Τη μείωση των επιτοκίων με πιο σταδιακό ρυθμό υποστηρίζει η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, αν και στην προηγούμενη συνάντηση ψήφισε υπέρ της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης.

«Μια πιο σταδιακή πορεία επιστροφής σε μια κανονική στάση πολιτικής θα είναι πιθανότατα κατάλληλη από εδώ για την καλύτερη εξισορρόπηση των κινδύνων που αφορούν τους  στόχους της διπλής εντολής μας», είπε η Λόγκαν σε ομιλία του στο Χιούστον.

Γουίλιαμς (Fed): «Βλέποντας και κάνοντας» οι επόμενες μειώσεις επιτοκίων

Η σταδιακή μείωση των επιτοκίων σε επίπεδο που ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων, συνέχισε. Ενώ η οικονομία είναι «ισχυρή και σταθερή», οι καθοδικοί κίνδυνοι για την αγορά εργασίας έχουν αυξηθεί, πρόσθεσε.

«Καθώς η αγορά εργασίας έχει επιβραδυνθεί, αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να χαλαρώσει πέρα ​​από αυτό που απαιτείται για τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% ή ότι η κατάσταση της απασχόλησης μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί απότομα», δήλωσε ο Λόγκαν.

Η θέση άλλων αξιωματούχων της Fed

Η Λόγκαν συντάσσεται με την άποψη κι άλλων αξιωματούχων της Fed που θέλουν να κινηθούν με πιο μετρημένο ρυθμό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, κατέστησε σαφές στις 30 Σεπτεμβρίου ότι η κεντρική τράπεζα δεν «βιάζεται» να μειώσει τα επιτόκια και θα προτιμούσε μικρότερες μειώσεις.

Επανέλαβε επίσης ότι η συναίνεση των αξιωματούχων της Fed που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ήταν για δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος.

Άλλοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις, Αλμπέρτο ​​Μουσάλεμ, του προέδρου της Fed του Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι  όλοι τάσσονται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων «με την πάροδο του χρόνου».

H αγορά εργασίας

Δεν φαίνεται να αμφιταλαντεύονται για δύο ακόμη σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, ακολουθούμενες από τέσσερις μικρότερες μειώσεις το επόμενο έτος. Αν και τα ασταθή δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την πορεία.

Τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας οδήγησαν τους επενδυτές να αποσύρουν τα στοιχήματα για πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων φέτος. Οι πιθανότητες για μια μικρότερη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο είναι πλέον σχεδόν 90%.

Οι κίνδυνοι για την επάνοδο του πληθωρισμού

Η Λόγκαν εξήγησε ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πραγματικοί ανοδικοί κίνδυνοι. Παρακολουθεί τυχόν επιπτώσεις από τις πρόσφατες απεργίες στα λιμάνια και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό.

Παρακολουθεί στενά τον απόηχο της πρόσφατης απεργίας στο λιμάνι του Χιούστον και σε άλλα λιμάνια του Κόλπου και της Ανατολικής Ακτής, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη τριήμερη στάση εργασίας στα λιμάνια της East Coast και του Gulf Coast δεν είναι πιθανό να αφήσει μόνιμο σημάδι στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι αφού οι εργαζόμενοι και οι λιμενικοί φορείς συμφώνησαν να επανεξετάσουν τη σύμβασή τους τον Ιανουάριο.

«Οποιοσδήποτε αριθμός κραδασμών θα μπορούσε να επηρεάσει το πώς θα μοιάζει αυτή η πορεία προς το κανονικό, πόσο γρήγορα θα πρέπει να κινηθεί η πολιτική και πού θα πρέπει να ρυθμιστούν τα επιτόκια», δήλωσε ο Logan. «Η FOMC θα πρέπει να παραμείνει ευκίνητη και πρόθυμη να προσαρμοστεί εάν χρειάζεται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή