Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, είναι 94 ετών και πολλοί θα ήθελαν να μάθουν τι τον κρατάει στη ζωή και μάλιστα σε τέτοια διαύγεια, ώστε ακόμη και μετά τόσες δεκαετίες όλοι να αποζητούν τα φώτα του.

Ο Μπάφετ πραγματοποίησε την πρώτη του αγορά μετοχών σε ηλικία μόλις 11 ετών και τώρα μπορεί να υπερηφανεύεται για καθαρή περιουσία άνω των 148 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Ο Μπάφετ ως πρόεδρος της Berkshire Hathaway, την έκανε την πρώτη μη τεχνολογική εταιρεία των ΗΠΑ που εντάχθηκε στο κλαμπ του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί ανησυχεί ο μεγαλοεπενδυτής; Η φούσκα dot.com και οι ζοφερές προβλέψεις για τον S&P 500

Θα περίμενε κανείς ότι θα ακολουθούσε μια υγιεινή διατροφή για να διατηρήσει τη ζωτικότητά του. Παραδόξως, πολλοί θα θεωρούσαν τις διατροφικές συνήθειες του Μπάφετ το ακριβώς αντίθετο.

Οι παιδικές διατροφικές συνήθειες του Μπάφετ

«Τρώω σαν 6χρονος», είπε ο Μπάφετ στο Fortune το 2015, περιγράφοντας την αγάπη του για πατατάκια Utz και την ημερήσια κατανάλωση πέντε Coca-Cola 330 ml. «Αν καταναλώνω 2.700 θερμίδες την ημέρα, το ένα τέταρτο αυτών είναι Coca-Cola. Το κάνω κάθε μέρα».

Σε ένα ντοκιμαντέρ του HBO το 2017 με τίτλο Becoming Warren Buffett, ο δισεκατομμυριούχος αποκάλυψε ότι σταματάει στα McDonald’s κάθε μέρα για ένα πρωινό  το οποίο φυσικά απολαμβάνει με μια κόκα κόλα. Για μεσημεριανό πηγαίνει συχνά στο Dairy Queen για τσίλι χοτ ντογκ και παγωτό με σιρόπι κεράσι και συχνά τρώει καραμέλες και πάρα πολύ αλάτι.

Λοιπόν, πώς ο Μάντης του Όμαχα, μόλις έξι χρόνια πριν από τα 100, παραμένει διαυγής και διαχειρίζεται μια τεράστια αυτοκρατορία ενώ υπερκαταναλώνει «βρώμικο» φαστ φουντ; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στις άλλες καθημερινές του συνήθειες.

  1. Κοιμάται 8 ώρες

Σε αντίθεση με τους περισσότερους CEO που ξυπνάνε αχάραγα, στον Μπάφετ αρέσει ο ύπνος. «Δεν έχω καμία επιθυμία να πάω στη δουλειά στις τέσσερις το πρωί», είπε σε συνέντευξη το 2017 στο PBS News Hour. «Μου αρέσει να κοιμάμαι οκτώ ώρες κάθε βράδυ».

Ο καλός ύπνος μπορεί να παρατείνει τη ζωή, όπως επισημαίνει  μελέτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Ο καθηγητής του Στάνφορντ Άντριου Χούμπερμαν συμφωνεί, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του στην ανακούφιση του στρες, την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και στη συναισθηματική σταθερότητα.

  1. Παίζει «πολύ» μπριτζ

Παρά το ότι διευθύνει εταιρεία με περισσότερες από 70 θυγατρικές, ο Μπάφετ φροντίζει να αφιερώνει οκτώ ώρες την εβδομάδα για να παίξει μπριτζ με φίλους του, όπως αποκάλυψε στην Washington Post.

«Αντιμετωπίζετε μια διαφορετική πνευματική πρόκληση κάθε επτά λεπτά. Είναι η καλύτερη άσκηση που υπάρχει για τον εγκέφαλο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με μια σημαντική 10ετή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, το να παίζετε χαρτιά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα να βοηθήσει σε διαυγή μνήμη μέχρι τα βαθιά γεράματα.

  1. Κρατά ελαφρύ το πρόγραμμά του

Ο Μπάφετ μπορεί να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες στον πλανήτη, αλλά σε αντίθεση με άλλους CEO, του αρέσει να διατηρεί το ημερολόγιό του μάλλον ελαφρύ.

«Δεν κάνω σχεδόν τίποτα που δεν μου αρέσει να κάνω», είπε ο Μπάφετ στην ετήσια συνάντηση της Berkshire Hathaway το 2001. «Είμαι πολύ τυχερός σε αυτό… διαχειρίζομαι τον χρόνο μου, αλλά διασκεδάζω πολύ να το κάνω».

  1. Στον Μπάφετ αρέσει να διαβάζει

Ο Μπάφετ αφιερώνει πέντε έως έξι ώρες την ημέρα διαβάζοντας και σκέφτεται. «Βρίσκω ευχάριστο να σκέφτομαι επιχειρηματικά ή επενδυτικά προβλήματα», είπε στο ντοκιμαντέρ του HBO.

Σύμφωνα με μια 14χρονη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η ενασχόληση με το διάβασμα μπορεί να αποτρέψει τον γνωστικό εκφυλισμό.

  1. Ευτυχισμένος με όσα έχει

Στην ετήσια συνάντηση της Berkshire Hathaway το 2008 καθώς καθόταν δίπλα στον αντιπρόεδρό του Τσάρλι ΜάνγκερCharlie Munger, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών πέρυσι, ο Μπάφετ ανέφερε: «Αν ο Τσάρλι και εγώ δεν μπορούμε να έχουμε μια αξιοπρεπή νοητική κατάσταση, ποιος μπορεί; Έχουμε εξαιρετικούς συνεργάτες, υπέροχους διευθυντές, εξαιρετικές οικογένειες. Πώς θα μπορούσατε να δυσφορείτε όταν η ζωή σας ευλογεί με τόσους πολλούς τρόπους;»

Η έρευνα δείχνει ότι η αίσθηση ευγνωμοσύνης μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, το άγχος, τον χρόνιο πόνο και τις ασθένειες.

Η σύζυγός του Σούζαν Μπάφετ

  1. Γνωρίζει τη σημασία των σχέσεων αγάπης

Για την υγιή γήρανση, οι σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τη διατροφή ή την άσκηση. Μια 85χρονη διαχρονική μελέτη από το Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι είναι καταλύτες για μια μεγαλύτερη, πιο ευτυχισμένη ζωή.

Ο Μπάφετ συμφωνεί: «Όταν φτάσετε στην ηλικία μου, θα μετρήσετε πραγματικά την επιτυχία σας στη ζωή με το πόσοι από τους ανθρώπους που θέλετε να αγαπάτε, σας αγαπούν πραγματικά».

Το απόλυτο μάθημα

Το μεγαλύτερο μάθημα από τον Μπάφετ δεν είναι οι οικονομικές επιλογές του, είναι το παιδικό του πνεύμα και η εστίασή του στο να κάνει αυτό που αγαπά. Δεν χρειάζεται να παίζετε μπριτζ ή να πίνετε συνέχεια Coca Cola για να ακολουθήσετε το παράδειγμά του. Αντίθετα, απολαύστε το παρόν και κάντε αυτό που σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

Όπως είπε ο Μπάφετ σε συνέντευξή του στο CNBC το 2017, «νομίζω ότι η ευτυχία κάνει τεράστια διαφορά… όσον αφορά τη μακροζωία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πολυτέλεια: Αυξήσεις εκτός τόπου και χρόνου – Ποιοι παίκτες επηρεάζονται
Διεθνή |

Αυξήσεις στην πολυτέλεια εκτός τόπου και χρόνου - Ποιοι παίκτες επηρεάζονται

Μεγαλύτερο αντίτιμο καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές στην πολυτέλεια, την ίδια στιγμή που σπεύδουν να καταγγείλουν τον «πληθωρισμό της απληστίας» με την τιμή των βασικών προϊόντων του σούπερ μάρκετ να αυξάνεται ταχύτερα από το κόστος των πρώτων υλών. Και παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν πότε το πολύ… γίνεται πάρα πολύ, οι αυξήσεις […]