστηρικτές της μείωσης κατά μισή μονάδα «παρατήρησαν ότι μια τέτοια αναπροσαρμογή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής θα αρχίσει να την ευθυγραμμίζει καλύτερα με τους πρόσφατους δείκτες του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία η Fed μείωσε το επιτόκιο αναφοράς σε ένα εύρος 4,75% έως 5,00% από το εύρος 5,25% έως 5,50% που διατηρούσε από τον Ιούλιο του 2023.

Πάουελ: Κάναμε μια «καλή ισχυρή αρχή» – Τι είπε για τις επόμενες κινήσεις

Η συζήτηση για το ύφος της μείωσης

Η περίληψη της συνεδρίασης περιγράφει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να εγκρίνουν τη μείωση των επιτοκίων σε μέγεθος που συνήθως προορίζεται για στιγμές που η κεντρική τράπεζα ανησυχεί ότι η οικονομία επιβραδύνεται γρήγορα και χρειάζεται τη στήριξη χαλαρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Επιπλέον έδειξε ότι τα μέλη δεν είχαν ομοφωνία ως προς τις οικονομικές προοπτικές. Στις νέες οικονομικές προβλέψεις που εκδόθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εκτός από δύο, προέβλεψαν μειώσεις της Fed κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης φέτος  προοπτικές που δεν έκλειναν ξεκινώντας με μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι μια μικρότερη μείωση κατά 0,25% θα ήταν ενδεδειγμένη καθώς αναζητούσαν τη διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά χαμηλότερα ενώ ανησυχούσαν λιγότερο για την αγορά εργασίας.«Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης θα ήταν σύμφωνη με μια σταδιακή πορεία ομαλοποίησης της πολιτικής που θα επέτρεπε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αξιολογήσουν το βαθμό περιοριστικότητας της πολιτικής καθώς εξελίσσεται η οικονομία», προστίθεται στο έγγραφο. «Μερικοί συμμετέχοντες πρόσθεσαν επίσης ότι μια κίνηση 25 μονάδων βάσης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιο προβλέψιμη πορεία ομαλοποίησης της πολιτικής». Άλλοι σημείωσαν ότι υπήρχε μια «εύλογη υπόθεση» για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου και ότι τα στοιχεία που προέκυψαν έκτοτε απλώς ενίσχυαν την υπόθεση της χαλάρωσης της πολιτικής.

Η διαφωνία της Μπόουμαν

Τελικά, μόνο ένα μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, η διοικήτρια Μισέλ Μπόουμαν, ψήφισε κατά της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης, λέγοντας ότι θα προτιμούσε κατά 25 μ.β.  Ήταν η πρώτη φορά που ένας διοικητής διαφώνησε σε ψηφοφορία για το επιτόκιο από το 2005 σε μια Fed γνωστή για την ενότητά της στη νομισματική πολιτική.

Στα πρακτικά σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την έγκριση της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης έγινε «υπό το πρίσμα της προόδου στον πληθωρισμό και της ισορροπίας των κινδύνων» έναντι της αγοράς εργασίας. Τα πρακτικά σημείωσαν ότι μια «σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων» τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης κίνησης, χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι ήταν αντίθετοι. Ο όρος «συμμετέχοντες» υποδηλώνει τη συμμετοχή ολόκληρης της FOMC και όχι μόνο των 12 ψηφοφόρων.

Αν και το έγγραφο ήταν πιο λεπτομερές σχετικά με τη συζήτηση για το αν θα εγκριθεί η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, δεν υπήρχαν τόσες πληροφορίες σχετικά με το γιατί οι ψηφοφόροι υποστήριξαν τη μεγαλύτερη κίνηση.

Η «επαναβαθμονόμηση» της νομισματικής πολιτικής

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση του Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ χρησιμοποίησε τον «επαναβαθμονόμηση» για να συνοψίσει την απόφαση μείωση και ο όρος εμφανίζεται επίσης στα πρακτικά.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναφέρθηκαν στην απόφαση ως «αναβαθμολόγηση» της νομισματικής πολιτικής για να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί απότομα από τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2022 και το 2023 και, σύμφωνα με ορισμένους δείκτες, βρίσκεται κοντά στο στόχο της Fed για 2%, ακόμη και όταν η οικονομία παραμένει σχετικά ισχυρή.

«Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι ήταν σημαντικό να επικοινωνήσουμε ότι η  της κατεύθυνσης της πολιτικής σε αυτή τη συνεδρίαση δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως ένδειξη λιγότερο ευνοϊκών οικονομικών προοπτικών ή ως μήνυμα ότι ο ρυθμός χαλάρωσης της πολιτικής θα είναι ταχύτερος από τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων για την κατάλληλη πορεία», αναφέρεται στα πρακτικά. Μια τέτοια αναπροσαρμογή θα έφερνε την πολιτική «σε καλύτερη ευθυγράμμιση με τους πρόσφατους δείκτες του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας».

Παρόλα αυτά, η ανησυχία για την αγορά εργασίας αυξάνεται μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed, με τους αξιωματούχους να σημειώνουν τις πρόσφατες αυξήσεις του ποσοστού ανεργίας και τις αδύναμες ενδείξεις για την απασχόληση και τον πληθωρισμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να συνεχιστούν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της Fed στη συνεδρίαση, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, με το ρυθμό και το τελικό σημείο να είναι ακόμη ανοιχτά προς συζήτηση.

Τα εισερχόμενα δεδομένα θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η πολιτική, αναφέρεται στα πρακτικά, ενώ σημειώνεται ότι αν η οικονομία συμπεριφερθεί όπως αναμένεται «θα ήταν πιθανότατα σκόπιμο να κινηθούμε προς μια πιο ουδέτερη στάση πολιτικής με την πάροδο του χρόνου».

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει ότι το επιτόκιο της Fed θα κλείσει το 2025 στο εύρος 3,25%-3,5%, περίπου σε συμφωνία με τη μέση πρόβλεψη για επιτόκιο 3,4%, σύμφωνα με το FedWatch της CME Group. Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων είχαν προηγουμένως υποδείξει μια πιο επιθετική πορεία και μάλιστα τώρα τιμολογούν περίπου 1 προς 5 πιθανότητες να μην προβεί η Fed σε μείωση στη συνεδρίαση της 6ης-7ης Νοεμβρίου.

Η αγορά ομολόγων, ωστόσο, συμπεριφέρεται διαφορετικά. Μετά τη συνεδρίαση της Fed, τόσο οι αποδόσεις των 10ετών όσο και των 2ετών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή